Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

ASISTENTI Žele u odgojno-obrazovnom procesu status koji i zaslužuju

30.08.2019. 08:56
ASISTENTI Žele u odgojno-obrazovnom procesu status koji i zaslužuju


Nakon Zagreba i u Zadru je prije nekoliko dana osnovana Udruga pomoćnika u nastavi. Jedna od inicijatorica i idejna začetnica cijele ove priče je mlada i simpatična Petra Kraljev koja je inače, diplomirala pedagogiju i filozofiju, ali već pune četiri godine s velikom ljubavlju i strašću radi kao pomoćnica u nastavi i to tri godine u područnoj osnovnoj školi u Privlaci, a lani u Osnovnoj školi Valentin Klarin u Preku na otoku Ugljanu. Vjeruje kako će i ove godine nastaviti tamo gdje je lani stala i opet raditi u preškoj Osnovnoj školi.
– Ja se nadam i vjerujem da ću opet raditi u istoj školi, gotovo sam posve sigurna. Ali, uvijek postoji tračak nelagode i osjećaj nesigurnosti i upravo to je jedan od razloga zbog kojeg smo i osnovali udrugu. Naime, iako je lani na razini države donesen Pravilnik o pomoćnicima u nastavi, mi još uvijek nemamo riješen status u odgojno-obrazovnom procesu. Tim su pravilnikom jasno definirane sve naše obveze. Koja je naša uloga, što se od nas očekuje, na koji način trebamo raditi i slično, ali nema ništa o našim pravima – objašnjava Petra Kraljev.


Male plaće i rad na određeno
Ono što je svakako najveći problem osim plaća koje su doista male i ovise jedino i isključivo o satnici i kreću se od 2,5 do 3,5 tisuće kuna mjesečno, veliki je problem – nesigurnost radnog mjesta jer se pomoćnici u nastavi svake godine iznova moraju javljati na natječaj i potpisuju ugovore na određeno, dok traje školska godina. Svake godine ispočetka…
– Obožavam svoj posao. Doista sam se u njemu našla i voljela bih ga raditi cijeli život. Ali, plaće su stvarno premale i neriješen status u odgojno-obrazovnom procesu je ono najgore što nas muči. Znam puno mladih ljudi koji su zainteresirani za ovaj posao i također, bi ga voljeli raditi, ali ih ta nesigurnost odbija. Mnogi od njih kad se javljaju na natječaj uvijek traže i neki drugi posao, kao opciju B jer ako ne prođu na natječaju, onda moraju imati neku rezervu – kaže Kraljev.
Osim što Pravilnikom nije jasno definiran njihov status, nije primjerice, točno definirana ni – edukacija. Da bi netko bio pomoćnik u nastavi, ne mora imati visoku stručnu spremu, ali mora proći potrebnu edukaciju. No, kako kaže Petra Kraljev, ni to nije točno regulirano.


Pravilnik regulirao obveze, ali ne i – prava
– Ima edukacija koje traju i po tri mjeseca uz polaganje ispita i praksu, a ima ih i od svega nekoliko dana. Sve su to razlozi osnivanja udruge. Dakle, cilj nam je štititi interese djece u prvom redu, ali i nas kao pomoćnike u nastavi te se pokušati izboriti za mjesto koje nam pripada u nastavnom procesu – zaključuje Kraljev.
Dodala je kako imaju veliku podršku i Grada i Županije, ali svi ovi problemi su doista nešto što se mora riješiti na razini države i u ingerenciji je resornog Ministarstva. Ove godine Grad će zaposliti 80-ak pomoćnika u nastavi, a u školama po Županiji bit će ih 60-ak.
U svakom slučaju kada 9. rujna zazvone školska zvona nakon ljetne stanke, svako dijete kojemu je to potrebno, imat će svog pomoćnika u nastavi i Zadar i Zadarska županija doista se mogu pohvaliti činjenicom da su jedni od prvih gradova i županija u Hrvatskoj koji su prepoznali važnost pomoćnika u nastavi, uveli ih u odgojno-obrazovni proces i svake godine omogućavali sve većem broju djece da imaju svog pomoćnika, tako da danas u Zadarskoj županiji zasigurno nema djeteta kojemu je potrebna pomoć, a da nema svog asistenta.
I još ako je kao Petra, uspjeh i sreća su zajamčeni…