CIJENA PANDEMIJE Nije bilo maturalnog plesa, a za većinu maturanata nema ni ekskurzije!

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Zadarske srednje škole morale odustati od organizacije putovanja
Autor: 
Upravo ovih dana maturanti su trebali biti u Beču, Pragu, Budimpešti... No, od ekskurzije su morali odustati zbog pandemije koronavirusa. Uplaćeni novac bit će im vraćen u roku od šest mjeseci od dana proglašenja prestanka pandemije ako se putničke agencije budu držale ugovora
Zadarski list/Arhiva
Zadnja generacija koja je uživala u kasnoljetnoj ekskurziji prije izbijanja pandemije - maturanti iz Obrovca

Oduvijek baš nekako u ovo vrijeme maturanti su bili na putovanju koje se pamti cijeloga života, onom maturalnom. Svi ti mladi ljudi koji ove godine završavaju svoje srednjoškolsko obrazovanje živjeli su za ta, dva jedinstvena događaja - maturalni ples i maturalno putovanje. No, ove godine ništa od toga nisu imali i ništa od toga neće moći zauvijek pospremiti u svoju škrinjicu sjećanja, zbog pandemije koronavirusa. Zbog toga je, kako je rekao, baš tužan i ravnatelj zadarske Gimanzije Jurja Barakovića, Ranko Artuković, koji je sve sažeo u jednu riječ - pokora.
- Pokora je to, golema jer kao da je netko toj djeci ukrao dvije najljepše godine života - 17. i 18. Nije bilo maturalnog plesa, nema ekskurzije. Upravo sad ovih dana trebali su biti na svojim izabranim destinacijama, podjeljeni u dvije skupine, njih sveukupno 100-injak i trebali su se vratiti prije početka školske godine 7. rujna. A što se tiče odredišta, nama je uvijek nekako u »điru« Poljska, Češka, Mađarska, Austrija... Žao mi je te djece, ponovio je ravnatelj Artuković.
Osim toga rekao je i kako ima problema s uplatama za maturalnu ekskurziju jer su neki roditelji već uplatili dio i traže povrat novca, a koliko je čuo agencija nije baš spremna to i učiniti.

Problem povrata novca

- Škola je u »igri« samo pri odabiru putničke agencije, a nakon toga sve je stvar dogovora i ugovora između roditelja i odabrane agencije. Roditelji sklapaju ugovore s agencijom i ja doista ne znam što u ugovoru piše i je li agencija dužna prema ugovoru roditeljima vratiti predujam ili dio novca koje su uplatili, samo znam da roditelji mene zovu jer zbog toga ima problema. A ja im tu doista ništa ne mogu pomoći, rekao je ravnatelj Artuković.
Osvrnuo se i na skorašnji početak školske godine kazavši kako će i tu djeca biti zakinuta ako razredi budu morali biti »razrijeđeni« odnosno podijeljeni. Naveo je primjer »prvašića« naglašavajući kako će takav scenarij dovesti do situacije da se djeca neće međusobno poznavati.
- Zamislite, pola razreda neće poznavati drugu polovicu. Kako će se družiti, zaljubljivati...? A da ne pričamo o zaštitnim maskama...Što ako dijete jednostavno ne želi nositi masku. S kojim pravom ću ga ja na to prisliti?, pita se ravantelj Ranko Artuković zaključujući na kraju kako je cijela situacija jako teška i za djecu i za roditelje i za sve njegove kolege profesore.
Ista je sutuacija i u zadarskoj Gimnaziji Franje Petrića ili kako je svi oduvijek skraćeno zovu - MIOC. Maturanti su također ovih dana trebali biti na ekskurziji u Pragu, ali naravno, nisu.

Neki putovali u hrvatska odredišta

- Imamo 90-ak maturanata koji, nažalost, ove godine, kao i svi ostali njihovi vršnjaci nisu imali niti maturalnog plesa, a sada evo i ekskurzije. Što se tiče povrata novca, izabrana putnička agencija je odgovorila da će novac biti vraćen u roku od šest mjeseci od dana proglašenja prestanka pandemije, rekla je ravnateljica MIOC-a Blanka Pedišić.
Slična je situacija u većini srednjih škola u državi, pa tako i na zadarskom području. No, saznajemo da neke škole ipak, nisu odustale od maturalnih ekskurzija, ali su promijenile destinaciju pa su učenici ostali u Hrvatskoj i izabrali primjerice, Hvar ili istarsko područje. No, kako se ovih dana, nažalost, opet pogoršala epidemiološka slika u Hrvatskoj, pitanje je hoće li i oni uspjeti otputovati na ekskurziju prije početka školske godine.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 2 (1 glasova)