Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Stanje će biti dramatično ako uskoro ne počne gradnja centra u Biljanima Donjim!

Autor: Z L

29.09.2012. 22:00
Stanje će biti dramatično ako uskoro ne počne gradnja centra u Biljanima Donjim!

Foto: Adam VIDAS



Za nekoliko godina stanje će biti dramatično ne pomakne li se s mrtve točke gradnja Centra za gospodarenje otpadom u Biljanima Donjim, najavio je pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i komunalne poslove Zadarske županije Olivio Meštrović


Do 2018. godine sva odlagališta otpada u Zadarskoj županiji trebaju biti sanirana, a lokacije dovedene u uporabivo stanje. Za nekoliko godina stanje će biti dramatično ne pomakne li se s mrtve točke gradnja Centra za gospodarenje otpadom u Biljanima Donjim, najavio je pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i komunalne poslove Zadarske županije Olivio Meštrović, odgovarajući ovih dana na pitanja nekoliko vijećnika Županijske skupštine postavljena na prošloj sjednici.
Izrađena projektna dokumentacija
Do tada smeće će se odlagati na 11 službenih odlagališta – Diklo (u kojem uz Zadar odlaže još niz okolnih općina i gradova), Baštijunski brig, Kljakača (Obrovac), Sveti Kuzam (Pag), Stražbenica 2 (Gračac), Dračevac (Jasenice). Zarabaniž (Kali), Čelinka (Polača, Benkovac), Vulina Draga (Povljana), Samograd (Starigrad), Triluke (Tkon). Sva odlagališta osim odlagališta Dikla i Baštijunskog briga, relativno su malog volumena, koji nije veći od 50.000 m.
Zadarska županija je još 2006. godine pokrenula projekt uspostave i izgradnje Centra za gospodarenje otpadom na osnovama novog, modernog, uređenog, cjelovitog i ekološki prihvatljivog sustava postupanja i gospodarenja otpadom.
– Tijekom proteklih šest godina proveden je čitav niz aktivnosti uključujući i izradu projektne i druge potrebite dokumentacije da se Centar za gospodarenje otpadom izgradi i uspostavi na lokaciji postojećih kamenoloma – eksploatacijskih polja tehničkog građevnog kamena zapadno od Biljana Donjih, kaže Meštrović.
Kandidiran za sufinanciranje iz EU fondova
EKO d.o.o. za gospodarenje otpadom, tvrtka koju su osnovali Zadarska županija te gradovi Zadar i Benkovac, predala je u travnju 2009. godine, i Studiju o utjecaju na okoliš, nakon čega je planirano ishođenje lokacijske dozvole te pristup izradi projektne dokumentacije. Zbog negativne ocjene Hrvatskih voda, da predmetni zahvat nije prihvatljiv za okoliš u pogledu zaštite podzemnih voda, Ministarstvo je, u veljači 2011. godine, prekinulo postupak dok se ne riješi pitanje moguće izvedbe zahvata s obzirom na položaj vodozaštitne zone.
– Na sastanku održanom 27. travnja 2012. godine u Ministarstvu bilo je dogovoreno da će se izgradnja Centra za gospodarenje otpadom Zadarske županije na lokaciji Biljane Donje provesti sukladno Pravilniku o načinima i uvjetima odlaganja otpada, kategorijama i uvjetima rada za odlagalište otpada. U Idejnom projektu bioreaktorsko odlagalište izuzeto je iz sadržaja tehnološke zone Centra, čime je nakon tri godine zastoja, omogućen nastavak pripreme i vođenja projekta uspostave i izgradnje CGO-a Zadarske županije prekinutog 2010. godine te njegovo kandidiranje za sufinanciranje iz Strukturnih fondova EU, ističe Meštrović.


“Nema razloga za osporavanje projekta”




U svibnju su stanovnici naselja Zemunika Donjeg, Zemunika Gornjeg, Škabrnje, Prkosa, Nadina, Galovca, Suhovara i Poličnika kroz medije iznijeli navode o navodnoj štetnosti izgradnje Centra. U srpnju 2012. sastali su se sa županom Stipom Zrilićem, ali su sastanak demonstrativno napustili.
– Tijekom javne rasprave nije iskazana nijedna primjedba utemeljena na činjenicama, što je jedinstven slučaj u Hrvatskoj. Zato ne vidimo nijednog ozbiljnog razloga da se na ovakav način pokušava osporiti i ugroziti projekt čiji je konačni cilj zaštita okoliša i prirode na području cijele županije i od interesa je za područje svih gradova i općina u županiji, ističe Meštrović.


Gradnjom Centra riješit će se i problem s Diklom


Na problem odlagališta na Diklu na prošloj sjednici Županijske skupštine ukazao je i Nikola Turčinov, koji je upitao zašto se smeće još uvijek odlaže na Diklu, kad je već neko vrijeme neadekvatno za taj obujam smeća.
– Radi se o turističkom kraju, dakle sva ta naselja se bave turizmom i frekventna je cesta kojom prolazi velik broj turista. Mislim da je krajnje neprimjereno da se taj prostor koristi za odlagalište, naveo je Turčinov.
– U potpunosti smo suglasni s Vašom iskazanom bojazni u vezi odlaganja otpada na odlagalištu u Diklu, ali i drugim službenim odlagalištima na kojima se odlaže otpad na području naše županije. Upravo takvo stanje odlagališta, kao i stanje sustava gospodarenja otpadom, uzimajući u obzir i zatečena stanja u prethodnom razdoblju koja su, u međuvremenu, sanirana i dovedena u uporabivo stanje, nalagale su i nadalje nalažu uspostavu i izgradnju Centra za gospodarenje otpadom na osnovama novog, modernog, uređenog, cjelovitog i ekološki prihvatljivog sustava postupanja i gospodarenja otpadom, odgovorio je Meštrović.
Uspostava i izgradnja Centra za gospodarenje otpadom je projekt realizacijom kojeg će se riješiti i više desetljeća star problem odlaganja otpada na gradskom deponiju u Diklu, odlagalištu koje ne zadovoljava potrebne ekološke standarde, zbog čega se mora zatvoriti i sanirati, kao i svih drugih neuređenih službenih odlagališta na području Zadarske županije.