Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

PUČKO UČILIŠTE Umirovljenici bi učili strane jezike, ali nemaju novca za tečaj!

30.08.2019. 12:01
PUČKO UČILIŠTE Umirovljenici bi učili strane jezike, ali nemaju novca za tečaj!


Započeli su upisi u jesenski semestar zadarskog Pučkog otvorenog učilišta, i mada se u ovu najstariju zadarsku obrazovnu ustanovu ovakvog tipa, upisi u programe stručnog usavršavanja odvijaju cijele godine, glavno upisno razdoblje – uz ono proljetno, upravo je koncem kolovaza i početkom rujna.
Pučko otvoreno učilište, koje je osnovano davne 1954. godine, polaznicima uobičajeno nudi pregršt programa stručnog osposobljavanja i usavršavanja, vodeći se uvijek usklađenošću sa zahtjevima tržišta.


Po diktatu tržišta rada
– Upisi su u tijeku i, kao i uvijek, dosta je zainteresiranih za mnoge naše programe. S nastavom će se započeti kad se formiraju grupe, ovisno o programima jer se nastojimo prilagoditi polaznicima koji imaju i drugih obveza, a mnogi od njih i rade, pojašnjava ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Zadar Jagoda Gluščević, te navodi kako je ponuda tečajeva i obrazovnih programa u potpunosti usklađena s potrebama tržišta, jer se Pučko otvoreno učilište samofinancira, te je važno da prati potrebe na tržištu rada.
Tako se interes za osposobljavanjem za zanimanja koja diktiraju potrebe tržišta, kaže dalje ravnateljica Gluščević, već uobičajeno najviše iskazuje za kuhare, slastičare, njegovateljice odnosno gerontodomaćice, a posebno u projektima koji se financiraju iz EU fondova, a koje Učilište provodi zajedno s drugim ustanovama poput Zavoda za zapošljavanje, Crvenog križa i sl.
– Polaznici se pri upisu određenog programa vode različitim motivima, pa tako neki žele zadržati posao dodatnim stručnim usavršavanjem, ili pak žele dobiti novi posao, za koji im treba osposobljavnje odnosno prekvalifikacija, kaže Jagoda Gluščević, te ističe da su polaznici najčešće osobe mlađe ili srednje životne dobi, dok je starijih polaznika iz redova umirovljeničke populacije vrlo malo.
– Umirovljenici imaju u pravilu male mirovine, stoga im je teško upisati neki tečaj, iako bi mnogi imali interes, a posebno za strane jezike.


Novosti je verificirani tečaj za krojenje i šivanje
Među intelektualcima starije životne dobi ima dosta onih koji bi htjeli naučiti ili poboljšati znanje iz nekog stranog jezika, ali nažalost nisu u financijskoj mogućnosti, kaže ravnateljica Gluščević i dodaje kako bi bilo poželjno da neki od europskih projekata bude osmišljen i za stariju populaciju, posebno kad je u pitanju učenje stranih jezika.
Među cijelim nizom zanimanja koja se u Pučkom otvorenom učilištu nude uvijek su atraktivni tečajevi stranih jezika za djecu i odrasle. Na ovom učilištu nudi se i brojni tečajevi osposobljavanja za razne ugostiteljske poslove poput kuhar/ica za jednostavna jela, slastičar/ka za jednostavne slastice, jednostavnih poslova u zanimanju konobar/ica,
barmen/ica i priprematelj/ica koktela, priprematelj/ica pizza i bureka, te jednostavnih poslova u zanimanju pekara/ica.
Polaznici se mogu stručno osposobiti i za poslove za aranžer/ka cvijeća, zaštitar/ka, čuvar/ica, pomoćnik/ica u nastavi u radu s učenicima s teškoćama, računalnih operater/ka, maser/ka, njegovatelj/ica, gerontodomaćin/ica, sobar/ica, vinogradar/ka, vinar/ka, maslinar/ka, kao i jednostavnih poslova u zanimanju vrtlar/ica, jednostavnih poslova u zanimanju zidar/ica, jednostavnih poslova u zanimanju fasader/ka, te jednostavnih poslova u zanimanju tesar/ica.
Također, polaznici se mogu dodatno usavršiti u zanimanjima
voditelj/ica pripreme i provedbe EU projekta, asistent/ica, maser/ki s gurmanskim pripravcima u wellnessu, voditelj/ica wellnessa s gurmanskim pripravcima, te slastičar/ka specijalist nacionalnih slastica.
Kako se u ovom učilištu uvijek nudi i nešto novo jedna od novosti je i verificirani tečaj za krojenje i šivanje, zanimanje za koje se od sada može dobiti certifikat koji se unosi u radnu knjižicu, a koje je do sada bilo u kategoriji hobbyja.
Mnogi Zadrani tako će i kroz jesensko-zimski nastavni ciklus na Pučkom otvorenom učilištu steći određene znanja i vještine koje će im pomoći u postojećem poslu ili kod pronalaska novog posla, dok će neki uspjeti samozapošljavanjem pokrenuti vlastiti posao ili proširiti znanja i vještine u određenoj djelatnosti.