Srijeda, 17. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Šest vrhunskih trenera s čak 127 titula dolazi na Zadar Basketball Tournament

30.08.2018. 10:39
Šest vrhunskih trenera s čak 127 titula dolazi na Zadar Basketball Tournament


Zadar Basketball Tournament i ove će godine biti pravi košarkaški spektakl. Na turniru, koji se od 20. do 23. rujna održava u dvorani Krešimir Ćosić, zaigrat će neke od najvećih košarkaških zvijezda Europe i Azije. Šest vrhunskih košarkaških ekipa predvode podjednako impresivni treneri koji zajedno imaju čak 127 osvojenih titula.
Iza Željka Obradovića, po mnogima najboljeg europskog košarkaškog trenera, još je jedna uspješna sezona na klupi Fenerbahcea. Srpski strateg odveo je istanbulski klub do devete titule prvaka Turske te drugog mjesta u EuroLigi. Uspješnu sezonu Fener je počeo upravo osvajanjem prošlogodišnjeg izdanja zadarskog turnira, gdje su u finalu savladali CSKA Moskvu koja također dolazi i ove godine. Na klupi ruskog prvaka je Grk Dimitris Itouidis, koji je trenersku karijeru započeo kao pomoćni trener KK Zagreb još 1992. Tijekom četiri godine, koliko je na klupi CSKA Moskva, svaki je put osvojio titulu nacionalnog prvaka, a jednom i titulu prvaka EuroLige.
Na turniru prvi puta nastupa izraelski velikan Maccabi Tel Aviv, na čijoj klupi sjedi hrvatski trener Neven Spahija. Šibenčanin s više od 30 godine trenerskog iskustva koje je brusio u Europi i Americi, ove je godine osvojio izraelsko prvenstvo i kup, a na turniru će provjeriti stanje pojačane momčadi koja najavljuje pohod na titule. Velike ambicije ima i Bayern Munchen kojeg predvodi crnogorski trener Dejan Radonjić. Trostruki osvajač ABA lige na čelu je bavarskog kluba tek jednu sezonu, ali već ima osvojenu titulu njemačkog prvaka.
Olimpia Milano također je debitant na turniru, predvođena iskusnim talijanskim trenerom Simeoneom Piangianiem. Trener koji je vodio talijansku reprezentaciju te čak šest puta osvajao titulu nacionalnog prvaka najjači je adut talijanske momčadi za iduću sezonu. Kineski Liaoning Flying Leopards prvaci su kineske košarkaške lige, najveće sportske lige u Aziji. Njihov dolazak u Zadar bit će prvi nastup nekog kineskog kluba u Europi te će susret s europskim ekipama biti pravi izazov za ovu momčad i njihovog trenera Guo Shinqianga, bivšeg kineskog reprezentativca.
Zadar Basketball Tournament organizira zadarska tvrtka S-Event. Turnir će se uživo televizijski prenositi u brojne zemlje od Velike Britanije do Izraela i Kine, a poznata košarkaška imena te bogat popratni program učinit će i ove jeseni Zadar središtem košarkaškog svijeta.