Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

HNS raspisao izbore za rukovodstva svih podružnica

30.08.2019. 12:37
HNS raspisao izbore za rukovodstva svih podružnica


Nakon što je već mjesecima bez rukovodstva, zadarski HNS uskoro bi trebao dobiti novoga predsjednika. Izbori će ujedno biti održani i u svim podružnicama po općinama i gradovima, nakon čega će se birati i rukovodstvo županijske organizacije, potom regionalnih saveza i na kraju predsjednik stranke.
Odluka je ovo donesena na sastanku u Karlovcu na kojemu su dogovoreni detalji izbora po svim stranačkim podružnicama u Hrvatskoj, kako bi se stranka na vrijeme pripremila za iduće parlamentarne izbore. U Karlovcu je bilo i rukovodstvo Županijskog odbora u Zadru, na čelu s Milom Stojanovom, koji nam o najnovijoj odluci stranke kaže:


Gradski odbor bez rukovodstva
– Za izbore u podružnicama rok je do do kraja ove godine, a izbori za rukovodstvo županijskih organizacija i regionalnih saveza održat će se u siječnju i veljači. Slijedi nam izbor za predsjednika stranke dogovoren za razdoblje između ožujka i svibnja. Na sastanku u Karlovcu to smo odredili kao zadnje rokove, ali smatramo da je bolje što prije održati izbore kako bismo mogli sudjelovati u radu skupštine stranke. Naime, to nam je uvjet, pa se već polako pripremamo za izbore po podružnicama i onda za one za županijsku organizaciju. Moramo ići po redu, pa će se već sljedeći tjedan početi sa izborima po općinskim i gradskim podružnicama. One koje ne uspiju održati izbore neće moći sudjelovati u izborima za predsjednika županijske organizacije, ali niti za onog regionalnog, kao ni za predsjednika stranke. Svim je našim podružnicama stoga u interesu što prije održati izbore, kaže Stojanov.
Na pitanje tko zapravo sada vodi Gradski odbor odgovara kako tko nije imenovan na tu dužnost jer je ljeto, ali sljedećeg tjedna imaju sastanak Predsjedništva Županijskog odbora na kojemu će donijeti oduku o organiziranju izborne skupštine za gradsku organizaciju.
– Obavimo li izbore po podružnicama ranije, u tom slučaju možemo ranije organizirati i izbore za Presjedništvo Županijskog odbora. Nastojat ćemo sve to obaviti u roku kako bismo bili spremni i za izbore za predsjednika stranke za kojega je na sastanku u Karlovcu rečeno da se mogu javiti svi zainteresirani kandidati, najavljuje Stojanov.


Čekaju kandidata za predsjednika
No, na sastanku je zaključeno kako se aktualni predsjednik stranke, Ivan Vrdoljak, više neće kandidirati za ovo mjesto te se već govori o njegovu nasljedniku Alenu Leveriću. Iako je međimurski župan Matija Posavec bio najizgledniji kandidat za predsjednika HNS-a, njegovu je utrku ovih dana narušio bivši zamjenik ministra gospodarstva u Vladi SDP-a, Alen Leverić. U HNS-u se tako već najavljuje kako je pobjeda Leverića već gotova stvar te da ga rukovodstvo već danima priprema za preuzimanje stranke nakon povlačenja Ivana Vrdoljaka. Posavec je važio za sigurnog kandidata za šefa stranke, no da se situacija promijenila vidjelo se već prilikom polaganja vijenaca na Mirogoju u spomen obljetnice osnivačice HNS-a Savke Dabčević-Kučar. Iako je dosad redovito bio pozivan na ovaj događaj, u stranci se čuje kako Posavec ove godine nije dobio poziv.
O tome jesu li donijeli odluku koga će podržati za predsjednika stranke, Stojanov nam je kazao će županijsko rukovodstvo odlučiti koga će podržati. U pravilu to bude kandidat kojega im odredi vrh stranke, a lokalne organizacije onda samo slijede naputak kako bi se izbori što prije održali.




Spašavaju ih koalicije
U svakom slučaju, HNS-ovcima je u interesu što prije održati izbore za lokalna rukovodstva kako bi se što kvalitetnije pripremili za parlamentarne, a potom i lokalne izbore. Nakon ostavke predsjednika Gradskog odbora, Kristijana Kovačevića, našli su se u jednom zrakopraznom prostoru poput njihova koalicijskog partnera SDP-a ovih dana. No, za razliku od sada već bivšeg SDP-ovca Antuna Novoselovića, Kovačević nije bio prisiljen na ostavku, dapače sam se povukao ne slažući se s rukovodstvom stranke. HNS je ipak u jednoj od natežih situacija dosad te će unutarstranačkim izborima idućeg tjedna pokušati revitalizirati članstvo i postaviti se na noge do idućih parlamentarnih i lokalnih izbora. Dotać se se znati i to ostaju li u ovoj neobičnoj političkoj kombinaciji po kojoj su nacionalno u koaliciji s HDZ-om, a lokalno sa SDP-om.