Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Pedeseti rođendan OŠ Šimuna Kožičića Benje

Autor:

29.09.2009. 22:00
Pedeseti rođendan OŠ Šimuna Kožičića Benje

Foto: Sebastian GOVORČIN



U povodu obilježavanja 50. obljetnice postojanja OŠ Šimuna Kožičića Benje i predstavljanja monografije pod nazivom “Naših 50 godina” večeras je u Hrvatskoj kazališnoj kući Zadar održana svečana sjednica te promocija monografije ove škole. Ovu su svečanost svojom nazočnošću uveličali predstavnici Grada Zadra i Zadarske županije i to Zvonimir Vrančić, zadarski gradonačelnik, Joso Nekić, pročelnik Upravnog odjela za odgoj i školstvo Grada Zadra, Đani Bunja, zadarski dožupan, Diana Vican, državna tajnica Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta te brojni bivši i sadašnji učitelji i nastavnici te drugi djelatnici i učenici ove zadarske škole, kao i bivši ravnatelji i svi oni koji su kroz povijest na bilo koji način bili povezani s OŠ Šimuna Kožičića Benje.
Nakon prikazane monografije prisutne je prigodnim govorom pozdravio Marko Marin, ravnatelj škole, osvrnuvši se najprije na bogatu povijest škole koja je prvi put s radom počela 1. rujna 1959. godine, a nastavivši potom i s riječima o životu i djelu Šimuna Kožičića Benje.
– Prvotni naziv ove škole bio je OŠ “Petar Zoranić”, no 30. rujna 1959. godine mijenja ime u OŠ “Velimir Škorpik”, a od 1992. godine nosi naziv OŠ Šimuna Kožičića Benje, podsjetio je Marin, zahvalivši potom svim svojim suradnicima, osobito nastavnicima i mentorima koji su tijekom 50 godina sudjelovali na natjecanjim diljem Hrvatske, podsjetivši isto tako kako svo ovo vrijeme postojanja niti jedna školska godina nije prošla bez nastupa učenika na državnim natjecanjima iz nekoliko predmeta.
– Pišući ovu monografiju vodio sam računa da potaknem nastavak rada ove škole, da ovo bude korak naprijed i da se zahvalim svima koji su mi u tome svesrdno pomogli. Misao vodilja tijekom pisanja bila je da se jedno razdoblje objedini na jednom mjestu. Hvala svim nastavnici koji su svoj rad i znanje utkali u temelje naše škole. Hvala svima koji ste večeras uveličali našu obljetnicu, kazao je Marin, nakon kojega su se s jednako lijepim riječima prisutnima obratili redom gradonačelnik Vrančić, dožupan Bunja, Diana Vican, Branko Ljubičić, recezent monografije te naposljetku i prvi ravnatelj ove zadarske škole Valentin Uranija.
Ljepoti svečanosti pridnijeli su i sami učenici koji su nazočne goste počastili pjesmama u izvedbi školskog zbora te Roka Pavičića, učenika koji je svoj pjevački talent odavno pokazao nastupima na “Benjafestu”, jendom od tradicionalnih, veoma uspješnih školskih projekata, te drugim zanimljivim, recitacijskim i plesnim nastupima. Naposljetku je upriličeno i svečano uručenje monografije svim istaknutijim djelatnicima škole.