Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Promjene na svim linijama

Autor: Elza Radulić-Toman

29.09.2008. 22:00
Promjene na svim linijama


Brzi brod za Sali zasad ostaje na istoj satnici, kao i onaj za Iž, ali će vjerojatno doći do izmjena kada počnu radovi na rekonstrukciji tjesnaca Mali Ždrelac. To bi se, kako se očekuje, trebalo dogoditi polovinom studenoga
Sutra stupa na snagu novi, zimski plovidbeni red, po kojemu će brzi brodovi i trajekti do otoka ploviti po novim satnicama. Naš najveći brodar, Jadrolinija, koja ima i najviše pomorskih linija na zadarskom arhipelagu, po ovome izvansezonskom redu plovidbe ima nešto reduciranih vožnji za Brbinj. Tako će umjesto ljetne četiri dnevne linije za Brbinj tijekom zimskih mjeseci trajekt ploviti tri ili dva puta. Tri puta će petkom, subotom i nedjeljom, ali i ponedjeljkom i četvrtkom, a utorkom i srijedom će tu liniju održavati dva puta. Na najfrekventnijoj liniji na Jadranu, Zadar – Preko, zimi neće biti one najkasnije linije, koja je iz Zadra polazila u 24 sata. Od sutra će trajekt iz Zadra za Preko zadnju liniju održavati u 23 sata, a iz Preka za Zadar u 23.30 sati. No, Preko dobiva još jednu dnevnu liniju, od sutra će to biti u 8.30 sati, a iz Preka u 9.15 sati.
Bit će manjih promjena i na trajektnoj liniji za Lošinj. Na zahtjev Lošinjana po zimskome redu plovidbe će umjesto veze utorkom i četvrtkom, trajekt ploviti iz Zadra ponedjeljkom i petkom. I na liniji Zadar – Molat trajekt će sada utorkom umjesto u 14 polaziti u 14.15 sati, a četvrtkom u 12 sati.
Jadrolinija će imati promjena i na brzobrodskoj liniji za Ist i to umjesto što je brod dosad polazio u 14.05, odsad će u 13.05 sati. Brzi brod za Sali zasad ostaje na istoj satnici, kao i onaj za Iž, ali će vjerojatno doći do izmjena kada počnu radovi na rekonstrukciji tjesnaca Mali Ždrelac. To bi se, kako se očekuje, trebalo dogoditi polovinom studenoga. Tada će brodovi imati dulji put do svojih otočnih odredišta, jer će ploviti znatno duljim putem, oko Veloga Ždrelca. Iž tim putem nije mnogo udaljeniji, ali su Sali skoro dvostruko. Plovidba kroz Mali Ždrelac do Sali iznosi 13 milja, a okolo, kroz Veli Ždrelac čak 22 milje.
I ostali zadarski brodari sutra mijenjaju satnice na svojim linijama. Tako će i brzi brod “Paula” tvrtke G&V line za Rivanj, Sestrunj, Božavu i Zverinac ponedjeljkom, srijedom, četvrtkom i subotom iz Zadra polaziti u 14.15 sati, utorkom u 12.30 i petkom u 16 sati. Sve su te satnice ranije nego ljetne. I nedjeljom će u povratku iz navedenih otoka biti izmjena, brod će iz Zverinca polaziti već u 17.30 sati i u Zadru će biti u 18.50 sati.
Isti brodar i na liniji za Mali Iž, Veli Iž, Malu Ravu i Ravu uvodi manje izmjene. Ponedjeljkom, srijedom, petkom i subotom brod iz Zadra polazi u 10 sati, kao i utorkom kada plovi samo do Iža. Mia-tours, čiji brzi brod “Princ Zadra” održava vezu s najudaljenijim otocima Silbom, Olibom i Premudom od sutra će iz Zadra polaziti ranije. Naime, umjesto kao dosad u 14, sada će polaziti u 13.15 sati, četvrtkom u 11, a petkom u 16 sati.
U agenciji G&V line saznajemo da će ovakav plovidbeni red važiti do 15. studenoga, kada bi opet moglo doći do manjih promjena s obzirom da će i njezin brzi brod na liniji za Iž i Ravu morati voziti duljim putem, oko Veloga Ždrelca.