Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Za 34 posto “preletjela” se prošla sezona

Autor: Dragana Glavočić

29.09.2008. 22:00
Za 34 posto “preletjela” se prošla sezona

Foto: Vedran SITNICA



U suradnji s Ministarstvom obrane uklonit će se stari i dotrajali asfalt s piste te će biti presvučen novim. Također, u izradi je projektna dokumentacija produljenja piste za dodatnih 500 metara, kazala je Katica Pupić-Bakrač, direktorica Zračne luke Zadar
Početkom rujna zabilježen je znatan pad broja domaćih i inozemnih turista u turističkim naseljima, no sudeći po broju putnika koji svakodnevno prolaze kroz Zračnu luku Zadar, turistička sezona kod njih još traje.
U razgovoru s Katicom Pupić-Bakrač, direktoricom Zračne luke Zadar, doznali smo o trenutačnom poslovanju te o budućim planovima.
– Za nas turistička sezona traje do 28. listopada. S tim da 1. studenoga imamo Ryanairov let za London. U razdoblju od početka turističke sezone do 15. rujna kroz Zračnu luku Zadar prošao je 131.241 putnik, a protekle godine u isto ovo vrijeme imali smo 98.220 putnika. Dakle, zabilježen je porast prometa za 34 posto. Zanimljivo je navesti da je u prvih 15 dana rujna bilo 11.020 putnika, istaknula je Pupić-Bakrač.
Od početka turističke sezone pisalo se o porastu prometa putnika od 40%, a kroz Zračnu luku Zadar samo je u mjesecu lipnju zabilježen rekordan broj od 2.500 putnika, sa 60 operacija zrakoplova.
Vodeća zrakoplovna tvrtka koja “nosi” gotovo 28,30 posto ukupnog zračnog prometa svakako je Ryanair s letovima prema Londonu i Dublinu. Potom slijedi Germanwings s prometom od 22,41 posto.
Croatia Airlines koja prometuje tijekom cijele godine po ostvarenom prometu zauzima treće mjesto, a Skyeurope četvrto mjesto s letovima prema Beču i Pragu.
U idućoj godini kao novitet u ponudi Zračne luke Zadar bit će letovi tvrtke Germanwings prema Berlinu, a kreću od 2. svibnja 2009. godine, i to samo subotom, a letovi prema Stuttgartu od 31. ožujka.
– Upravo zbog izvrsnog bookinga domaćih turističkih djelatnika postoji ovako dobra zračna povezanost s njemačkim gradovima, rekla je Pupić-Bakrač.
S obzirom na permanentan porast putnika, direktorica Luke kazala je da postoji potreba za proširenjem putničkog terminala za međunarodne putnike na odlasku, kao i hodnika ispred chekinga karata. Što se, pak, tiče putničkog terminala u dolasku, on je za sada dostatan.
– U suradnji s Ministarstvom obrane uklonit će se stari i dotrajali asfalt s piste te presvući novim. Također, u izradi je projektna dokumentacija produljenja piste za dodatnih 500 metara. Radi se o planu neophodnom za Zračnu luku kad se zna da se uskoro kompletni brodski promet seli u luku Gaženica. Nadamo se da ćemo taj plan uspjeti realizirati za sezonu 2010. godinu, kazala je Pupić-Bakrač.
U planu je proširenje parkirališta za dodatnih 300 mjesta jer se, kako je istaknula Pupić-Bakrač, za ovu sezonu pokazalao nedostatnim. Trenutačno su pred dobivanjem građevinske dozvole.
– Mogu reći da je iza nas vrlo uspješna sezona, a osobito izgradnja Vip terminala što je bila vrlo uspješna investicija. Dosadašnji rezultati pokazali su da treba poprilično raditi na marketingu. No, također usmena predaja jedan je od najboljih načina da se dobar glas o Zračnoj luci Zadar daleko čuje, zaključila je Pupić-Bakrač.