OTKRIĆE Kombinacija ekstrakata gljiva koči rast tumora

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Rad hrvatskih znanstvenika objavljen u uglednom časopisu
Istraživanje su proveli znanstvenici sa Sveučilišta u Rijeci, Zagrebu i Splitu te hrvatske kompanije Dr Myko San. Iako je istraživanje rađeno na tumoru debelog crijeva, riječ je o temeljnim procesima rasta i širenja zajedničkim svim tipovima raka
D. ŠKOMRLJ
Ovo je istraživanje bilo interdisciplinarnog karaktera - prof. dr. Sandra Kraljević Pavelić

Tim hrvatskih znanstvenika na području molekularne biologije terapije tumora objavio je znanstveno istraživanje u jednom od najprestižnijih svjetskih znanstvenih časopisa na području istraživanja potencijalnih novih terapijskih sredstava, »Frontiers in Pharmacology«. Istraživanje hrvatskih znanstvenika pokazalo je da kombinacija ekstrakata ljekovitih gljiva Agarikon.1, na prirodan i neškodljivi način narušava ključne procese rasta i širenja uznapredovaloga karcinoma debelog crijeva te poboljšava preživljavanje. Upotrebom najsuvremenijih metoda proteomike koje se koriste za istodobno praćenje velikog broja procesa u organizmu hrvatski tim prvi je u svijetu pokazao da kombinacija ekstrakata iz ljekovitih gljiva Agarikon.1 snažno koči tumorski rast i širenje tako da sprečava stvaranje velikog broja proteina koji su uključeni u tim procesima.

Modeli miševa

Ovo značajno istraživanje rezultat je suradnje međunarodno priznatih znanstvenika sa Sveučilišta u Rijeci, Zagrebu i Splitu te hrvatske kompanije Dr Myko San – Zdravlje iz gljiva, a zaključci objavljeni u radu proizašli su iz doktorske disertacije Borisa Jakopovića koja je rađena pod mentorstvom prof.dr. Nade Oršolić sa zagrebačkog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta te uz koautorstvo prof. dr. Sandre Kraljević Pavelić s Fakulteta zdravstvenih studija Sveučilišta u Rijeci, koja je ujedno i predstojnica sveučilišne Doktorske škole. Uz nju u šesteročlanom timu bio je i Marko Klobučar s Odjela za biotehnologiju riječkog Sveučilišta. Prof.dr. Kraljević Pavelić pojašnjava kako se radilo o istraživanju iznimnog interdisciplinarnog karaktera.
- Istraživanje se provodilo u sklopu izrade doktorske disertacije kolege Borisa Jakopovića iz Zagreba uz mentorstvo prof. Nade Oršolić s PMF-a Zagreb i moje koautorstvo. Prof. Oršolić i ja izvrsno surađujemo još iz razdoblja mojeg rada na Institutu Ruđer Bošković Zagreb te planiramo i daljnja zajednička istraživanja iz područja biomedicine, osobito u dijelu bazičnih istraživanja novih terapijskih pristupa malignih oboljenja i integrativne medicine. Ovo je konkretno istraživanje iznimno interdisciplinarnog karaktera, bilo je vrlo opsežno te je provedeno na tumorskim stanicama u uvjetima in vitro kao i na modelu miševa s kolorektalnim karcinomom in vivo od 2014. godine sve do početka 2020. godine. Dijelom na Sveučilištu u Rijeci, a dijelom u suradnji s grupom dugogodišnjih suradnika na PMF-u Zagreb, Institutu za medicinska istraživanja u Zagrebu te Veterinarskom fakultetu u Zagrebu. U istraživanju su uz moderne molekularne metode istraživanja korištene i sofisticirane metode kvantitativne proteomike u kombinaciji s bioinformatičkim pristupom analize podataka, pojašnjava prof. dr. Kraljević Pavelić.

