Zajednički istražuju kako je zadarska vlastela pregrađivala kuće u 15. i 16. stoljeću

Slika korisnika admin
Fabio ŠIMIĆEV
Ljetna škola - oblik suradnje svima zanimljiv

U tijeku je prva Ljetna škola Odjela za povijest umjetnosti Sveučilišta u Zadru koja se provodi u suradnji s Odjelom za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Ljubljani i Odsjekom za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Traje od ponedjeljka, 28. rujna do nedjelje, 3. listopada. Nakon obilaska grada, gdje je sudionike vodio doc. dr. sc. Laris Borić, pročelnik Odjela za povijest umjetnosti i predavanja dr.sc. Dubravke Botice, izv. prof. pod nazivom "Osvrt na organizaciju i metodološka pitanja studentskog terenskog rada na primjeru istraživanja dvorca Brezovica", sudionici su pristupili izlaganju radnoga plana ljetne škole, dodjeli istraživačkih zadataka i formiranju radnih skupina te radu u radnim skupinama - upoznavanju s literaturom, definiranju problema i raspodjeli zadataka unutar radnih skupina.

Šest studenata sa svakog sveučilišta

Jučer ujutro predavanje "Zadarsko društvo od 14 do 16. stoljeća" održao je doc. dr. sc. Serđo Dokoza, a nakon toga uslijedilo je predavanje "Arhitektonska i likovna kultura kasnosrednjovjekovnog Zadra" prof. dr. sc. Emila Hilje. Niz zanimljivih predavanja nastavio se onim pod nazivom "Arhitektonska i likovna kultura renesansnog Zadra" kojeg je održao doc. dr. sc. Laris Borić, a nakon njega predavanje "Arhivska istraživanja kao doprinos poznavanju stambene arhitekture 15. i 16. stoljeća održala je dr. sc. Sofija Sorić, viša asistentica. Jučerašnji dan završen je predavanjem "Književnost u Zadru od 15. do 17. stoljeća" prof. dr. sc. Divne Mrdeža Antonina.

Ovo je prva ljetna škola, ali namjera organizatora je da ona postane serija ljetnih škola koje bi se održavale u suradnji ljubljanskog, zadarskog i zagrebačkog Odsjeka za povijest umjetnosti.

- Krovna tema koju smo zamislili je dosta široko postavljena i zove se Mijene istočnojadranskih komuna u ranom novom vijeku: primjer Zadra. Riječ je o različitim aspektima transformacija kroz koje su gradovi, uglavnom oni pod mletačkom upravom na istočnoj obali Jadrana, prolazili kroz rani srednji vijek. Ova prva ljetna škola koja se održava u Zadru usredotočena je na stambenu arhitekturu, na različite prostorne koncepte i oblikovna rješenja, koja se na stambenoj arhitekturi u Zadru mijenjaju kroz 15. i 16. stoljeće, kazao je dr. sc. Laris Borić.

Sa svakog od odjela ili odsjeka u istraživanjima sudjeluje šest studenata koji su organizirani u mještovite radne skupine. Istraživanja su fokusirana na načine na koji se zadarska vlastela prilagođava promjenama kroz koje grad prolazi u vrijeme ranog novog vijeka, od sredine 15. do sredine 17. stoljeća kroz pregradnje svojih kuća i narudžbe kojima sudjeluju u iskazivanju identiteta - individualnog, obiteljskog i komunalnog, u javnom prostoru grada.

Mentori su dr. sc. Dubravka Botica, izv. prof. (Sveučilište u Zagrebu), doc. dr. sc. Renata Novak Klemenčič, (Sveučilište u Ljubljani), dr. sc. Ivana Tomas, viši asistent (Sveučilište u Zagrebu), doc. dr. sc. Laris Borić (Sveučilište u Zadru). Sudionici - istraživači ljetne škole studenti su diplomskih studija povijesti umjetnosti navedenih odsjeka, a predavanja su otvorena svima.

- Jedan dio ljetne škole zamišljen je kao ciklus predavanja gdje različiti predavači s triju sveučilišta iznose aspekte vezano uz stambenu arhitekturu, a drugi, po meni važniji dio, odnosi se na samostalno istraživanje studentskih skupina. Podijelili smo ih u šest skupina po troje, svaka skupina je skupina formirana od jednog zadarskog, jednog ljubljanskog i jednog zagrebačkog studenta i oni su dobili istraživačke zadatke na kojima rade na terenu i u radionici, da bi u petak popodne to završilo kraćim završnim izlaganjima na kojima će oni iznositi svoje zaključke. Posljednjeg dana škole ćemo kroz malu terensku nastavu u Pagu napraviti komparativnu analizu situacije u Zadru i u Pagu koji je u to vrijeme 15. i 16. stoljeća proživljavao radikalne promjene. To će dodatno izoštriti one zaključke do kojih su studenti došli u istraživanjima provedenim u Zadru, kaže Borić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno