Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Stada sele na nove pašnjake

29.09.2010. 22:00
Stada sele na nove pašnjake


Ovčari navode kako je seljenje stada početak priprema za sezonu janjenja koja je još daleko, ali do tada ovce moraju imati kvalitetnu hranu, a najkvalitetnija hrana je svježa trava koja je izrasla tijekom ljeta. Na pašnjacima koji se napuštaju, s vremenom će izrasti nova trava i stada će se opet seliti


Prvih dana jeseni otočni ovčari sele svoja stada s pašnjačkih površina na kojima su ovce provele proljeće i ljeto na pašnjake na kojim će provesti jesen i zimu. Seljenje stada ima praktičnu svrhu jer na pašnjacima na kojima su ovce boravile nekoliko mjeseci više nema trave. Otočni ovčari ne raspolažu velikim zemljišnim površinama kao ovčari na kontinentu i zbog toga su prisiljeni jedan dio pašnjaka čuvati za jesen i zimu.
Stada se sele prometnicama što je slika koju mnogi prolaznici, a osobito turisti, ako se slučajno nađu u blizini, rado fotografiraju. Ovčari navode kako je seljenje stada početak priprema za sezonu janjenja koja je još daleko, ali do tada ovce moraju imati kvalitetnu hranu, a najkvalitetnija hrana je svježa trava koja je izrasla tijekom ljeta. Na pašnjacima koji se napuštaju, s vremenom će izrasti nova trava i stada će se opet seliti. Tijekom ljeta bilo je dosta kiše i ovčari su zadovoljni jer trave ima dovoljno.
Ovčarstvo se na Pagu stalno razvija i sve je više ovaca, ovčara i ovčarskih udruga. Prije tridesetak godina na Pagu je bilo oko dvadeset tisuća ovaca, a sada ih ima oko trideset pet tisuća, a prema nekim procjenama i četrdeset tisuća. Mnogi smatraju kako je do povećanje broja ovaca i ovčara došlo zbog dobro organiziranog otkupa mlijeka, a da otkup mlijeka znatno utječe na otočno ovčarstvo dokazuje i to što su ovčari posljednjih godina ili prestali proizvoditi paški sir ili su proizvodnju sira znatno smanjili.
Kažu da im je isplativije proizvoditi mlijeko i prodavati ga siranama. Proizvodnjom mlijeka smanjuje se zarada, ali se smanjuju i rizici jer paški sir treba proizvesti, čuvati u odgovarajućem prostoru i što je najvažnije, sir treba prodati. Ovčari nemaju stalnog otkupljivača i sir mogu prodavati samo u svojim konobama, a takva prodaja nije sigurna. Mlijeko se otkupljuje po cijeni od 13 kuna po litri, a jedna ovca u dvije dnevne mužnje, ujutro i navečer, daje oko 0,7 litara mlijeka.
Mlijeko mora biti kvalitetno, a da bi bilo kvalitetno, ovce moraju jesti svježu travu, a seljenje stada je način na koji se ovcama kroz cijelu godinu osigurava kvalitetna hrana.