Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Mladi bez posla, stari bez liječnika

30.08.2019. 12:12


Nismo u potpunosti zadovoljni povezanošću sa Zadrom. U zimskim mjesecima je neodgovarajuća trajektna veza koja je spora i nije svakodnevna, a u ljetnim mjesecima se susrećemo sa problemom ograničenog broja karata, pa se putnike ostavi na rivi, požalio nam se Branko Bondulić, predsjednik Mjesnog odbora Olib dodajući kako je otok koji broji tek 120 stalnih stanovnika, izoliran je pa čak i zaboravljen. Bondulić apelira na Gradsku upravu koja jedina može popraviti situaciju na otoku.


Bez obećane marine
– Dijalog između MO-a Olib i Grada Zadra postoji, ali uvijek iz nekog razloga izostane realizacija. Mi smo malo mjesto, bogate kulturno – povijesne baštine, predivnog geografskog položaja, na samoj granici Dalmacije i Kvarnera, zavidne prirodne ljepote koja privlači turiste, ali ih ne možemo zadržati, jer nemamo adekvatnu infrasturkuru.
Postoji projekt izgradnje marine za čije potrebe je u luku ubačeno čak 50 kamenih blokova za vezove ali na tome je stalo.
– Imali smo mi i bove u gradskoj luci, jer na rivi nema dovoljno mjesta za sve brodove koji žele uploviti, ali smo bove morali ukloniti zbog obećane gradnje marine. Kameni blokovi su se postavili i na tome je stalo. Dandanas nemamo ni obećanu marinu ni bove. Tako da mi nemamo uvjete za razvoj nautičkog turizma, naglasio je Bondulić istaknuvši kako mladi ljudi s otoka odlaze, jer egzistencije nema. Turistička sezona, kaže on, traje dva mjeseca kada se broj mještana udvostruči, ali to je sve kratkog daha.
– Od ljetne sezone se ne može živjeti. Ona prekratko traje, a godina je duga.
Mi nemamo čime zadržati mlade ljude na otoku, jer ne postoje ni planovi ni strategija koji bi osigurali kvalitetne uvjete za život. To je strašno i ako se ne pokrene neki projekt oko zapošljavanja mladih, mi uskoro nećemo imati stanovnika na otoku, ističe Bondulić dodajući još kako je starija populacija, koja uglavnom živi na otoku, bez adekvatne medicinske skrbi i prepuštena sudbini u ruke. Na Olib, naime, dolazi liječnica jedanput jedno, što nije dovoljno.


Liječnica utorkom
– Medicinsku skrb mi imamo. Svakog utorka liječnica sa Silbe dolazi na Olib. Ali ako se razbolite u srijedu, tada pomoći nema, kaže Bondulić naglasivši kako je bilo pokušaja da se uvede još jedan dolazak liječnika u tjednu, ali bezuspješno.
– Čak smo pred Gradsku upravu izašli s prijedlogom da jedan naš mještanin sa svojim brodom po potrebi hitne intervencije dovozi liječnika na otok ali zbog zakonskih regulativa kojima ne možemo udovoljiti, prijedlog nije prošao. Što će biti dalje i kako će se riješti ovaj problem medicinske skrbi, ne znam, potužio se Bondulić. No, uz sve probleme s kojima se stanovnici Oliba već godinama susreću, entuzijazam se ne gasi. Iako su egzistencijalna pitanja ugrožena, njih povezuje ljubav prema otoku, kulturi i umjetnosti.
– Zahvaljujući našim mještanima, Olib je živ. Uz Ribarsku večer koja se održava već tradicionalno početkom kolovoza imamo i Olipski ljetni festival koji traje čak mjesec dana od srpnja do kolovoza, a tu je i naša aktivna udruga za kulturu Zora, hvali se Bondulić zaključujući kako je to svijetla točka otoka Oliba. (Nikolina MOJIĆ)