Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Tužiteljstvo: Odvjetnici Gotovine ne razumiju pravo

29.09.2011. 22:00
Tužiteljstvo: Odvjetnici Gotovine ne razumiju pravo


Tužiteljstvo ustrajava u tvrdnji kako je 1.200 “nediskriminatornih” granata ispaljenih na Knin, Benkovac, Gračac i Obrovac rezultiralo bijegom desetaka tisuća Srba iz tih gradova


U svom odgovoru na žalbe Ante Gotovine iMladena Markača, koje je Haški sud objavio jučer, haško tužiteljstvo poziva žalbeno vijeće da Gotovininu i Markačevu žalbu odbaci “u cijelosti”. Tužiteljstvo je svoj odgovor poslalo još prije tri tjedna, u skladu s rokovima, no u tajnom obliku, sve dok jučer – vjerojatno nimalo slučajno na sam dan novog pojavljivanja Gotovine i Markača u sudnici – tužiteljstvo nije ponudilo javnu verziju svog podneska.
U svom odgovoru tužiteljstvo s velikom samouvjerenošću poziva žalbeno vijeće na odbacivanje navoda Gotovinine obrane, prepotentno i podcjenjivački pripisujući Gotovininim odvjetnicima “fundamentalno nerazumijevanje presude”.
Naime, Gotovinini odvjetnici u žalbi preciziraju kako je u skladu s pravilom “200 metara” koje je primijenilo sudsko vijeće 94,5 posto ispaljenih projektila bilo usmjereno na gađanje vojnih ciljeva, dok je preostalih 5,5 posto projektila navodno palo na “civilna područja”, zbog čega je vijeće “nerazumno zaključilo da su cijeli gradovi tretirani kao ciljevi. Tužiteljstvo se, međutim, uopće nije upuštalo u zbrajanje “legalnih” i “nelegalnih” projektila, nego je s lakoćom zaključilo kako je sudsko vijeće ionako utvrdilo kako je artiljerijski napad u cijelosti bio nezakonit i usmjeren protiv civila, tvrdeći kako Gotovinina obrana “pretjeruje” i “pogrešno interpretira” pravilo 200 metara, po kojem su svi projektili koji su pali izvan tog područja nezakoniti.
Budući da je pobijanje zaključka o nelegalnom granatiranju Knina glavni cilj Gotovinine žalbe – teza o nelegalnom granatiranju i ključ je osuđujuće prvostupanjske presude – tužiteljstvo i u svojoj replici na Gotovininu žalbu, napisanoj na 130 stranica, ustrajava u tvrdnji kako je 1.200 “nediskriminatornih” granata ispaljenih na Knin, Benkovac, Gračac i Obrovac rezultiralo bijegom desetaka tisuća Srba iz tih gradova. Stoga su jalovi Gotovinini pokušaji da ospori razloge odlaska srpskog stanovništva i postojanje zločinačkog pothvata, u kojem je Gotovina po tužiteljstvu značajno pridonio, baš kao i Markač, također važna karika u zločinačkom pothvatu. Ni Markačeva obrana -poručuje tužiteljstvo u svom odgovoru na Markačevu žalbu – nije uspjela osporiti zaključke sudskog vijeća u vezi s udruženim zločinačkim pothvatom, a to je bila glavna namjera Markačeve žalbe.
U međuvremenu je istekao i rok Gotovininoj i Markačevoj obrani za repliku na odgovor tužiteljstva, ujedno i zadnji predviđeni podnesak u žalbenom postupku.


 GRADOVI KAO METE




Nema osnova za tvrdnje kako su dijelovi napada bili zakoniti, a drugi nisu. Stoga je i ono što je Gotovinina obrana napravila u svojoj žalbi – utvrđivanje preciznosti artiljerijskog napada granatu po granatu, incident po incident – posve suvišno. Gotovina je zapovijedio nezakonit artiljerijski napad na četiri krajinska grada bez preciznog određivanja ciljeva napada, što znači da su cijeli gradovi bili mete, zaključuje optužba, tvrdeći kako su i svjedoci potvrdili kako se radilo o nezakonitom napadu na civile, opisujući kako su granate padale “svuda unaokolo”.


 ČASNI SUDE, SVE JE U REDU


Samo desetak minuta trajala je jučer statusna konferencija generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču – prvo ročište nakon što su 15.travnja zbog zločina tijekom i poslije Oluje proglašeni krivima i osuđeni na 24, odnosno 18 godina zatvora.
“Časni sude ne hvala, sve je u redu”, kazao je Gotovina kada ga je američki sudac Theodor Meron, koji predsjeda žalbenim vijeće, upitao želil i da se o njegovu zdravstvenu stanju razgovara na zatvorenoj sjednici, a ni Markač nije o tome imao ništa reći.
Statusna konferencijaročište je koje se u redovitim, četveromjesečnim razmacima održava kako bi se sud upoznao sa stanjem pritvorenika, te kako bi se u sudnici razmotrila statusna i proceduralna pitanja. Kako jučer nije bilo puno takvih pitanja, zasjedanje je brzo okončano.