Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Tri ponude za gradnju Centra za mlade

30.08.2019. 09:06
Tri ponude za gradnju Centra za mlade


Iskreno se nadam da s našim Centrom neće biti, kao što se priča da bi moglo biti s Pelješkim mostom. Znate ono, da će prije Kinezi izgraditi most, nego mi pristupne ceste zbog »papirologije« i birokracije. Dakle, postupak javne nabave je završen sredinom ovog mjeseca. Pristigle su tri valjane ponude i sad o tome treba odlučiti povjerenstvo. Kad povjerenstvo donese odluku, onda počinje teći žalbeni rok, a sve skupa može trajati i do 60 dana – objasnio je jučer Šime Erlić prvi čovjek Grada zadužen za EU fondove koji inače, zajedno sa svojim mladim timom radi sjajan posao povlačenja europskog novca.
Putem elektroničkog oglasnika javne nabave javio se splitski Brodomerkur s 32.081.913,83 kuna, potom zadarski Lavčević koji se za izvedbu radova natječe s iznosom od 29.791.462,21 kuna te Krekić Avangard koji je dao najpovoljniju ponudu, u iznosu od 28.792.600,12 kuna.
Riječ je podsjećamo, o Centru za mlade čiji se početak izgradnje, nakon dugih 12 godina čekanja napokon nazire. Kao što je javnosti poznato, Grad Zadar je dobio 33 milijuna kuna iz europskih fondova kojim će se devastirani i uništeni prostor bivše vojarne u Ulici Stjepana Radića prepun potencijala, pretvoriti u Centar za mlade koji je ujedno i prvi projekt u Zadru i jedan od prvih u Hrvatskoj uopće, koji se financira iz ITU instrumenata. Izgradnjom Centra, udomit će se brojne zadarske udruge, mladi kreativci, ali i zadarska Gradska knjižnica koja će dobiti tisuću od ukupno četiri tisuće kvadrata bivše vojarne i udvostručiti svoj sadašnji prostor. Prema projektu u prizemlju novog Centra za mlade, bit će prostori za udruge, igraonice i razne izvedbene umjetnosti poput plesa, drame, filmova i koncerata. Velika multimedijalna dvorana imat će preko 500 metara četvornih prostora i 250 sjedećih mjesta. Druga etaža bit će rezervirana za adiministrativni dio i urede gradskih udruga u čijem su fokusu kultura i mladi i koje već godinama vape za svojim prostorom. Kad Centar bude završen, dobit će zajednički krov nad glavom i priliku za sinergiju u kojoj će ponuditi nove sadržaje za mlade ljude u Zadru, kakvih već godinama u gradu – nedostaje. Istočno krilo zgrade pripast će Gradskoj knjižnici, najpopularnijoj i najvećoj gradskoj kulturnoj ustanovi. Tih tisuću kvadrata u novoj zgradi tunelom će biti povezano sa zgradom knjižnice, kojoj već godinama treba proširenje. Kad se počne graditi, rok za završetak radova je 16 mjeseci.