Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Na Silbi više dnevnih gostiju i nautičara

30.08.2021. 10:50


Otok Silba, ukrašen prirodnim ljepotama i tirkiznim morem, i ove je godine bio odredište brojnim turistima.
Diana Klanac, predsjednica Mjesnog odbora Silba pričala je o protekloj turističkoj sezoni komentirajući turističke uspjehe, ali i ukazujući na nedostatke među kojima se, kao što se u srpnju pisalo u medijima, ističe opskrba u lokalnim trgovinama.
– Glavni dio sezone je pri kraju, tijekom kojeg je na Silbi boravilo puno više ljudi u odnosu na prošlu godinu. Osim mještana, vlasnika kuća, njihovih obitelji i turista imali smo povećan broj dnevnih gostiju i nautičara, ističe Klanac.
Imali su dobru povezanost trajektnim i katamaranskim linijama, kako kaže, koje se sada reduciraju prema vansezonskom plovidbenom redu.


U srcu sezone dvije trgovine
Poznata je inače Silba i po kulturnim manifestacijama, ali ove ih je sezone, u skladu s epidemiološkim mjerama i preporukama, bilo malo.
– Kako bi se gosti i mještani osjećali ugodno i kako bi sve moglo funkcionirati, potrebna je dobra opskrba, komunalne usluge i nadzor poštivanja pješačke zone, javnog reda i mira, kao i sigurnosti na moru u akvatoriju Silbe, priča Klanac i dodaje da je to nažalost izostalo ili bilo nedovoljno.
Osim toga, kako saznajemo od Klanac, proteklih godina tijekom sezone radile su četiri trgovine, dok su tijekom zimskog perioda radile dvije.
– Međutim, ove godine, trgovačko poduzeće koje je preuzelo prostore triju trgovina imalo je tijekom sezone samo jednu otvorenu. Osim što se nisu snašli pa su kasnili s otvaranjem veće trgovine i počeli s lošom opskrbom, imali su poluprazne police što se, doduše, popravilo nakon novinarskog članka. Obećali su da će otvoriti i drugu trgovinu za 15-tak dana koju su privremeno zatvorili. No, nisu pa je mjesto ostalo na ukupno dvije trgovine usred najveće gužve. Stoga su mještani morali ići u nabavku u Zadar zbog cijena i opskrbe. Očigledno je da poduzeće nije sposobno nositi se s tom situacijom i našim potrebama, govori Klanac i zaključuje da moraju raditi na tome da se to više ne dogodi, da se opskrba i ponuda poboljšaju.


Bez bagera
Također, prvi su put ostali bez stalnog policijskog djelatnika tijekom srpnja i kolovoza, kazuje Klanac, što se koristilo za nepoštivanje odredbi pješačke zone, kao i javnog reda i mira.
– U pripremi sezone ukazivali smo i predlagali rješenja za preventivu i nadzor PU Zadar i LK Zadar, na osnovu iskustava od prethodnih godina. Dobili smo obećanja koja su se djelomično ili nikako primjenjivala, izostale su intervencije tijekom noći zbog remećenja javnog reda i mira, kao i intervencije Lučke kapetanije za nedozvoljena sidrenja; plaže, podvodne kabele, plovni put, glisiranja itd., ukazuje Klanac i dodaje da im je također tijekom sezone potrebna češća nazočnost komunalnog redara.
S druge strane, napominje da se, u odnosu na proteklu godinu, bolje poštovala odluka o zabrani građevinskih radova tijekom sezone te da su i javne površine bile urednije, a putevi čistiji.
– ŽLU je preuzela upravljanje lukom Mul tako da se napokon počeo uvoditi red s nautičkim vezovima i otvorila mogućnost obnove, dodaje Klanac.
Pohvaljuje djelatnike Čistoće, Vodovoda i Nasada, koji su, kako kaže, u otežanim uvjetima i s neadekvatnom opremom odvozili komunalni otpad, održavali javne površine i opskrbljivali domaćinstva vodom, a potražnja je bila velika zbog dugotrajne suše, te PZ za opskrbu plinom.
MO Silba, sad po završetku sezone i godišnjih odmora, nastavlja s radom na rješavanju svakodnevnih problema i potreba u suradnji s Gradom i komunalnim poduzećima, a tu su za suradnju i ŽLU, PU i LK.
– Mjesto se širi, izgrađuje i to se treba pratiti primjerenom infrastrukturom i komunalnim uslugama, ali isto tako, bitno je da svaki mještanin, u okviru svojih mogućnosti, doprinosi poštivanjem odredbi kako bi nam mjesto bilo urednije, zaključuje Klanac.