Po lijek bez recepta

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
ljekarna
Josip PEDIŠIĆ
Zadarske ljekarne su se već prilagodile e-zdravstvu

Nove zdravstvene iskaznice, tzv. pametne iskaznice vezane na centralni informatički sustav HZZO-a počele su se primjenjivati i u zadarskome zdravstvu. Zadarska županija je došla na red među prvima u Hrvatskoj i saznajemo da bi do 1. studenog svi osiguranici trebali imati nove e-iskaznice i s njima odlaziti liječniku i u ljekarne.

Naime, sve ordinacije obiteljske medicine, kao i sve druge ordinacije primarne zdravstvene zaštite, bolnice i ljekarne su umrežene u centralni informatički sustav i tako je već skoro u cijelom hrvatskom zdravstvenom sustavu. Tamo gdje još nije ubrzano se pripremaju. Nove elektronske iskaznice stižu na adrese zadarskih osiguranika. Prvo su ih dobili svi zaposleni u zdravstvenome sustavu i u sustavu socijalne skrbi, a odnedavno dolaze i ostalim osiguranicima, a u Zadarskoj županiji ih ima gotovo 160.000. Svima bi trebale stići tijekom listopada, da bi od početka studenog potpuno zaživio novi moderni način "obračuna" kod liječnika. Tako će osiguranik s novom elektronskom iskaznicom, sličnoj po izgledu bankovnoj kartici, odlaziti na preglede u ordinacije, a liječnik će mu podatke i propisane lijekove unositi u računalo, umjesto na papir kao dosad. Osiguranik će potom s iskaznicom odlaziti u ljekarnu, a tamo će mu ljekarnik "provući" iskaznicu i tako vidjeti u računalu što pacijentu treba, koji lijek, za koliko vremena, kako ga uzimati i slično.

Elektronske iskaznice su inače plave boje, sadrže uočljiv elektronski čip, kojim se njezin vlasnik logira u hrvatsku zdravstvenu informatičku mrežu. Premda je to odavno najavljivano, usporeni "dolazak" te informatičke podrške usporio je i uvođenje ove novosti, ali konačno je i u Zadarskoj županiji sve spremno i sustav je krenuo.

- Kod nas se već počelo raditi s novim iskaznicama i e-receptima, sve naše ljekarne su se prilagodile, umreženi smo na središnji informatički sustav i mnogo je sada lakše nego ono ranije s papirologijom, kazao nam je ravnatelj Ustanove Ljekarne Zadar Božo Čolak, koji smatra da će se ovim načinom rada znatno uštedjeti u ukupnome sustavu zdravstva. Čolak napominje da svi koji već imaju e-iskaznice već odlaze liječniku s njima i ne dobivaju recepte ili uputnice na papiru već informatičkim putem. Oni osiguranici koji još nisu dobili te suvremene iskaznice i dalje mogu liječniku i u ljekarnu sa starim iskaznicama i to će moći sve dok im ne stigne nova iskaznica. Nove iskaznice, inače, osiguranike stoje po 25 kuna!

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno