Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Barišić – ključ za uhićenje Sanadera i opasnost za Kosor

29.09.2010. 22:00
Barišić – ključ za uhićenje Sanadera i opasnost za Kosor


Uhićenjem Mladena Barišića, zbog sumnje u izvlačenje novca iz državnih tvrtki, došlo se do vrha piramide slučaja Fimi-medije, kojeg se povezuje s bivšim premijerom. Za predsjednicu i vrh HDZ-a to može biti veća opasnost od one koju predstavlja Polančec


Čelni čovjek Carine te bivši šef riznice HDZ-a Mladen Barišić uhićen je jučer ujutro pod sumnjom da je poticao na zlouporabu položaja i ovlasti, da se udruživao radi počinjenja kaznenog djela te protuzakonito posredovao. Iako nitko nije službeno priopćio slučaj zbog kojeg je Barišić priveden, neslužbeno se saznaje kako se radi o nastavku uhićenja u aferi Fimi-media.
Nekadašnji rizničar vladajuće stranke uhićen je jučer ujutro u sedam sati u svome stanu u Bužanovoj ulici, gdje je policija naknadno, oko 10 sati obavila i pretragu. Pretražena su mu i dva vozila koje koristi (privatni i službeni automobil), kao i kancelarija u Carinskoj upravi.
Barišićev odvjetnik Ante Madunić jučer je tek potvrdio kako mu je klijent uhićen, uz dodatak kako zbog tajnosti USKOK-ovog postupka ne smije iznositi nikakve dodatne informacije.
Još jedan čovjek čije se ime spominjalo u aferi Fimi-media tako će barem neko vrijeme provesti iza rešetaka. Jučerašnje uhićenje ipak ima i veliku simboličku razinu, s obzirom da je javna činjenica kako je Barišić oduvijek bio čovjek od povjerenja Ive Sanadera. Uhićenje Barišića može se protumačiti i kao stezanje obruča oko bivšeg premijera kojeg se povezuje s aferom Fimi-media.
Opjevani sastanak
Naime, sastanak održan 7. travnja 2007. godine u Vladi do danas je postao gotovo opjevan. Prema iskazima brojnih svjedoka, Ivo Sanader i Mladen Barišić na tom su sastanku s dvadesetak direktora javnih i državnih tvrtki naložili ili predložili, ovisi od svjedoka do svjedoka, da se marketinški i propagandni poslovi daju poduzeću Fimi-media.
Vlasnica tog poduzeća je danas pritvorena Nevenka Jurak, koja je u najmanju ruku jako dobra prijateljica jučer uhićenog šefa Carine, a pojedini mediji su ih spominjali i kontekstu intimne veze. Nakon tog sastanka u Vladi sam je Barišić na nekoliko odvojenih susreta u Carinsku upravu pozivao članove uprava javnih i državnih poduzeća, nastavljajući s lobiranjem za povjeravanjem marketinških poslova Fimi-mediji.
Nakon izbijanja afere Fimi-media Barišić nije htio ništa govoriti, navodeći kako je i on pod istragom. Ipak, već samo uhićenje Nevenke Jurak bilo je dovoljno HDZ-u da ga se smjeni s mjesta glavnog rizničara te stranke. U nekoliko navrata kroz medije Barišić je isticao kako ga nije strah istrage, jer da on nema ništa s mutnim poslovima.
Najzanimljivije pitanje svakako jest hoće li Barišić progovoriti pred USKOK-ovim istražiteljima. Naime, s njegovim uhićenjem došlo se gotovo do samog vrha piramide slučaja Fimi-medije. Barišiću je ostalo prebaciti dio odgovornosti samo na još jednu osobu – Ivu Sanadera, inače će gotovo svu krivicu za odlijevanje novca iz državnih poduzeća Fimi-mediji snositi on i Nevenka Jurak.
Sumnjivo prikupljanje “donacija”
Glavni blagajnik HDZ-a pred USKOK-om može biti veća opasnost za sam vrh HDZ-a, pa i za njegovu predsjednicu Jadranku Kosor čak i od one koju je predstavlja Damir Polančec. Barišiću je, naime, jedan od prvih projekata na poziciji rizničara stranke bilo osiguravanje financija za predsjedničku kampanju Jadranke Kosor 2005. godine.
