Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Ovoga ljeta u zadarsku marinu doplovilo čak 145 megajahti!

Autor: Elza Radulić-Toman

29.09.2009. 22:00
Ovoga ljeta u zadarsku marinu doplovilo čak 145 megajahti!

Foto: Vedran SITNICA



Za Marinu Zadar, koja raspolaže sa 350 dobro opremljenih vezova u moru i oko 200 na suhom, se znade u cijelome svijetu, jer luksuzna plovila u nju pristižu sa svih strana svijeta, nautičari su jako zadovoljni njezinom vrhunskom uslugom


Ovogodišnja nautička sezona na našoj cijeloj obali je protekla uredno, ne spektakularno, kako ističu sami predstanici hrvatskih marina, ali zadovoljavajuće i s nešto povećanim postocima u ostvarenim rezultatima u odnosu na lanjsku sezonu. Na protekloga tjedna održanoj sjednici Udruženja hrvatskih marina potvrđeno je, među ostalim, da su naše marine ove sezone ostvarile veći prihod za 7,5 do 9 posto. No, istodobno su ostvarile i povećane rashode, osobito radi stavki dvostrukoga nameta, onoga za koncesiju i za komunalnu naknadu, na što su se i na ovoj sjednici posebno žalili.
Podsjetimo da su se mnogi pribojavali kako će ovogodišnja nautička sezona biti slabija, da će i znatno podbaciti, a to su zapravo najavljivali prvi rezultati ostvareni u početku sezone i iz srpnja.
Valja reći da takvih pribojavanja u Zadru nije bilo, jer su i tada zadarske nautičarske luke imale znatno manje minuse, nego ostale marine na Jadranu.
Direktor Tanerkomrcove Marine Zadar Miljenko Dunatov je zadovoljan ostvarenim u ovoj sezoni, koja je, kako on ističe, još u tijeku i ne može se stoga još niti zaokružiti njezin konačni rezultat. Za Marinu Zadar, koja raspolaže sa 350 dobro opremljenih vezova u moru i oko 200 na suhom, se znade u cijelome svijetu, jer luksuzna plovila u nju pristižu sa svih strana svijeta, nautičari su jako zadovoljni njezinom vrhunskom uslugom. Baš zbog toga je ovoga ljeta ovdje stiglo čak 145 mega jahti! To je zapažen broj kada je riječ o najvećim jahtama na svijetu, kojih ima sve više i koje plove i dalje unatoč svjetskoj recesiji. Zadarsku marinu su ove godine posjećivali mnogi bogataši, pa i oni najveći, kakav je primjerice ruski milijunaš Andrej Melničenko sa svojom 119 metara dugom “podmornicom”, kojoj su se mogli diviti i Zadrani. Nije pristao u samoj marini, ali joj se obratio i tražio je “kuštavanje” uz rivu. Među najvećima koji su došli u Zadar ove godine nisu bila i zvučna svjetska imena politike, odnosno dvorova ili estrade, kakve pamtimo iz prijašnjih godina, ali su zato bili mnogi bogati vlasnici, veliki biznismeni uglavnom, ili su takvi svoje morske ljepotice iznajmili također turistima s najdubljim džepovima, onima koji potiho odmaraju.
Zanimljivo je da uprava zadarske Marine uvijek njeguje svoj tradicionalni stil gostoljubivosti i svoje visoke goste, one koje bi se htjelo ponovo vidjeti, dočekuje na recepciji s prikladnim darovima. Damama obvezno daruju veliki buket cvijeća, a muškarcima ono što će ih podsjećati baš na Zadar. Nerijetko su to maraskino, pa ninski šokol, kao i drugi vrhunski zadarski proizvodi. Naravno tu su i reklamni materijali zadarske Turističke zajednice.
Recimo i da Marina Zadar ugošćava mnoge jahte i na zimovanju, pa će osim onih koje vidimo svakodnevno, na njezine vezove ove jeseni stići još velikih, lijepih i skupih plovila, čiji vlasnici žele da ona zimu provedu u sigurnosti i udobnosti ove marine smještene u srcu staroga Zadra.