Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Najveća snaga Otočkog bataljuna bila je zajedništvo

29.09.2011. 22:00
Najveća snaga Otočkog bataljuna bila je zajedništvo


Svečanom akademijom u Hrvatskoj kazališnoj kući u Zadru danas je obilježena dvadeseta obljetnica Otočkog bataljuna. Prije dvadeset godina, otočani zadarskog arhipelaga, kasnije i hrvatski branitelji iz svih dijelova Zadarske županije krenuli su u obranu svoje Domovine. Na početku akademije tih se dana sjetio ratni zapovjednik bataljuna Joško Pulja. Pulja je rekao da su prije dvadeset godina otočani osjetili ponos, kasnije čast a danas slavu. Evocirao je pri tom ratni put od akcije Škarda, kad je s četiri rakete tipa “Maljutka” napadnut neprijateljski ratni brod. Put bataljuna kasnije službeno nazvanog Mješoviti odred mornaričkog pješaštva Ugljan-Dugi Otok je kasnije išao preko Poličnika, Smrdelja, akcije Maslenica, vrleti Velebita sve do Oluje, kad je Otočki bataljun čuvao južne hrvatske granice. Na tom slavnom ratnom putu poginula su četvorica pripadnika bataljuna: Miljenko Zorić, Dragan Špar, Danijel Grbin i Denis Špika.
– Najveća naša snaga i onda i danas je bilo naše zajedništvo. To zajedništvo ćemo sačuvati dok god nas bude. Prije 18 godina primili smo Grb Grada Zadra, a tad je za počasnog građanina Zadra proglašen  je naš zapovjednik general Ante Gotovina, stoga mu i s ovog mjesta šaljemo pozdrav, rekao je Joško Pulja.
Pulja se sjetio i anegdote kad je za vrijeme pregovora s europskim promatračima u Otočki bataljun stigao kamion “tamić” pun kolača kojeg su poslale “Bodulice”. Nakon nekog vremena, danski promatrač zapitao je Pulju koliko treba platiti kolače koje su pojeli, a ovaj im je rekao:”…ništa ne trebate platiti. Samo donesite nove iz slastičarnice, tu nešto niže.” Nešto niže bila je prva crta bojišnice, a Danac se posramljeno vratio jer nije prepoznao hrvatsku gostoljubivost i da se dar ne plaća.
Na zajedništvo, ali u izgradnji zemlje, pozvao je i zadarski župan Stipe Zrilić, posebice danas kad su pred Hrvatskom izazovi pristupanju EU.
Svečanoj akademiji nazočio je i izaslanik hrvatske premijerke ministar hrvatskih branitelja Tomislav Ivić. Ivić je rekao da niti jedna presuda neće umanjiti ponos hrvatskih branitelja. Hrvatski branitelji, kazivao je ministar Ivić, vodili su obrambeni i pravedan rat. Poradi toga je Vlada RH dan prije “pustila” u proceduru zakon kojim se ništetnim proglašavaju odluke i presude bivše države i JNA.
Izalasnik vrhovnog zapovjednika i predsjednika RH zapovjednik Ratne mornarice kotraadmiral Ante Urlić sjetio se akcije Maslenica i borbi u Baturima u Pridrazi gdje je i sam sudjelovao, na prvim crtama zajedno s vojnicima Otočkog bataljuna.
– Nismo tada razmišljali o slavi nego o dužnosti u obrani Domovine. Jedan dio svega toga je danas zaboravljen. Potisnuti su naši suborci, ali smo zato mi tu da njih 15.000 koji su položili svoje mlade živote diljem Hrvatske, nikad ne budu zaboravljeni. Mi smo ti koji pripadaju pobjedničkoj vojci i generaciji koja je nakon tisuću godina ponovno oslobodila Hrvatsku. Naši poginuli su nam svjetionici na pučini slobode, rekao je između ostalog kontraadmiral Urlić.
Na kraju svečanosti Otočkom bataljunu uručen je plamenaca vrhovnog zapovjednika koji je popstavljen na stijeg postrojbe. Predsjednik Josipović otprije je odlikovao Otočki bataljun Redom trolista. Kontradmiral Urlić je uručio Red trolista zapovjedniku 1. satnije Nikši Ivancu, zapovjednku 2. satnije Jošku Merharu i zapovjedniku minobacačke bitnice Miši Kovačeviću Mačku. Hrvatskim pleterom odlikovan je Krsto Baraba, a zlatnom plaketom HRM zapovjednik Joško Pulja.