Brojne nuspojave

Ujedno dodaje da su u sklopu istraživanja analizirani učinci ekstrakata ljekovitih gljiva Trametes versicolor, odnosno šarene tvrdokoške koja raste na panjevima i mrtvim stablima, Lentinus edodes, odnosno shiitake prirodno rasprostranjene u istočnoj Aziji te Grifola frondosa, a riječ je o zečarki koja raste na panjevima ili korijenu listopadnog drveća poput hrasta. Ispitivani su i učinci njihovih kombinacija u dva komercijalno dostupna pripravka.
- Ljekovite gljive su već tisućljećima poznate kao izvor biološki aktivnih tvari sa imunomodulatornim te protutumorskim djelovanjem. Iako je razvoj terapije malignih oboljenja zadnjeg desetljeća bio značajan i dalje velik problem pri liječenju, osobito radio i kemoterapijom, predstavljaju oštećivanje i oslabljivanje imunološkog sustava pacijenta i brojne druge nuspojave koje uzrokuju pad kvalitete života oboljelih. Ljekovite gljive ne djeluju samo kao snažni imunomodulatori već su i bogat izvor protutumorskih tvari, koje ometaju signalne puteve povezane s razvitkom i progresijom raka. Stoga biološka imunoterapija ljekovitim gljivama, koja ublažava nuspojave te pomaže pri obuzdavanju tumorskog rasta, ima potencijal i značenje za pacijente, ističe riječka znanstvenica.
Radi se, kaže, o komercijalno dostupnim preparatima za jačanje imuniteta, a važan doprinos ovog istraživanja je, osim rasvjetljavanja bioloških mehanizama djelovanja ovih preparata i analiza kombiniranog djelovanja preparata u kombinaciji sa standardnim kemoterapeutikom 5-fluorouracilom.

Metabolizam tumora

- Naime, često nedostaju znanstveni podaci o zajedničkim učincima standardnih lijekova koji se koriste u kliničkoj praksi i ostalih dostupnih registriranih medicinskih proizvoda i preparata, osobito onima prirodnog podrijetla što je važno u dizajniranju i promišljanju terapije i oporavku pacijenata, navodi prof. dr. Sandra Kraljević Pavelić s Fakulteta zdravstvenih studija Sveučilišta u Rijeci.
Iako je istraživanje rađeno na tumoru debelog crijeva, riječ je o temeljnim procesima rasta i širenja, zajedničkim svim tipovima raka. Agarikon.1 istodobno potiče proces slaganja proteina u njihove pravilne strukture, što je nužno za njihovo pravilno funkcioniranje, a koje je tijekom napredovanja tumora narušeno. Treći ključni antitumorski učinak kombinacije ekstrakata ljekovitih gljiva koji je otkriven odnosi se na metabolizam tumora, jer ustanovljeno je da Agarikon.1 koči procese stvaranja šećera i lipida kojima tumor sebi pribavlja hranu i energiju. Pored toga utvrđen je i pozitivan utjecaj na niz drugih proteina, biomarkera povezanih s boljom prognozom daljnjeg tijeka bolesti. Ustanovljeno je također da Agarikon.1 u kombinaciji s istraživanom standardnom kemoterapijom, može značajno pojačati njezine učinke, ublažavajući istovremeno i njezine nuspojave.

 

Kolorektalni karcinom treći najčešći tip karcinoma

Hrvatski znanstvenici u objavljenom članku navode i da je kolorektalni karcinom (CRC) treći najčešći tip karcinoma i kod muškaraca i kod žena, a oko 35 posto pacijenata dijagnosticirano je u metastatskoj bolesti IV. Stupnja. Unatoč napretku u liječenju, životni vijek bolesnika s metastatskom bolešću još uvijek nije zadovoljavajući, a zbog učestale otpornosti na lijekove tijekom konvencionalnih i ciljanih tretmana raka, razvoj i testiranje terapija za više meta je važno polje istraživanja.

 

TRI VRSTE GLJIVA: ŠARENA TVRDOKOŠKA, SHIITAKE I ZEČARKA

U sklopu istraživanja analizirani učinci ekstrakata ljekovitih gljiva Trametes versicolor, odnosno šarene tvrdokoške koja raste na panjevima i mrtvim stablima, Lentinus edodes, odnosno shiitake prirodno rasprostranjene u istočnoj Aziji te Grifola frondosa, zečarki koja raste na panjevima ili korijenu hrasta

 

SUDJELOVALI I RIJEČANI

Zaključci objavljeni u radu proizašli su iz doktorske disertacije Borisa Jakopovića koja je rađena pod mentorstvom prof. dr. Nade Oršolić sa zagrebačkog PMF-a te uz koautorstvo prof. dr. Sandre Kraljević Pavelić s Fakulteta zdravstvenih studija u Rijeci. U šesteročlanom timu bio je i Marko Klobučar s Odjela za biotehnologiju riječkog Sveučilišta

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (2 glasova)