Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Tužiteljstvo još želi saslušati vještaka vojne struke

Autor: Minja Gugić

29.09.2008. 22:00
Tužiteljstvo još želi saslušati vještaka vojne struke


Rađenu je istekao boravak u pritvoru jučer u 22.15 sati, ali mu je opet produljen dok se ne ispita vojni vještak. On je i dalje ostao pri svojoj obrani u kojoj tvrdi kako nije sudjelovao u škabrnjskoj tragediji
Iako se činilo da je ispitivanjem trojice bivših oficira JNA na Okružnom sudu u Beogradu pred istražnim sucem tamošnjeg suda i Slobodana Denone, zamjenika županijskog državnog odvjetnika u Zadru, istraga protiv benkovačkog Srbina Ernesta Rađena (47)z avršena, tužiteljstvo je opet zatražilo dopunu istrage neposrednim ispitivanjem vještaka vojne struke.
On bi tako sljedećih dana trebao dati iskaz pred istražnim sucem Županijskog suda u Zadru, Vladimirom Mikolčevićem. Time bi istraga protiv Rađena mogla biti okončana. No, dok se ne ispita taj vještak, Rađenu je opet produljen pritvor u kojem se nalazi više od 500 dana.
On je, podsjećamo, krajem travnja ove godine temeljem tjeralice izručen Hrvatskoj iz Grčke i od tada je u pritvoru Županijskog suda u Zadru. Osumnjičen je da kao zapovjednik Vojne policije u Benkovcu nije spriječio zločin nad hrvatskim civilima u Škabrnji 18. studenoga 1991. godine, a prema mišljenju tužiteljstva – mogao je. Toga dana je JNA zajedno sa srpskim paravojnim postrojbama napala Škabrnju i nakon ulaska u mjesto surovo ubila 43 osobe, većinom civile.
Tijekom istrage saslušano je i više preživjelih svjedoka škabrnjske tragedije, a u svojoj obrani pred istražnim sucem Mikolčevićem, Rađen je od početka nijekao sve što mu se stavlja na teret.
Prema njegovim tvrdnjama kad je saznao za zločin, u dva je navrata u svojoj obrani pred istražnim sucem ponovio, kako je pomagao preživjelim mještanima tako što im je nosio hranu.