Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

DPU Maraske nije u skladu s važećim Prostornim planom

Autor: Siniša Klarica

29.09.2008. 22:00
DPU Maraske nije u skladu s važećim Prostornim planom

Foto: Adam VIDAS



Sudeći po najavama koje dolaze s tiskovne konferencije SDP-a, gradske vijećnice Omerka Šarić i Ingrid Antičević Marinović najavljuju zaoštravanje pitanja oko tzv. tehničke pogreške nastale prilikom usvajanja Detaljnog plana uređenja zone Maraska park. Naime, na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Zadra Omerka Šarić je upozorila da je u službenom Glasniku Zadra, nakon što je usvojen usvojene i DPU Maraske parka, zapravo došlo do izmjene granica Prostornog plana uređenja Grada Zadra.
– Zbog otvorenih sumnji koje su se nadvile na taj slučaj, pošto poto žele mijenjati PP mimo zakonske procedure. Za to postoji zakonski propisan postupak. Najslikovitije se to objašnjava procedurom oko donošenja ustava. Tako je i za prostoni plan višeg reda zakonom propisana jasna procedura izmjene, a oni bi išli na situaciju izmjene tehničke greške, rekla je u uvodu Ingrid Antičević-Marinović.
Omerka Šarić rekla je da su u Gradu Zadru znali za pogrešku već 6 mjeseci, a da i nadalje od otkrića SDP-a ustraju na nezakonitom rješavanju tog problema. Stoga ako u GV-u nadalje ustraju na nezakonitom postupanju, SDP najavljuje prijavu cijelog slučaja organima države zaduženim za sankcioniranje.
Na pitanje zašto na posljednjoj sjednici GV-a nisu inzistirali na zakonskom rješenju nego su pristali da GV Zadra uputi molbu za očitovanje za ispravkom tehničke greške i koja su to nova saznanja o pogodovanjima izmjenama granica PPU Zadra, Antičević-Marinović kaže:.
– Nas ovdje ne interesiraju eventualni investitori i mi nismo u sukobu s njima. Mi ovdje govorimo o zakonitosti i ako su građani dužni ponašati se s odlukama za koje se i ne znaju kad su objavljene, a neke se objavljuju i unazad, tad se tako mora ponašati i vlast koja donosi takve propise. Ponavljamo, DPU Maraske nije u skladu s važećim Prostornim planom.
Njezina kolegica Omerka Šarić rekla je kako je bit svega što su granice DPU Maraska parka puno veće od granica kojeg taj DPU ima u Prostornom planu uređenja  Grada Zadra.
– Neki su izračunali za čak nekoliko tisuća kvadrata. Nismo bili rezolutni, jer smo 27. ožujka  usvojili DPU Maraske između devet drugih detaljnih planova. Nismo znali za promjenu, jer su gradske službe tajile od nas gradskih vijećnika Glasnik Grada Zadra u kojem se tiskaju odluke. Onda smo 15. srpnja dobili Glasnik u kojem vidimo promjenu, ali taj Glasnik nosi nadnevak 19. svibnja. Ako je taj Glasnik tiskan 19. svibnja, kako to da ga nismo dobili uz materijale za sjednicu Gradskog vijeća koja je održana 29. svibnja kad smo usvajali detaljni plan Maraske. Oni su sve to radili mimo nas, htjeli su zataškati, jer su mislili da rijetko tko čita Glasnik i da to vijećnici neće vidjeti i da će sve glatko proći. Neki ipak pročitaju odluke koje se tiskaju u Glasniku Grada Zadra. Upravo zato smo naknadno saznali za sve ove njihove nezakonite radnje i pokušaj podvale da mi u SDP-u eto tu sad nešto kočimo. Poručujem i njima i svim, da svi emisari koji dolaze da pokušaju odvratiti ili uvjeriti kako to treba pustiti na miru, i kao „ne treba zaustavljati život”, da se obraćaju na krivu adresu, rekla je Omerka Šarić dodajući da je jedini način da se to promijeni prijedlog gradskog poglavarstva vijećnicima za zakonom propisani način izmjene PPU Grada Zadra.


Tumačenje ministarstva
Gradsko vijeće pripremilo je u svojoj 9. točki dnevnog reda Prijedlog zaključka o ispravci greške u Odluci o izmjenama i dopunama Prostornog plana uređenja Grada Zadra. Međutim, SDP-ove vijećnice su novinarima dostavile mišljenje resornog ministarstva u kojem se kaže da MZOPUG nije utvrdio tehničku grešku, već kako su SDP-ovci naglašavali, neusklađenost DPU Maraske park s PPU Grada Zadra, iz razloga što je granica obuhvata izrade DPU-a utvrđena PPUG-om bila znatno manja od obuhvata konačnog prijedloga DPU za koj je podnesen zahtjev za suglasnost. Međutim, u istom dokumentu se kaže  da je Ministarstvo  izdalo traženu suglasnost za ispravku tehničke pogreške kojim se usklađuje detaljni s prostornim planom, ali ne i naputak kako bi to trebale provesti stručne službe, budući da postupak  „ispravke pogreške” nije predviđen odredbama Zakona o prostornom uređenju i gradnji. Omerka Šarić kaže ta je zatraživanje mišljenja o „tehničkoj” grešci bilo nakon zasjedanja GV-a, u neformalnom i u dnevnom redu neodređenom druženju nakon formalno završene sjednice gradskog vijeća, što opet samo po sebi kazuje.
Dakle, zakonsku rašomonijadu SDP-ovci čitaju kako se utvrđena greška može ispraviti samo pokretanje zakonom predviđenog načina izmjena ili dopuna postojećeg gradskog prostornog plana, dok HDZ i ostali dio gradske vlasti, tvrdi da će se ustanovljena „tehnička” greška jednostavno gumicom pobrisati iz akata u kojima ista, još od svibnja stoji kao zakon. Pitanje je samo koliko je akata ili dozvola, pravnih ili poslovnih radnji, izdato ili urađeno na temelju „greške” u zoni u kojoj se očekuju velika ulaganja u stanogradnju i hotele.