Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

U petak odluka – Dogus ili stečaj

29.09.2013. 22:00
U petak odluka – Dogus ili stečaj


Nakon što je Skupština dioničara Tankerkomerca d.d. prihvatila prijedloge Dogus grupe kojom ona postaje i većinski vlasnik tvrtke, odlučan korak za sudbinu tvrtke odvijat će se 4. listopada. Tada je zakazano novo ročište u predstečajnoj nagodbi.
Na glasovanju u predstečajnoj nagodbi tada će se odlučiti o prihvaćanju ili ne prihvaćanju Izmijenjenog plana financijskog i operativnog restrukturiranja koji je usvojen 24. rujna.
U sažetom materijalu na 20 strana navode se potrebni podaci počevši od izmjena samog plana od prvotnog predloženog 8. srpnja. Temeljna tadašnja odluka je bila u produljenju roka za dovršenje postupka zbog razrješenje imovinsko pravnih odnosa s državom, a odnosi se na luku posebne namjene Marinu Zadar i Iž, kao i rješavanje imovinsko pravnih odnosa na području skladišta tekućih tereta u Gaženici.
Na žalost, materijal počinje konstatacijom kako ni nakon tog traženja i ponovljenog 14. kolovoza, nisu »do 24. rujna 2013. zaprimili nikakva očitovanja, informacije ili slične upute od nadležnih državnih tijela, za rješavanje navednih imovinsko pravnih odnosa te nije ispunjen bitan uvjet strateškog investitora naveden u Pismu namjere«.
Dogus Grupa je kao strateški investitor predvidjela dokapitalizaciju društva i osiguranje dodatnog financiranja poslovanja uz preduvjet da se razriješe imovinsko pravni odnosi.
Od vjerovnika, najviše banaka, odnosno države očekuje se prihvaćanje plana uz značajno odricanje sredstava, uz pretpostavku da će odgoda od godine dana dovesti do rješenja imovinsko pravnih odnosa neriješenih više od 15 godina