U dosjeu ima napade, pljačke, prijevare, a zbog iznude mu se sudi i u Beogradu

Slika korisnika valentinam
Tko je Denis Parać, muškarac za kojim traga zadarska policija?
Neslužbeno doznajemo kako se Parać dao u bijeg nakon što mu je policija došla u pretres zbog sumnje da je upravo on 20. siječnja ove godine u noćnim satima bacio eksplozivnu napravu u dvorište kuće poznatog zadarskog odvjetnika Augistina Sudinje u Sukošanu
PU zadarska/Printscreen
Paraća se traži, kako neslužbeno doznajemo, zbog sumnje da je on napadač na zadarskog odvjetnika Sudinju

Uz apel građanima zadarska policija u subotu je objavila da tragaju za Denisom Paraćem, 40-godišnjakom kojeg dovode u vezu s počinjenjem kaznenih djela s elementima nasilja, neovlaštenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari te neovlaštene proizvodnje i prometa drogama, a ujedno su upozorili i da bi Parać mogao biti naoružan te da je sklon uporabi vatrenog oružja. Neslužbeno doznajemo kako se Parać dao u bijeg nakon što mu je policija došla u pretres zbog sumnje da je upravo on 20. siječnja ove godine u noćnim satima bacio eksplozivnu napravu u dvorište kuće poznatog zadarskog odvjetnika Augistina Sudinje u Sukošanu te mu izrešetao automobil volvo. Policija je pretražujući Paraćeve obiteljske kuće na predjelu Stanova i u šibenskom zaleđu te stana i poslovnog prostora njegove supruge u Zadru pronašla i materijalne dokaze koji opravdavaju sumnju da je on počinitelj oružanog napada u Sukošanu u kojem je, srećom, nastala samo materijalna šteta. Što se tiče zlouporabe opojnih droga, policajci su do tog saznanja došli tijekom pretresa kad su, osim droge i sve opreme potrebne za vaganje i pakiranje, naišli i na veći iznos novca. Ako je Parać počinitelj, nameće se pitanje tko je naručitelj. Policija je isti dan pretresla i stan 43-godišnjeg Paraćeva prijatelja za kojeg sumnjaju da je zbog neriješenih problema u jednom slučaju, u kojem protivnu stranu zastupa upravo odvjetnik Sudinja, angažirao Paraća da pošalje »vatrenu poruku« odvjetniku. U njegov stan ušli su nasilno, provalivši vrata jer ih je odbijao otvoriti, no nisu pronašli dokaze zbog kojih bi mogli ovog 43-godišnjaka zadržati iza rešetaka pa su ga nakon ispitivanja pustili.

Priča oko rafalne paljbe i eksplozije, međutim, tu ne završava. Da svoje prste imaju u tom nedjelu policija sumnja za još nekoliko osoba pa je za očekivati skora nova uhićenja. Ekipa, naime, više nije tako složna pa, kako doznajemo, upravo oni sami cinkaju i trerete jedan drugoga.

I dok je privedeni, pa pušteni 43-godišnji Zadranin otprije poznat policiji po nasilju i prijetnjama, Parać iza sebe ima podeblji dosje, ali i broj godina provedenih iza rešetaka. Parać je devet godina odrobijao za spektakularnu razbjničku pljačku dostavnog vozila nekadašnje Dalmatinske banke prije 18 godina za što su u istom postupku osuđene i još četiri osobe, dok je naručitelj ostao nepoznat. Neviđeni prepad dogodio se 24. svibnja 2000. godine u osam sati ujutro. Parać i još dvojica muškaraca su maskirani i naoružani ukradenim golfom kod Kopnenih vrata u Foši, pri izlasku s Poluotoka, presreli dostavni automobil tadašnje "Dalmatinske banke" u kojem su bila tri djelatnika i 2,5 milijuna kuna. Djelatnike su uz prijetnju oružjem izbacili iz automobila, nakon čega su sjeli u vozilo banke i odvezli se do Kolovara gdje ih je u gliseru čekao ortak i odvezao do Sukošana, a tamo pokupila ortakinja s automobilom. Parać je od bivšeg predsjednika Stipe Mesića tijekom izdržavanja devetogodišnje kazne zatražio pomilovanje, no nije ga dobio.

Ovaj 40-godišnjak s policijske tjeralice bio je lani upleten i u prijevare putem bjanko mjenica kojima je njegova deveteročlana ekipa od raznih tvrtki izvukla ukupno 1,5 milijuna kuna naručujući sve i svašta, a među ostalim i paški sir vrijedan više od 100.000 kuna te razna pića vrijedna nekoliko desetaka tisuća kuna. S jednim kompanjonom iz te priče je 2014. godine upao u policijsku klopku usred Beograda. Obojica su uhićeni dok su u jednom restoranu uzimali kuvertu s 30.000 američkih dolara od jednog američkog državljanina kojemu su prethodno, nakon saznanja da je prodao jahtu, prijetili i dolazili mu pred kuću tražeći od njega 70.000 eura. Amerikanac ih je prijavio policiji i na dogovoreno mjesto došao s označenim novčanicama. Za to je djelo osuđen na četiri godine zatvora, no viši sud je presudu ukinuo i vratio na ponovno suđenje čime mu se otvorila i mogućnost da se vrati u Zadar.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 4.6 (7 glasova)