Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Gašenje požara ovoga ljeta koštalo nas je 75 milijuna kuna

Autor: Siniša Klarica

29.09.2012. 22:00
Gašenje požara ovoga ljeta koštalo nas je 75 milijuna kuna


Sezona je bila teška. Odrađen je odličan posao koji je težak i odgovoran, a ovaj se radni sastanak može smatrati početkom priprema za sljedeću protupožarnu sezonu za koju se nadam da će biti s manje požara, rekao je ministar obrane Ante Kotromanović


U ovogodišnjoj PP sezoni od 15. svibnja do 24. rujna zračne snage Hrvatske vojske su sudjelovale u gašenju 349 požara. To je najveći broj intervencija na požarištima u jednoj PP sezoni od kada se vodi statistika, rečeno je prekjučer na radnom sastanku u vojarni Zemunik na kojem je sudjelovao i ministar obrane Ante Kotromanović. Zanimljivo je da je ove godine opožarena površina manja od prošlogodišnje. Iako se krajem kolovoza činilo da će protupožarni proračun biti probijen, to se ipak nije dogodilo. Naime, ove godine je planirano 80,5 milijuna kuna, a utrošeno je 75 milijuna kuna. Situaciju su spasile rujanske kiše, pa je do jučer zabilježeno svega desetak požara na otvorenom.
Na raspolaganju 6 zrakoplova
Kao što je poznato, Hrvatska je jedna od vodećih zemalja u Europi i svijetu po broju zrakoplova koji su uključeni u protupožarnu zaštitu. Trenutačno Hrvatska na raspolaganju ima šest zrakoplova tipa canadair-bombardier CL 415 i pet zrakoplova iz obitelji air tractor. Riječ je o tzv. „točkašima” AT 802 F i AT 802 AF (dvosjed) te trima AT 802 A fire boss kojima su podvozje plovci za slijetanje na vodene površine. Gašenju požara nerijetko se priključuje i potreban broj helikoptera Mi8 MTV 1 i Mi-171Sh. Ministar Kotromanović je rekao da se predviđa nabava još jednog air tractora dvosjeda za obuku pilota.
Svi oni ove su sezone ostvarili više od 2.400 sati naleta. Od toga je više od 1.850 sati ostvareno izravno u gašenju požara. Zrakoplovi protupožarne eskadrile sudjelovali su u protupožarnim izviđanjima i prevoženju ljudstva i opreme. Utrošeno je gotovo 1.300.000 litara goriva te izbačeno 58.111 tona vode. Najviše požara bilo je u Splitsko-dalmatinskoj županiji – 113. Uz sve to, zračne snage su bile i pet puta angažirane na požarištima u inozemstvu, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i u Grčkoj.
– Ispravnost tehnike bila izuzetno zadovoljavajuća bez obzira na njezinu intenzivnu uporabu, a suradnja sa ZTC-om ove godine dodatno poboljšana. Nikad kao do ove godine avioni nisu dolazili s pregleda ovako pravovremeno, rekao je u analizi PP sezone, zapovjednik Protupožarne eskadrile bojnik Davor Turković.
Odrađen odličan posao
Pohvalu za uspješnost ovogodišnje sezone dobili su zrakoplovni tehničari PP eskadrile koji su u ovom razdoblju obavili 4.071 pregled, 54 periodična pregleda koji se obavljaju svakih 50, 100, 200 sati leta te 469 tzv. korektivnih intervencija na avionima.
– Sezona je bila teška. Odrađen je odličan posao koji je težak i odgovoran, a ovaj se radni sastanak može smatrati početkom priprema za sljedeću protupožarnu sezonu za koju se nadam da će biti s manje požara, rekao je ministar obrane Ante Kotromanović, ukazavši na nužnost racionalnog trošenja sredstava, a eventualne uštede bi se uložile u infrastrukturu, obuku i poboljšanje uvjeta života i rada pripadnika OSRH-a.
Pohvale su stigle i od načelnika Glavnog stožera OSRH general pukovnika Drago Lovrić, a uz njega, na sastanku su bili i ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Jadran Perinić i predsjednik uprave Zrakoplovno-tehničkog centra Darko Cigrovski. Ravnatelj DUZS-a Perinić je napomenuo kako možemo biti zadovoljni učinjenim.
– Naša zajednička zadaća je građanima osigurati maksimalnu sigurnost kad se radi o ugroženosti od požara. Njih će uvijek biti, ne znamo kad, ali se moramo neprekidno obučavati i u svakom trenutku biti spremni reagirati, rekao je na kraju Jadran Perinić.
Na sastanku je također spomenuto da su kopnene snage bile angažirane tijekom srpnja i kolovoza, i to po tri puta u svakom mjesecu. Krajem listopada bit će održana i velika raščlamba protupožarne sezone 2012. koja će biti otvorena za medije.


Cijene letova
Za ilustraciju, a prije ljetnih poskupljenja goriva, MORH je formirao cijenu leta protupožarnih zrakoplova. Tako najviše troše kanaderi CL 415 čiji sat leta stoji hrvatske porezne obveznike 37.800 kn. Cijena leta fire bossa je 14.500 kn, a air tractora „točkaša” 13.775 kn. Cijena leta helikoptera Mi 8 i Mi 171Sh je 18.125 kn.