U grobovima pokrivenih stećcima pronađen nakit star 600 godina

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Velimir BRKIĆ
Crkva sv. Ivana Krstitelja s kraja 13. i početka 14. stoljeća, nalazi se u groblju u Medviđi

U sklopu obilježavanja Dana europske baštine Zavičajni muzej u Benkovcu i ravnatelj Marin Ćurković jučer su bili domaćini prezentacije crkve sv. Ivana Krstitelja s kraja 13. i početka 14. stoljeća, koja se nalazi u groblju u Medviđi, gotovo opustjelom naselju koje administrativno pripada Gradu Benkovcu.

- Spomenik kulture počeo se obnavljati sredstvima Ministarstva kulture RH. Riječ je o projektu vrijednom oko 500.000 kuna. Svi bitni radovi su izvršeni, predstoji još žbukanje, kazao je Igor Miletić, je pročelnik Konzervatorskog odjela u Zadru.

U bukovačkom selu koji se u Srednjem vijeku nazivao Krmpote, interventna zaštita je podrazumijevala obnovu oronulog drvenog krovišta prekrivenog velikim kamenim pločama slaganim na tzv. bukovački način.

Pronađeno 26 grobova sa stećcima

- Već oronuli crkveni zidovi su zaštićeni injektiranjem te povezivanjem kamenih blokova, provedeni su i obuhvatni arheološki radovi, rekao je Miletić istaknuvši kako su u tijeku pripremni radovi za obnovu crkve sv. Marije u Perušiću koja se spominje još 1449. godine.

 Predstoji još "šminkanje" crkve, odnosno žbukanje zidova te u budućnosti i daljnja arheološko istraživanja na sjeverozapadnom dijelu groblja.

- Prema početnim istraživanjima na tom dijelu groblja pokapane su nekrštene osobe, mišljenja je Ćurković.

Crkva je u Domovinskom ratu imala i ekumensku ulogu, budući da se u crkvi nalaze dva oltara, "grčki" i "latinski. Naime u jednom razdoblju krajem 18. i početkom 19. stoljeća crkvom su se služili ovdašnji pravoslavci dok nisu izgradili svoju crkvu s grobljem.

- U istraživanju grobova otkriven je nakit star oko 600 godina, među kojima pozlaćene srebrene trojagodne naušnice ukrašene filigranom i granulacijom, kanelirane brončane vitice i mletački novčić, kazao je Marin Ćurković koji je predvodio istraživanja provedena protekle godine.

Tijekom radova i arheološkog istraživanja u apsidi s vanjske sjeverne strane crkve izgrađene u gotičkom stilu uočeno je nekoliko grobova pokrivenih stećcima u obliku ploča. Pronađeno je ukupno 26 grobova.

- Ovim istraživanjima otkriveno je ukupno pet stećaka reljefno ukrašena prikazom gotičkog mača i štita, s dvije svastike i nekoliko kružnih udubljenja. Unutar grobova nalazilo se po više pokojnika, kazao je Ćurković.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno