Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Neupisano 260 zadarskih mališana

Autor: Teuta Babajko Jamičić

29.09.2008. 22:00
Neupisano 260 zadarskih mališana

Foto: Adam VIDAS



Iako se gradske vlasti trude adaptacijom te nadogradnjom postojećih predškolskih objekata ublažiti i poboljšati trenutačno stanje u zadarskim dječjim vrtićima, gdje je ovogodišnji broj neupisane djece na razini prošlogodišnjeg, realizacija programa kojim se svakom djetetu osigurava mjesto u vrtiću još je daleko od ostvarenja
Nakon prvog upisnog kruga u svibnju te drugog u rujnu, u predškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama u vlasništvu Grada Zadra, dakle dječjim vrtićima “Radost” i “Sunce” ove pedagoške 2008./2009. godine ostalo je neupisano 260 zadarskih mališana. Iako se gradske vlasti trude adaptacijom te nadogradnjom postojećih predškolskih objekata ublažiti i poboljšati trenutačno stanje u zadarskim dječjim vrtićima, gdje je ovogodišnji broj neupisane djece na razini prošlogodišnjeg, realizacija programa kojim se svakom djetetu osigurava mjesto u vrtiću još je daleko od ostvarenja.
Naknadno upisano 76 mališana
Tako je u odgojno-obrazovnoj ustanovi “Radost”, koja ima osam područnih vrtića: Bili brig, Bokanjac, Galeb, Jadran, Pčelica, Voštarnica i Vruljica, uključujući i “Grigor Vitez” koji je u fazi rekonstrukcije, tekuće pedagoške 2008./2009. godine ostalo neupisano 160 djece. Prema riječima Biserke Belić, ravnateljice “Radosti”, nakon prvog upisnog kruga u svibnju ostalo je 196 neupisane djece, no ta brojka se smanjila u rujnu, odnosno u drugom upisnom krugu, kada je naknadno upisano još 36 zadarskih mališana.
– Nakon prvog upisnog kruga u travnju, odnosno svibnju, u novu pedagošku godinu, ostalo je neupisano 196 djece. Roditelji čija su djeca u prvom upisnom krugu upisana, morali su se najkasnije do 15. rujna javiti u vrtić, u protivnom smatrali smo kako njihova djeca nisu prihvatila vrtić. Na njihova mjesta u drugom upisnom krugu upisani su mališani s liste čekanja, odnosno djeca čije su prijave odbijene u prvome krugu, govori Biserka Belić, dodajući da je u rujnu, dakle, drugom upisnom krugu upisano 36 djece s liste čekanja, tako da se broj neupisanih mališana smanjio na 160.
U odgojno-obrazovnoj ustanovi “Sunce”, koja kao i “Radost” ima osam područnih vrtića: Ciciban, Duga, Jazine, Maslačak, Ričina, Smiljevac, Tratinčica, Vladimir Nazor, nakon drugog upisnog kruga u rujnu, za tekuću 2008./2009. pedagošku godinu ostalo je neupisano 100 djece.
U maloj školi 118 djece
– U prvom upisnom krugu primili smo 170 djece. Nakon toga, u rujnu, dakle, u drugom upisnom krugu, upisano je, naknadno još 40 mališana. Kad se svi ti podaci zbroje, evidentno je kako je u 2008./2009. pedagošku godinu upisalo 210 mališana, dok ih je 100 ostalo neupisano. To su naravno podaci za primarni, jutarnji program, a što se tiče male škole, odnosno popodnevnog programa, ove godine imamo 118 predškolaca, govori Ana Dunatov, ravnateljica odgojno-obrazovne ustanove “Sunce” čije područne vrtiće pohađaju ukupno 803 zadarska mališana.
Ravnateljica Dunatov, govoreći o situaciji u zadarskim predškolskim ustanovama, istaknula je kako se do 2011. godine svi dječji vrtići u Hrvatskoj moraju prilagoditi novom pedagoškom standardu za predškolske ustanove, što ga je izradilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja te potvrdio Sabor RH, tako da je još u lipnju ove godine stupio na snagu.
– Novi pedagoški standard za predškolske ustanove propisuje minimalne standarde kojih će se morati pridržavati svi dječji vrtići. Kako novi standardi, između ostalog, propisuju smanjivanje vrtićkih, a osobito jasličkih grupa, s tim da dob djece diktira brojnost skupina, što je nemoguće postići preko noći, vrtićima je ostavljeno određeno vrijeme, točnije do 2011. godine, da se prilagode novim pedagoškim zahtjevima, kaže ravnateljica Dunatov, zaključujući kako u procesu prilagodbe treba voditi računa da se mališanima osigura dovoljan broj mjesta u vrtiću.