Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Vatrogasci će sirenama obilježiti 14. obljetnicu kornatske tragedije

30.08.2021. 09:40


Paljenjem sirena u svim vatrogasnim postrojbama vatrogasci će u ponedjeljak u 15,25 sati obilježiti 14. obljetnice tragedije na Kornatu u kojoj je 2007. poginulo 12 njihovih kolega.
Uz upaljene sirene, prema zapovijedi koju je izdao glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, postrojit će se svi pripadnici Javnih vatrogasnih postrojbi (JVP), Dobrovoljnih vatrogasnih društava (DVD) i Interventnih vatrogasnih postrojbi (IVP) koji će odati počast kolegama, upaliti svijeće te se prisjetiti 12 stradalih vatrogasaca čitanjem njihovih imena i prezimena.
Sve vatrogasne postrojbe prisjetit će se i pripadnika DVD-a Stari Grad Marinka Jurića koji je preminuo 29. kolovoza 2007. tijekom gašenja požara na Hvaru, dodala je HVZ.
Na Velikom Kornatu 30. kolovoza 2007. godine i poslije u bolnicama u Zagrebu i Splitu od teških opeklina umrlo je 12 vatrogasaca, pripadnika JVP Šibenik te DVD-a iz Vodica i Tisnog, a jedini preživjeli je vatrogasac Frane Lučić.
Za kornatsku tragediju sudilo se vatrogasnom zapovjedniku Javne vatrogasne postrojbe iz Šibenika Draženu Slavici, koji je dva puta oslobođen optužbi.
Slavicu je odgovornosti oslobodio i Vrhovni sud koji je u siječnju potvrdio oslobađajuću prvostupanjsku presudu zagrebačkog Županijskog suda prema kojoj Slavica nije kazneno odgovoran za postupanja ili propuste osoba koje su trebale djelovati na temelju svojih ovlasti prema zakonu te nije bio nadležan za vođenje vatrogasne intervencije u kojoj su sudjelovale zračne snage.
Vrhovni sud je dodao da Slavica nije odgovoran za poteškoće u komunikacijskim kanalima i nemogućnost stupanja u kontakt s gasiteljima na terenu jer na to nije imao mogućnosti utjecaja. 
Nekoliko je teorija o uzroku nesreće na Kornatu, poput curenja goriva iz helikoptera i eksplozije ostataka NATO-bombi. Službeno je prihvaćena ona o eruptivnom požaru. Ipak, obitelji stradalih i dio javnosti nisu prihvatili to objašnjenje te smatraju da se prava istina o uzrocima tragedije u kojoj je poginulo 12 ljudi još skriva.