Nakon asfaltiranja drvoredi i cvjetnjaci

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Siniša KLARICA
Novo parkiralište ispred zgrada POS-a na Smiljevcu

Asfaltiranjem novog parkirališta, ovih dana je završena prva faza uređenja okoliša POS-ovih i braniteljskih zgrada na Smiljevcu površine 7,530 m2. Riječ je o prostoru nekadašnje vojarne koji je dvanaest godina nakon izgradnje POS-ovih zgrada, čekao na uređenje. Nakon što je postavljen kolektor visokih zona grada Zadra i rekonstruirana Ulica Petra Skoka, u svibnju ove godine pristupilo se uređenju okoliša.

Radovi će koštati 2,6 milijuna kuna

Posao je na natječaju dobila tvrtka Tim d.o.o. iz Nadina, a radovi će u konačnici koštati 2.665.006,05 kuna. Računali smo da će zbog ljetne stanke biti prekinuti radovi, napose jer se radi o ulasku u grad, ali Smiljevac nije bio u turističkoj zoni gdje se ljeti obustavljaju građevinski radovi. Tko je ispalo da je Tim završio posao na radovima prve faze nešto prije roka. Podsjetit ću, rok za uređenje cijelog okoliša je travanj slijedeće godine, rekao je pročelnik za graditeljstvo Darko Kasap.

Odmah nakon dovršenja prve faze, kreće se u uređenje drugog dijela parkirališta ispred braniteljske zgrade. Ovo parkiralište poznato je ljeti po nesnosnoj prašini koja je više od desetljeća smetala stanarima, pretežito hrvatskim braniteljima. Asfaltiranjem dijela uz Ulicu Petra Skoka, dobilo se u konačnici 140 novih parkirnih mjesta te još 8 parkirnih mjesta za invalide. Kad se asfaltiranje završi, krenut će se u hortikulturno uređenje pojasa do samih zgrada. Po planu, trebali bi se zasaditi novi drvoredi i cvjetnjaci kroz koje će se probiti pješački koridori koji se nastavljaju na postojeće. Predviđen je imali pješački kružni tok. Međutim, građane i stanare ovih dana zabrinjava "naprasan" prestanak asfalta tik do Bulevara ili Ulice Ante Starčevića, a što je u suprotnosti s izgledom planova uređenja Smiljevca.

Na kraju te buduće prometnice, u tzv. trokutu kod OŠ Smiljevac, trebao bi se izgraditi novi dječiji vrtić. Bit će to prvi projekt tzv. "Near zero energy building - NZE" ili niskoenergetska građevina koja sadrži najveće standarde energetske učinkovitosti. Po istom principu trebao bi se rekonstruirati i DV Pčelica kod SAS-a, a oba projekta će se realizirati u suradnji s Arhitektonskim fakultetom u Zagrebu. Po samoj određenosti, izvjesno je da će se ti projekti nominirati za fondove EU. Skraćeno, do kraja travnja sljedeće godine, Smiljevac bi trebao u potpunosti izmijeniti svoju vizuru, od dosadašnje polovične uređenosti u jedan od ljepših gradskih kvartova.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno