Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Kriminalci (ne)će mirno spavati

Autor: Ivana Burica

29.09.2009. 22:00
Kriminalci (ne)će mirno spavati

Foto: Zvonko KUCELIN



No, moje mišljenje je da od svega neće biti nikakve koristi. Ako se dosad nije riješilo, neće ni ubuduće. Ne može se ništa učiniti sve dok se o pretvorbi općenito govori. Treba istraživati pojedinačne slučajeve, kazao je Stipe Zrilić, dodavši da svi oni koji krivnju prebacuju na određene stranke samo zamagljuju situaciju i zapravo štite kriminalce


Zadarske predstavnike političkih stranaka zamolili smo za komentar odluke Predsjedništva HDZ-a da će predložiti da se u Ustav unese odredba o nezastarijevanju pretvorbenog kriminala.
Udariti po džepu
Omerka Šarić (SDP) kao i njeni stranački kolege na samnom početku ističe da je SDP taj isti prijedlog iznio još prije nekoliko godina te da ga je HDZ tada odbacio.
– Već je klasika da HDZ odbacuje dobre prijedloge te da ih nakon određenog vremenskog odmaka iznese i prisvoji. No, to je u ovom trenutku manje bitno.
Svakako je lijepa vijest što se konačno ide u smjeru traženja i kažnjavanja krivaca za nepravednu privatizaciju i s velikom vjerom i nadom očekujem da se sve to neće pretvoriti u ništa. Kad je konkretno o zadarskom području riječ, svima je poznato da je državna revizija utvrdila nepravilnosti oko privatizacije Zadranke pa nadalje, kao što je poznato da se i po tom pitanju nije ništa poduzelo.
Ne treba sad one koji su se pljačkom obogatili na vješala, ali ih barem treba dobro udariti po džepu. Neka ih se natjera da plate porez, a riječ je o velikim iznosima. Naime, kod mnogih su imovinske kartice u velikom nesrazmjeru s plaćenim porezom, kazala je Šarić.
– Hrvatska demokratska zajednica je donijela tu odluku što znači da je to mišljenje stranke, kazuje Stipe Zrilić (HDZ) i nastavlja:
 – No, moje mišljenje je da od svega neće biti nikakve koristi. Ako se dosad nije riješilo, neće ni ubuduće. Ne može se ništa učiniti sve dok se o pretvorbi općenito govori. Treba istraživati pojedinačne slučajeve, kazao je Stipe Zrilić, dodavši da svi oni koji krivnju prebacuju na određene stranke samo zamagljuju situaciju i zapravo štite kriminalce.
Damir Kasap (HSLS) mišljenja je da je do donošenja zakona o nezastarijevanju pretvorbenog kriminala trebalo doći puno prije i da su to propustile sve dosadašnje vlade.
– Ne treba bježati ni od odgovornosti HSLS-a kao koalicijskog partnera u vladama. Zašto se to događa baša sada? Vjerojatno je riječ o skupljanju političkih bodova prije predsjedničkih izbora. No, ne vjerujem da će zakonske izmjene uroditi velikim rezultatima čisto iz razloga što su neke firme dosad preprodavane već tri ili četiri puta. Doduše, nisam niti kriminalist, niti ekonomist, ali čisto sumnjam da se tu nešto može napraviti. U svakom slučaju već je dobra stvar što će sumnjive stvari biti istraživane. No, hoće li biti istražene, to je već druga stvar, zaključio je Kasap.
Povratak vjere u pravnu državu
– Hrvatska stranka umirovljenika na toj je liniji bila i ranije, ističe predsjednik zadarskog HSU-a Duško Vuković te dodaju da ovu odluku, koja vraća vjeru u pravnu državu, pozdravlja.
– Vjerujem da će od ovoga biti nešto. U najmanju ruku oni koji su preoteli tuđu imovinu neće moći mirno spavati. Promjena zakona donijet će dobar okvir institucijama koje se time bave da ozbiljno odrade svoj posao. Tko je omastio ruke u pretvorbi ja ne bih nagađao. Netko je plaćen da to argumentira, kazao je Vuković.
Irena Devčić Buzov (HSS) izrazila je uvjerenje da će koalicijski partneri prihvatiti HDZ-ov prijedlog jer, kazala je, nema nikakvog razloga da tomu ne bude tako.
– Oni koji su se obogatili na nepošten način više neće moći mirno spavati. Mislim da će zakonske promjene imati konkretne učinke na procesuiranje pretvorbenog kriminala. Premijerka Kosor je stvari uzela u svoje ruke i mnoge stvari izlaze na površinu. Vide se pomaci, kazala je Devčić Buzov koja je na pitanje zašto baš sad, odgovorila da nikad nije kasno.
Najpozitivnije se najavama promjene Ustava vezano za pretvorbeni kriminal izjasnio Željko Kurtov Buš (HNS).
– To je najvažniji potez u novijoj hrvatskoj povijesti i mislim da ni političari ni građani još nisu svjesni što taj zakon donosi. Sigurno da se to moglo dogoditi i ranije, ali nikad nije kasno. Najvažnije je da se ide naprijed. Događa li se to pod pritiskom Europske unije ili javnosti i nije najvažnije. Važno je da se u hrvatskom društvu kao posljedica razvoja demokracije događaju pozitivne stvari. Promjena zakona bit će veliki udar na ljude koji su se ogriješili u privatizaciji. Ako ništa drugo, sigurno je da više neće mirno spavati. Iako institucije koje se bave privatizacijskim kriminalom možda ni u ovom trenutku nisu dovoljno obučene, one će se s vremenom razvijati i s vremenom postići rezultate. Pa neka to bude i kroz pet pa i deset godina. Važno je da im se dopusti da rade, kazao je Kurtov, još jednom istaknuvši da najava promjene Ustava cjelokupno hrvatsko društvo usmjerava na bolje.