Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

NOVA ORGANIZACIJA Zadarski tanac Vinkovačke jeseni doveo u Zadar

30.08.2020. 07:32


Ovo događanje je u organizaciji Vinkovačkih jeseni jer zbog situacije prouzročene pandemijom koronavirusa, Vinkovačke jeseni se ove godine održavaju na jedan specifičan način. Oni dolaze u gradove gdje se održava smotra folklora. Mi, nažalost, ove godine nismo imali smotru folklora. Unutar Narodnog muzeja pripremamo nešto ako uspijemo prenamijeniti sredstva od smotre. Dakle, ovo nije izbor stručnog tijela smotre folklora jer toga nije ni bilo, nego su nas iz Vinkovačkih jeseni zamolili kao organizatore i predložili Zadar za mjesto gdje se smotra održava. Nama je bilo najlogičnije da pozovemo Zadarski tanac kao kulturno-umjetničko društvo koje djeluje baš na našem području jer svojim djelovanjem i sadržajem pokriva područje čitave županije. Današnji program su snimale kamere, tako će mislim 19. i 20. rujna sve biti prikazano na HRT-u, objasnila je dr. sc. Jasenka Lulić Štorić, viša kustosica i voditeljica Etnološkog odjela zadarskog Narodnog muzeja.


Ipak mimohod u Vinkovcima
Naime, iako će u tradicionalnom mimohodu sudjelovati samo folklorna društva Vukovarsko- srijemske županije, Program 55. Vinkovačkih jeseni bit će upotpunjen materijalima koji će se snimati u cijeloj Lijepoj našoj i na taj će je način pretvoriti u veliku pozornicu izvornog hrvatskog folklora.
Tako se jučer snimalo na Trgu pet bunara, a uz želju da grad i županiju prikažu u najljepšem izdanju KUD Zadarski tanac je za ovaj nastup izveo pjesmu »Ko se nano« (Pridraga, Ravni Kotari), ples »Zadarski tanac« uz pjesmu »Lipšega tanca ne viđoh« te kao završnu pjesmu: »Jabuku posadi plemenito voće« (Banj, otok Pašman). Program se izvodio u svečanim i pučkim zadarskim narodnim nošnjama uz pratnju nagrađivanog tamburaškog sastava AMA iz Nina.
Inače, KUD »Zadarski tanac« osnovan je 2015. godine u svrhu očuvanja i promicanja tradicijskih vrijednosti i folklorne baštine Republike Hrvatske, osobito Zadra i Zadarske županije, čime ujedno značajno doprinosi kvalitetnijoj promociji Zadra i Zadarske županije. Broji šezdesetak članova svih dobnih skupina, a umjetnički program KUD-a čine pjesme, te izvorni i koreografirani plesovi Zadra i Zadarske županije, Trogira, Splita, Međimurja i Hrvatskog zagorja. KUD je do sada u suradnji s Narodnim muzejom i Gradom Zadrom izradio komplete svečanih i pučkih zadarskih narodnih nošnji, kao i silbenske, splitske i međimurske narodne nošnje. Predsjednik KUD-a je Boris Dizdar, voditelj Miroslav Cindori, a voditeljica pjevanja Matea Mihaljević.


Brojne nagrade Zadarskog tanca
KUD izvodi brojne nastupe, kako u gradu Zadru, tako i u drugim gradovima naše domovine i u inozemstvu, a do sada su gostovali i na folklornim festivalima u Makedoniji, Slovačkoj, Sloveniji, Češkoj i Njemačkoj gdje su na 3. Susretima čuvara hrvatske etno baštine osvojili 2. mjesto u kategoriji izvornog folklora. Njihovi samostalni koncerti izuzetno su posjećeni tijekom turističke sezone, a posebno su ponosni na projekt »Lijepa li si zemljo moja« kojim povezuju domovinsku i iseljenu Hrvatsku tradicionalnom pjesmom i plesom, u sklopu kojeg su do sada na gostovanju u Zadru bili KUD-ovi iz Njemačke, Italije, SAD-a, Švicarske i Australije s kojima su održali zajedničke koncerte.