– Opći je dojam bio da su troškovi oglašavanja u toj kampanji bili znatno veći od onoga što je gospođa Kosor prijavila, a sumnje je dodatno potpirio njezin šturi izvještaj u kojem nije otkrila donatore nego je samo rekla da joj je kampanju u potpunosti financirao HDZ. Bilo bi dobro da se istraga proširi i na to kako se financirao HDZ, kaže Dragan Zelić iz GONG-a.  
Prema svjedočenju našeg sugovornika koji je godinama sudjelovao na sjednicama predsjedništva HDZ-a, i bivši premijer Ivo Sanader u nekoliko se navrata znao ovako obratiti članovima predsjedništva stranke – upućujući ih da se o tome kako popraviti stanje u HDZ-ovoj blagajni dogovore sa glavnim rizničarem Mladenom Barišićem.
– Nakon toga, ministri bi sjeli s Barišićem i vidjeli koje poduzeće iz njihovih resora bi moglo pomoći i kako. Nikada se na sjednicama predsjedništva stranke nije išlo u detalje niti je Fimi-media bila spominjana u tom kontekstu na tim sastancima na kojima je bilo i do tridesetak ljudi. Ali, svatko iz vrha stranke tko kaže da nije čuo za Fimi-mediju – laže. Svi smo znali za tu agenciju, tvrdi naš sugovornik.
On je, međutim, tek jedan od ljudi iz vrha Sanaderovog HDZ-a koji je potvrdio kako se u stranci u širem krugu barem okvirno znalo na koje se sve načine Barišić “snalazi” pri skupljanju “donacija”.
Bijeg od novinara
Među članovima predsjedništva, ministrima i zastupnicima zavladala je poprilična nelagoda nakon što se u jutarnjim satima proširila vijest da je uhićen Mladen Barišić, koji je više od sedam godina vodio brigu da stranačka blagajna uvijek bude puna.
Novinare i kamere većina je HDZ-ovaca stoga jučer zaobilazila u širokom luku, a rijetki koji su progovorili, poput Andrije Hebranga, tek su ponavljali mantru o tome da nitko nije nedodirljiv i da institucije trebaju raditi svoj posao.
– Osobno ne poznajem niti jednog HDZ-ovca osumnjičenog za kriminal. Poznavao sam samo Polančeca ali on nije član stranke, izvlačio se Hebrang.
Ruke je prao i Ivan Jarnjak.
– Čuo sam da je priveden, ne znam zašto. S njim sam surađivao onoliko koliko je trebalo, više je on dogovarao s predsjednikom stranke, kaže Jarnjak, dugogodišnji glavni tajnik i operativac stranke u svim izbornim kampanjama od dojučerašnjeg šefa financija HDZ-a. Barišić je još u siječnju razrješen dužnosti rizničara HDZ-a, nakon neuspješnog pokušaja puča njegovog bliskog prijatelja Ive Sanadera, te sve intenzivnijih medijskih napisa o njegovoj ključnoj ulozi u aferi Fimi-media.
– Da sam imao ikakvih spoznaja o tome da nešto nije u redu u poslovanju, već bih o tome progovorio, odgovorio je Jarnjak na pitanje je li kao glavni tajnik imao spoznaje da je stranka financirana iz crnog fonda u koji su se slijevali novci iz javnih poduzeća.


 KOSOR BEZ KOMENTARA




Predsjednica HDZ-a i Vlade Jadranka Kosor, koja je još prošli tjedan u Saboru branila Mladena Barišića od oporbenih napada uz poznati argument da je “svatko nevin dok sud ne presudi drugačije”, jučer nije željela stati pred novinare i komentirati njegovo uhićenje.


 BEUK NADOPUNIO OBRANU PA PUŠTEN


Nakon uhićenja Darka Beuka, nekada čelnog čovjeka Hrvatskih šuma, zbog pogodovanja Fimi-mediji, USKOK je saslušao još nekolicinu svjedoka povezanih s ovim makinacijama. Tako su prošli tjedan u Gajevoj ulici svjedočili predstavnici Hrvatske lutrije i Hrvatskih pošta koji su sudjelovali na famoznom sastanku u Vladi 2007. godine. Prema neslužbenim informacijama, njihovi iskazi ne razlikuju se od onog što je dosad utvrđeno o sastanku u Banskim dvorima. Također, dan prije uhićenja Barišića, znači u utorak, dopunu svoje obrane dao je i sam Darko Beuk, koji je jučer, na zahtjev USKOK-a pušten iz pritvora.