Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Veća kontrola rada liječnika i ustanova za veće zadovoljstvo pacijenata

30.08.2019. 13:23


Implementacijom Centralnog upravljačkog sustava u zdravstveni sustav možemo reći da padaju sve maske. Iz njega će se moći jasno vidjeti tko radi, koliko radi, vidjet će se da nismo svi isti te će proizaći da neki moraju puno više raditi da bi opravdali limite koje dobivaju. Što se tiče troška projekta, u jednom ću danu kao ministar zaraditi onoliko koliko je on koštao, a to je 15 milijuna kuna. Naime, kad se naprave bolje kontrole onda će se ti novci vratiti u jednom danu jer kontrola i kvaliteta nemaju cijenu, rekao je ministar zdravstva Milan Kujundžić prilikom predstavljanja Centralnog upravljačkog sustava (CUS) za upravljanje organizacijskom strukturom zdravstvenog sustava, a koji je predstavljen danas u Općoj bolnici u Zadru. Naime, zadarska bolnica odabrana je kao prva bolnica u koju je implementiran ovaj novi sustav kontrole i upravljanje, a kojega je izradila tvrtka Ericsson Nikola Tesla.
– Zadarsku bolnicu smo odabrali kao jednu od najboljih bolnica u Hrvatskoj, a oni su implementaciju sustava odradili izvrsno, istaknuo je Kujundžić dodavši kako je novim Zakonom o zdravstvenoj zaštiti predviđeno kako će oni koji rade više i bolje trebaju biti plaćeni bolje, a to će se jasno vidjeti kroz ovaj sustav.
Ministar Kujundžić je istaknuo kako će iz svega ovoga profitirati cijeli sustav koji će postati transparentniji, ali i pacijenti jer više neće biti skrivanja, vidjet će se kako neki doktori rade određeni broj zahvata i pregleda što će pridonijeti smanjenju listi čekanja. Također, dodao je, neke bolnice bi trebale raditi i više, a što je opet na korist pacijenata.
CUS inače predstavlja centralni sustav komunikacije s bolnicama, sustav za automatsko dnevno prikupljanje svih zdravstvenih indikatora i analizu podataka, a podržava i strukturirane objave na mrežnim stranicama svih bolnica u Hrvatskoj te predstavlja nadogradnju sustava fakturiranja iz bolnica.
Na predstavljanju je bio i ravnatelj zadarske Opće bolnice Željko Čulina koji je istaknuo kako je sustav uveden prije mjesec dana te već vide benefite.
– Posljednjih mjesec dana pratimo kontrole te već imamo benefit. Naime, olakšano nam je i ubrzano slanje računa. Imamo uvid u strukturu računa. Olakšano je slanje podataka o prijemu i otpuštanju pacijenata iz bolnice. Imamo lakše praćenje financijskih pokazatelja kao i praćenje indikatora kvalitete i učinkovitosti te potpuni uvid u podatke o organizacijskoj strukturi i zdravstvenoj djelatnosti bolnici. Također, možemo pratiti koliko tko i što radi. Dakle, vidimo kad je naručena koja pretraga, koji zahvat i slično, a pratimo i potrošnju lijekova i materijala. Također, imamo i jedinstveno otpusno pismo za sve odjele i sve bolnice u Hrvatskoj. Naime, važno je napomenuti da se ni jedan račun ne može izdati bez otpusnog pisma i to otpusno pismo mora se napisati unutar tri dana, a ne kako je prije znalo biti, da ga neki liječnici napišu i nakon 15 dana, rekao je Čulina dodavši kako se na ovaj način uvodi potpuna kontrola svih djelatnika zahvalivši se ministru što je odabrao njihovu bolnicu za ovaj pilot projekt.
Gordana Kovačević, predsjednica Ericssona Nikole Tesle istaknula je kako su ovo projekti koji spadaju u kategoriju digitalno transformacijih projekata kojima se mijenja način rada, educiraju se svi sudionici kako bi se postigli svi benefiti koje sustav osigurava.
– Ericsson Nikola Tesla je implementirala najveće međunarodne standarde u ovaj projekt, osigurana je privatnost i sigurnost podataka. Također je bitno da se implementacija obavi na način da sve bolnice koriste ovaj sustav, edukacija stručnjaka i svi benefiti u smislu transparentnosti, analize podataka dođu do punog izražaja, naglasila je Kovačević istaknuvši kako vjeruje kako će ministar i ravnatelji osigurati i kapacitete i stručnjake koji će znati održavati sustav. Osim toga, dodala je kako su i oni kao tvrtka na raspolaganju kao podrška korisnicima.
Na predstavljanju su bili župan zadarske županije Božidar Longin, zamjenik gradonačelnika Ante Babić te brojni liječnici.
– Ovaj projekt svakako će doprinijeti modernizaciji zdravstvenih usluga. Ovo je samo jedan od projekata koji se provode u našim ustanovama, te je potvrda kvalitetnog rada naše ustanove, ali i dobre suradnje na lokalnoj razini i Vlade RH, zaključio je Longin.