Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Zoran Veselinović: Ispunjena mi je velika želja, nadam se da će seniorski turnir postati tradicija

30.08.2021. 07:16


Večerašnjim utakmicama između Zadra i Sonik Puntamike te belgijskog Oostendea i Šibenke počinje 16. izdanje memorijalnog košarkaškog turnira u spomen na tragično preminulog košarkaša Zadra Tomislava Kneževića. Ove godine po prvi puta u seniorskom izdanju. Bit će to dobra provjera kvartetu hrvatskih stručnjaka pred nadolazeću sezonu koja počinje za nešto manje od tri tjedna utakmicama prvog kola HT Premijer lige. Turnir se i prošle godine trebao održati sa seniorskim momčadima, pa je tako bilo zamišljeno da u Jazinama snage odmjere četiri dalmatinska kluba: Zadar, Sonik Puntamika, Šibenka i Split, no zbog pandemije covida-19 planovi su odgođeni za ovo ljeto.
– Već godinama želimo dignuti priču na višu razinu. Kada smo krenuli s turnirom, nastupale su škole košarke. S vremenom je turnir rastao i preko natjecanja u kadetskoj konkurenciji došao do juniorske razine. Smatram da je Tomislav, koji je bio i senior KK Zadar, zaslužio da se memorijalni turnir koji se održava spomen na njega igra u seniorskoj konkurenciji – kazao je jedan od glavnih inicijatora memorijalnog turnira Zoran Veselinović.


Početak nove tradicije
Sama ideja o prelasku u seniorsku konkurenciju javila se prije desetak godina, a ovo je ljeto konačno sazrelo vrijeme da u čast na »Kneza« okupe i seniorske momčadi.
– Prerasli smo juniorsku razinu, a s obzirom na to da je pokojni Tomislav prošao sve selekcije od škole košarke, preko mlađih kadeta, kadeta i juniora, te je na koncu igrao i za seniore Zadra, smatrao sam da bismo trebali ići u smjeru seniorskog turnira – istaknuo je Veselinović koji je izuzetno zadovoljan što će se turnir u svom 16. izdanju igrati u seniorskoj konkurenciji.
– Kada dođete do cilja kojeg ste zacrtali prije dugi niz godina, imate osobno zadovoljstvo. Vjerujem da će i svima ostalima, ali i čitavoj zadarskoj košarkaškoj javnosti, biti drago. Ispunjena mi je želja i zadovoljan sam što će se turnir održati u seniorskoj konkurenciji. Želim da to postane tradicija i da tako nastavimo i idućih godina.
Na turniru će uz dva zadarska premijerligaša i sportske susjede s Baldekina sudjelovati i suveren belgijske košarke Oostende, momčad koja je u potpunosti »makabizirala« tamošnju ligu i osvojila deset uzastopnih naslova državnog prvaka. Ipak, međunarodna dimenzija originalno nije bila planirana.
– Planirali smo zvati momčad Splita, ali pošto oni već 14. rujna igraju kvalifikacije za FIBA Ligu prvaka rekli su da se žele sačuvati jer žele ući u glavni turnir. Dario Gjergja je bio u Zadru na pripremama s Oostendeom i zaista nismo unaprijed znali da će on sudjelovati, no stjecajem okolnosti smo se našli i vrlo brzo dogovorili. Nije bilo nikakvih problema oko nastupa, odmah je rekao: »Može, računajte na nas« – naglasio je »Vespa«.


Prikladna lokacija
Prvotna ideja je bila da se turnir održi tijekom tri dana, po principu »svatko sa svakim«, no zbog epidemiološke situacije odluka je na koncu pala na kup-sustav. Originalna lokacija je trebala biti dvorana 3 ŠC Višnjik, ali zbog zauzetosti zadarskog sportskog kompleksa manifestacija je prebačena u Jazine. Tamo gdje je Tomislav trenirao i igrao. Prikladno.
– Bit ću iskren, meni je srce još punije kada znam da se igra u Jazinama. Jednako kao i njegovoj obitelji koja je rekla da, ako ne moramo – ne idemo iz Jazina. Turnir će se igrati na prikladnom mjestu – zaključio je Veselinović.




Raspored utakmica


Danas
18 sati
Zadar – Sonik P.
20.15 sati
Oostende – Šibenka


Sutra
18 sati
Utakmica za treće mjesto
20 sati
Finale
22 sata
Dodjela nagrada i zatvaranje turnira


Gjergja: Užitak je biti doma
Međunarodnu dimenziju turniru dat će proslavljeni zadarski stručnjak Dario Gjergja koji se već nekoliko dana sa svojim Oostendeom nalazu u rodnom gradu, gdje odrađuje prvi dio priprema.
– Nema većeg užitka nego biti doma, uživati sa svojima, s familijom. Moram se zahvaliti predsjedniku Puntamike Mirku Jošiću i treneru Stipi Kulišu na svemu što su nam omogućili. Ne želim ništa drugo nego Jazine. Imamo dobre uvjete za rad i zaista je užitak biti doma – kazao je Dario Gjergja.


Perinčić: Tomislav je bio naš suigrač i prijatelj
Zadovoljstvo nastupom na turniru nije skrivao ni trener Zadra Ivan Perinčić.
– Izuzetno mi je drago što je turnir u spomen na Tomislava Kneževića ove godine organiziran na seniorskoj razini. Svi smo mi sentimentalno i emocionalno vezani uz turnir jer je Tomislav bio naš suigrač i prijatelj. Drago mi je što je dolaskom Oostendea Darija Gjergje turnir dobio međunarodni predznak te sam uvjeren da će nam dvije dodatne provjere protiv kvalitetnih suparnika jako dobro doći. Nadam se da će se ovaj hvalevrijedan korak naprijed nastaviti i idućih godina te da ćemo i u budućnosti gledati turnir u seniorskoj konkurenciji – kazao je Perinčić.


Kuliš: Drago mi je što se ispunila želja profesora Veselinovića
Za razliku od preostala tri sudionika koja su već krenula u natjecateljsku predsezonu, košarkašima Sonik Puntamike večerašnji susret protiv Zadra bit će prva prilika za provjeru napornog rada na treninzima.
– Iznimna nam je čast što smo, uz ostale tri momčadi, i mi sudionici turnira. Drago mi je što je dugogodišnja želja profesora Veselinovića napokon sprovedena u praksu i što će turnir po prvi puta imati seniorski karakter. Sve momčadi su u ranoj fazi priprema i vjerujem da ćemo svi na adekvatan način iskoristiti dvije utakmice koje su pred nama kako bismo probali sve taktičke varijante pred nadolazeću sezonu – rekao je Kuliš.


Pobjednici od 2006. godine
2006. Zadar
2007. Zadar
2008. Zadar
2009. Split CO
2010. Zadar
2011. Zadar
2012. Zadar
2013. Olimpija
2014. Cedevita
2015. Olimpija
2016. Zadar
2017. Split
2018. Zadar
2019. Cedevita O.
2020. nije se igralo