Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Policija i rendžer paze na kanon zelene rijeke

29.09.2013. 22:00
Policija i rendžer paze na kanon zelene rijeke


Pomorska policija, odnosno njihov brod tipa C sa zapovjednikom Emilom Bačićem, voditeljem brodice Josipom Fabijanićem i vođom sektora u Postaji pomorske policije PU zadarske Milom Smokrovićem krenula je u petak iz Maslenice u svoj redoviti ophod Novigradskim morem, pa Kanjonom Zrmanje do Obrovca. Uz pomoć glasnogovornika zadarske policije Elisa Žodana, ekipa Zadarskog lista pridružila se policijskom trojcu u njihovoj redovitoj zadaći, a budući da je turistička sezona minula, a time se znatno smanjio i broj plovila po Novigradskom moru, iskoristili smo relativno miran dan i oplovili Kanjon Zrmanje od ušća do Obrovca.
Zrmanja ima 69 kilometara svoga toka, a mi smo plovili onim manjim, najizrazitije razvijenim dijelom u dužini od oko 10 kilometara. U tom dijelu kanjon je visok i do 180 metara. U njemu se miješa morska i slatka voda što uvjetuje i zanimljivu biocenozu. Od ptica, našli smo u stručnoj literaturi, u kanjonu žive vodomar, crna liska, divlje patke, a zimi se mogu vidjeti gnjurac i kormoran. Osim lubina, iverka i cipala koji se u Zrmanji mrijeste, tu su i gavuni, zrmanjski klen, pastrva, vodene zmije ribarice, barske kornjače i zelene žabe. Uz vodotok od vegetacije može se vidjeti lopoč, mrijesnjak, trstika i šaš, a od drveća uz Zrmanju raste poljski jasen, crna topola i smokvu, na ponekim mjestima, neposredno uz vodu rastu i jablani.
Plovni put rijeke Zrmanje lijepo je očuvan i označen, komentiramo pred našim domaćinima. To je zato, kažu, što se za zaštitu kanjona brine Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Zadarske županije, a svakodnevno dežura po jedan rendžer koji pazi da posjetitelji i prolaznici poštuju pravila. Kako bi se ta, gotovo netaknuta priroda zaštitila, kanjon Zrmanje je još 1964. godine proglašen zaštićenim područjem u kategoriji značajnog krajobraza.
Ploveći kanjonom prošli smo pokraj ostataka tvrđave Pržunac, usamljene litice za koju povijesni nalazi govore da je bila zadnja tamnica hrvatske kraljice Jelene što potvrđuje stratešku važnost rijeke Zrmanje i njenog kanjona u povijesnim okvirima ovog prostora.
Pomalo se već približavamo Obrovcu, gradiću koji se prvi put spominje 1337. godine. Obrovac danas izgleda kao da se još uvijek nije probudio iz neke davne prošlosti. Uljepšava ga tek krška ljepotica Zrmanja koja ga pokušava probuditi iz sna. Upravo Zrmanjom u Obrovac navrate i poneki turisti, a jedne smo i susreli. Bio je to izletnički brod s grupom njemačkih turista koji su odsjeli u obližnjem Posedarju. Oni su bili očarani ljepotom rijeke, a kad su vidjeli policijski brod malo su se bili prestrašili, no kako je ubrzo utvrđeno da je brod imao svu potrebnu dokumentaciju, izletnici su nastavili plovidbu po rijeci koja magično privlači svojom iskonskom ljepotom.