Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Godina zvana čežnja

Autor: Damir Maričić

29.09.2009. 22:00
Godina zvana čežnja

Foto: Vedran SITNICA



Godina je “gadna”, a jedina svijetla točka je što zaposlenost još ne pada i što nam se turizam pokazao žilaviji i uspješniji nego su zloguki proroci najavljivali
Gospodarska komora Zadarske županije dodijelila je  nagrade najuspješnijim tvrtkama za prethodnu godinu,  što je red i običaj. Bila je ova  svečanost sjećanje na  prošlogodišnji bljesak koji  sada niti devet mjeseci potom budi čežnju i sjetu gospodarstvenika i političara,  a bogme i običnog radnog  puka.
Dobra konkurencija
Nagrade su dobili, ponovit  ćemo, Grič – 3 za malu tvrtku,  Nin Elektrocommerc za srednju i Sonik za veliku tvrtku.  Odmah valja kazati da je dobro što je konkurencija za dobivanje nagrada za prethodnu  godinu bila jako velika. Dakle,  to, ako ništa drugo, zači da je  bilo mnogo tvrtki koje su poslovale s – dobiti. No, i onih  koje su podizale produktivnost i ekonomičnost, zaposlenost, snagu i uvjerljivost. U  kategoriji malih tvrtki gužva je  u Zadarskoj županiji uvijek  najveća, što je i očekivano jer  srednje, pogotovo velike (preko 250 zaposlenih) brojimo na  prste. Od stotina tvrtki koje  zadovoljavaju kriterij dobiti, u  najuži izbor za nagrade prema  mjerenjima Komore i Fine  ušli su osim dobitnika Griča –  3, i Inej autocentar, D&Z, Lipić, Aces i Modul auto. Ne  praveći veće analize vidljivo je  da je godina bila dobra i za  prodaju i projektiranje, gradnje i nadziranje…
U srednjim tvrtkama najuži  takmaci za nagrade bili su i  Noclerius, Bure commerce,  Sarađen, Intermod, Vodoinstalacija, Odlagalište – sirovina  osim nagrađenog Nin Elektrocommerca. I u kategoriji  velikih gdje imamo malo tvrtki  bilo je konkurencije u kojoj su  se našli i Turisthotel, Metalni  lijev TCG, Bakmaz, Ilirija i  Tvornica kruha kao i nagrađeni Sonik.
I još zdravih tvrtki
Za Tankersku plovidbu naglašeno je da je stavljena izvan  nadmetanja, jer je prethodno  tri godine uzimala nagradu  (istina da je dobila nagradu  zbog naših specifičnih statistika spadala bi u – srednje  tvrtke, jer hrvatski propisi kao,  nažalost, i hrvatski bankari rad  pod ugovorima i rad pod nekom drugom formom osim radnog onosa ne prepoznaju pa  se Tankerskoj broje samo stalno zaposleni, a to su oni “na  kraju”, a ne i pomorci pod  ugovorom).
Bilo je zadovoljstvo vidjeti i  pet tvrtki koje su dobile nagrade kao “jubilarci”, od najstarije Sirovine odlagališta do  “najmlađeg” Cenmara. Riječ  je o dobrim i iznimno važnim  tvrtkama koje na sreću imamo.
Brige teške godine
No, sve to zasjenile su spoznaje o ovoj teškoj godini u  kojoj se i sami nagrađeni bore  za preživjeti i otpustiti što manje radnika, a isto ih to mole i  političari.
Najgore je to što se posljednjih 15 godina kontinuiranog rasta prekinulo i  suočeni smo s godinom pada.  Pad će iznositi oko 10 posto u  prosjeku prihoda, ali u nekim  elementima bit će katastrofalan. Prva i trajna zadarska  katastrofa je dezindustrijalizacija i u prethodnim godinama  koje smo cijenili uspješnima.  Sada se na to nakalemio pad  industrijske proizvodnje od 37  posto, pa će ispasti da ćemo u  industrijskoj proizvodnji “dosegnuti” 50 posto predratne.  Daljnja će nevolja biti izniman  pad dobiti gdje je realno  očekivati da sraz dobitaka i  gubitaka kod svih poduzetnika  nakon niza godina segne u –  crveno, odnosno učini prosječno gospodarstvo gubitaškim. Ako do tog ne dođe,  bit će to fantastičan uspjeh.
U svemu je tome više nego  utješno što broj zaposlenih nije padao već blago rastao. No,  upitat će neki kako je onda i  nezaposlenost rasla (krajem  kolovoza oko 6 posto na godišnjoj razini). Zbog toga što  Zadarska županija ipak ima  priljev stanovništva. No, ima  ga i zato jer od 2002. godine  nije bilježila rast već svakogodišnji pad nezaposlenosti  pa se valja nadati da će ova  kriza brzo proći.
Osim tog socijalnog aspekta  jedina pozitivna brojka dolazi  nam od – turizma ma kako ga  neki razvlačili i napadali, podcjenjivali i omalovažavali.
Neotpuštanje kao  uspjeh
Poduzetnicima valja ipak  odati priznanje utoliko što uz  znatan pad prihoda i profitabilnosti – nisu otpuštali ljude  ili nisu u mjeri koja je bila  očekivana. Ima u tome i zamki. U nekim granama, ako se  tvrtka u pravo vrijeme ne riješi  radnika, očekuje je – krah i  stečaj. No, ima i onih koji  stisnuvši se mogu preživjeti i s  povratkom konjukture nastaviti živjeti. Gospodarstvo  može biti različito. Možete  imati iznimno uspješno i profitabilno gospodarstvo i u krizi, ali i velik broj nezaposlenih  i sirotinje. Takvo služi vlasnicima i manjini. Imamo mnogo takvih i u Zadarskoj županiji. No, ono koje priželjkuje  javna vlast i, naravno, stanovništvo je ono koje je uspješno  kada se uspješnost prelijeva na  cijelo društvo (makar koliko),  a ne na skupine pojedinaca.
Uglavnom iz ove smo  svečanosti spoznali da će dogodine slavlja biti malo. No,  možda nam se dogodi obrnut  slučaj nego ove godine. Dakle,  dok smo ove godine gledali  nagrađivanje uspješnih za uspješnu godinu 2008. i plakali  nad godinom koja nas je  snašla, možda ćemo dogodine  gledati nagrađivanje uspješnih  u lošoj 2009. godini, a radovati  se 2010. i naznakama izlaska iz  krize. To sebi i njima i želimo.