Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Poboljšati skrb za starije i nemoćne

Autor:

29.09.2009. 22:00
Poboljšati skrb za starije i nemoćne

Foto: Adam VIDAS



Moramo povećati institucionalnu skrb za naše stare i to ćemo učiniti skorim otvaranjem domova na otocima – u Salima i Preku – s kapacitetima od po 20 kreveta. Trebamo povećati smještajne kapacitete kako bi pet posto najpotrebitijih moglo primiti odgovarajuću skrb. No, moramo raditi i na povećanju izvaninstitucionalne skrbi, odnosno pomoći i njezi u kući, istaknuo je dr. Kraljić


“Skrb za starije u Zadarskoj županiji” naziv je okruglog stola koji je održan u Domu za odrasle osobe Zemunik u povodu obilježavanja Međunarodnog dana starijih osoba. Na okruglom stolu nazočnima je predstavljeno kratko istraživanje koje je proveo Dom za odrasle osobe u suradnji sa Zadarskom županijom. Istraživanje se odnosi na broj klijenata koji primaju usluge programa pomoći i njege u kući, uključenost lokalne zajednice, pružatelje usluga, izvore financiranja i visinu financiranja za razdoblje 2007. – 2009. godine.
 – U Zadarskoj županiji imamo oko 17 posto stanovništva koje je starije od 65 godina, što znači da smo zajednica vrlo starog naroda. Naime, prema popisu stanovništva iz 2001. godine u našoj je županiji živjelo 15,69 posto stanovništva starijeg od 65 godina, a predviđanja kazuju da je taj postotak u posljednjih nekoliko godina prešao 17 posto, rekao je Josip Kraljić, pročelnik Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Zadarske županije. On je istaknuo da od starog stanovništva samo 1,67 posto koristi institucionalnu skrb, odnosno smještaj u domovima.
 – Moramo povećati institucionalnu skrb za naše stare i to ćemo poboljšati skorim otvaranjem dva doma na otocima – u Salima i Preku – s kapacitetima od po 20 kreveta. Trebamo povećati smještajne kapacitete kako bi pet posto najpotrebitijih moglo primiti odgovarajuću skrb. No, moramo raditi i na povećanju izvaninstitucionalne skrbi, odnosno pomoći i njezi u kući. Ona bi morala postati bolja, sveobuhvatnija pa će se smanjiti potreba za domskim smještajem, objasnio je Kraljić.
Upravo zbog toga problematika skrbi o starijima i nemoćnima u Zadarskoj županiji jedan je od pet javnozdravstvenih prioriteta na kojemu će se temeljiti Plan za zdravlje Zadarske županije. Zadarska je županija odredila kao prioritet širenje mreže socijalnih usluga za starije osobe, koje su prepoznate kao skupina izložena visokom riziku od siromaštva i socijalne isključenosti, razvijanje sustava izvaninstitucionalnih oblika skrbi te unaprjeđenje pristupa uslugama.
 – Malo korisnika zna da mogu tražiti izvaninstitucionalnu skrb. Većina ih želi u neki dom, a kad ih pitamo zašto, kažu da je to zato što se žele družiti s nekim. No, mi im tada objasnimo kako funkcionira izvaninstitucionalna skrb i poslije im je drago što nisu napustili svoj dom, rekla je Davorka Krnčević, ravnateljica Doma za odrasle osobe Zemunik. Osobama koje pristanu na skrb u kući pruža se pomoć i njega, dostavljaju se topli obroci, mogu imati pomoć njegovateljice, prijevoz do liječnika specijalista te ostalih usluga potrebnih starijim i nemoćnim osobama.
Prema istraživanju 15,5 posto stanovništva županije starije je od 65 godina, a ove je godine njih 5,50 posto, odnosno 1.411 uključeno u programe pomoći i njege u kući. Za programe pomoći i njege u kući u 2009. godini utrošeno je gotovo 5,2 milijuna kuna, od čega su najviše novaca dali gradovi, Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti te pretpristupni fondovi EU.