Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Sipu najbolje spremili Davor Vidaković i Stipe Zrilić

29.09.2011. 22:00
Sipu najbolje spremili Davor Vidaković i Stipe Zrilić


Dok je šef Renato zavirivao u svaku teću, nadzirao je li kapula uvenula, je li stavljeno dovoljno češnjaka i peršina, je li sipa izrezana, bilo ih je nekoliko koji su se trudili ostaviti dojam spretnih, pa su se u žaru natjecanja i porezali, a inače vrlo spretnoj Vlatki je to uspjelo na samome početku rezanja sipe


Veselo je bilo danas u Domu za odrasle Sv. Frane, gdje je održano natjecanje u kuhanju, a povodom Međunarodnoga dana starijih osoba koji se obilježava u svijetu danas, kao i dana ovoga doma, koji “pada” 4. listopada.
Drugu godinu zaredom Dom Sv. Frane organizira natjecanje u spravljanju ručka za korisnike doma, a ovoga puta pod nazivom “Kuvamo sipu za ekipu”. U akciji su sudjelovale osobe iz javnoga života Zadra, pa su tako okupljene četiri kuharske ekipe, a sve što se događalo za štednjakom o oko njega koordinirao je poznati zadarski kuhar Renato Kraljev, koji je sve i osmislio i ekipama zadao recepte.
Naime, ekipe su izvlačile recepte “iz šešira”, pa koju što dopadne. A ekipe su bile šarolike i zanimljivih imena, koja su same izabrale. Tako se ekipa koju je predvodio zadarski župan Stipe Zrilić zvala “Živi bili, pa vidili”, a u njoj su kuhali i Grozdana Perić i dr. Josip Kraljić, te dvoje korisnika doma. U ekipi nazvanoj “Sipa je sipa” glavni “kogo” je bio Davor Vidaković, ali i gošća njegove škole iz Slovenije Danica Perše, te korisnici ustanove, treću ekipu zanimljiva imena “Crni fond” predvodio je Mario Pešut, koji je, istini za volju, odlično baratao kuhinjskim priborom. U njegovoj ekipi je bila i Vlatka Vučić-Marasović, te korisnici i jedna volonterka u domu. I četvrtu ekipu su činili poznati Zadrani, prošlogodišnji pobjednik Damir Valčić i njegova desna ruka Mladen Mavar, te još i dvoje korisnika Doma Sv. Frane.
Svi su oni na postavljenim štednjacima u dvorištu doma skuhali 25 kilograma sipe, što su je kupili domski kuhari, a varijacije su bile različite. Jedni su kuhali crni rižoto, drugi sipu s čičvardom, treći sipu s orzom i četvrti banjski rižot od sipe s bižima i krumpirom. Bila je još jedna ekipa, izvan konkurencije, a to su korisnici sami sa svojim svakodnevnim kuharima koji su se svakako htjeli uključiti. Oni su spremali kolače.
Dok je šef Renato zavirivao u svaku teću, nadzirao je li kapula uvenula, je li stavljeno dovoljno češnjaka i peršina, je li sipa izrezana, bilo ih je nekoliko koji su se trudili ostaviti dojam spretnih, pa su se u žaru natjecanja i porezali, a inače vrlo spretnoj Vlatki je to uspjelo na samome početku rezanja sipe. Župan se, primjećeno je, najviše trudio oko kapule, neprestano je miješao, nije bilo šanse da mu zagori. Je li to primjetio ocjenjivački sud ne znamo. No, tome sudu su bili glavna kuharica doma Anka Jović, glavna sestra Alenka Škeljo i korisnica doma Miljenka Jerić. Primjećeno je također da su pojedine ekipe imale i svoje tajne sastojke, a jedna među njima je imala dodatno “kupovno” crnilo od sipe, a jedna čak japansku zelenu algu, koja daje dodatnu boju i okus.
S obzirom da se natjecanje odvijalo u Domu za starije osobe nije čudno što je netko kazao i kako je tamo bila i gotovo cijela ekipa Tima za zdravlje Zadarske županije, onih koji osmišljavaju kako unaprijediti javno zdravstvo, te i kako pomoći starijim osobma u gradu.
Cijelu ovu kuharsku “paradu” vodio je Ivica Štorić, bilo je puno novinara, bilo je lijepe glazbe, a i grupe turista su se zaustavljale, slikavale veselo društvo i pitale što se to tamo događa.
I na kraju, kada se sve dovršilo kuhati i degustiralo ocjenjivački sud se teško odlučio izmeđa dva najbolja obroka od sipe. Zato su prvo mjesto podijelili između dvije ekipe, “Sipa je sipa”, koju je vodio Davor Vidaković i “Živi bili, pa vidili” sa glavnim kuharom Stipom Zrilićem.