Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

NAUČI, USAVRŠI, POKRENI Pandemija potaknula kupnju lokalnih proizvoda

30.08.2020. 07:38


Ovakvi projekti su važni jer educiraju i potiču na razvoj lokalnih OPG-ova koji su ključan nositelj gospodarskog rasta Bukovice i Ravnih kotara, kazao je gradonačelnik Benkovca Tomislav Bulić na završnoj konferenciji projekta »Nauči, usavrši, pokreni«, a koja je upriličena u tom gradu. Projekt koji je vrijedan 1.281.413,60 kuna u cijelosti je financiran iz Europskog socijalnog fonda odnosno iz sredstava Europske unije, nositelj mu je bio Grad Benkovac, dok su partneri bili udruga Mali koraci i Udruga za ruralni razvoj Ravni kotari. Trajao je je od 3. rujna 2018. do 3. rujna 2020. godine.
Gradonačelnik Bulić je uputio polaznike na važnost korištenja mjera za ruralni razvoj, pomoću kojih mogu poboljšati svoje poslovanje, lakše plasirati proizvode na tržište i ostvariti maksimalan poduzetnički potencijal s kojim se mogu pokrenuti Ravni kotari.
Projekt je imao za cilj povećati mogućnosti za zapošljavanje, smanjiti socijalnu isključenost, povećati ekonomsku stabilnost, obrazovni sustav i poboljšati kvalitetu života. Doprinio je razvoju ljudskih potencijala kroz razvoj interpersonalnih vještina i znanja. U sklopu projekta održane su verificirane radionice za uzgajivača povrća, uzgajivača ljekovitog i aromatičnog bilja, proizvođače alkoholnih i bezalkoholnih pića, edukaciju o funkcioniranja i vođenju poslovanja obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva te motivacijsko– komunikacijske radionice.
Ispred Grada Benkovca ostvarene projekte aktivnosti predstavila je prva voditeljica projekta Amanda Čerina, dok je ciljeve i rezultate projektnih aktivnosti predstavila Marta Pintur Bosna, financijski koordinator projekta ispred Udruge za ruralni razvoj Ravni kotari. Program završne konferencije vodila je Josipa Rubelj iz udruge Mali koraci Benkovac.
Marta Pintur Bosna istaknula je važnost nedavno održanog okruglog stola u sklopu ovog projekta »Kako je covid-19 utjecao na lokalnu poljoprivredu i proizvodnju hrane« jer se na tom skupu poručilo da područje Ravnih kotara i u ovim neizvjesnim vremenima ima velik potencijal, a da je covid-19 pozitivno utjecao na percepciju kupca o važnosti konzumacije lokalne hrane.
Polaznicima radionica u sklopu ovog projekta, njih 30, njegov voditelj Manolo Jure Birkić i predstavnici učilišta Virtus podijelili su završne diplome za verificirane edukacije uzgajivača aromatičnog i ljekovitog bilja, prerađivača alkoholnih i bezalkoholnih pića i za voditelja OPG-a.
Marijan Tomac, suradnik na projektu u svojstvu predavača istaknuo je važnost edukacija u poljoprivredi koje mogu pomoći obiteljima da stvore dodatan izvor prihoda na svojim OPG-ovima.
Polaznik Predrag Vrkić iz Nadina izložio je u sklopu konferencije proizvode koje proizvodi na svojem OPG-u, a koje je dodatno oplemenio koristeći upravno znanjima stečena kroz edukacije na ovom projektu i pokazao prve rezultate projekta – pozitivan utjecaj na lokalnu poljoprivrednu proizvodnju i plasman proizvoda.