Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

AKADEMSKI USPJESI Prof. dr. sc. Josip Lisac nagrađen počasnim zvanjem profesor emeritus

30.09.2020. 08:10


Prof. dr. Josipu Liscu dodijeljena je jučer nagrada za počesno zvanje profesor emeritus u povodu svečanosti obilježavanja Dana sveučilišta, a koji su zbog pandemije koronakrize umjesto 25. ožujka, održani jučer i prekjučer. Uz njega nagrađeno je ukupno 25 studenata za akademtske uspjehe, pet sportskih ekipa i tri studentice koje su ostvarile pojedinačne sportske uspjehe, troje studenata za iznimni doprinos i vršnjačku potporu te četvero djelatnika koji su dobili priznanje za rad i trud.
Uz profesora Josipa Lisca nagrade su dobili i brojni zaslužni djelatnici Sveučilišta, kao i brojni studenti koji su trudom i radom postigli zapažene rezultate i uspjeh kako na akademskom polju, tako i da sportskom.
– Znam da znanstveni i sveučilišni rad nije lagan. Ovi djelatnici koji su dobili nagrade u nastavi i izvan toga uložili su mnogo u svoje obrazovanje i svoj rad. Na nastavi u Delnicama na nastavi iz geografije jedan učenik nije znao koji fakultet Zadar ima. Profesorica je tada rekla Filozofski fakultet. Tom gimnazijalcu prošli su leđima trnci, ali onda još nije znao što to znači, ali već dugo vremena zna. To je očito odredilo moj život, moj akt. Sad već dugo tih trnaca ne osjećam, ali živim i radim kao da ih osjećam. Zadre nije uvijek bilo lako, opstali smo. Domovino nije uvijek bilo lako, opstali smo, rekao je u govoru zahvale prof. Josip Lisac.


Nerazumijevanje resornog ministarstva
Kao zadnja govor je u ime svih studenata održala Gloria Grbić, koja je zahvalila svim profesorima koji su uložili trud i podršku te rektorici koja je prepoznala njihov trud i rad, ali i ambiciju mladih ljudi.
– Odlučili smo, makar u skromnim razmjerima, podijeliti radost darivanja najboljim studentima i posebno istaknutim djelatnicima te uručiti plaketu o dodjeli počasnog zvanja profesor emeritus zaslužnom znanstveniku i nastavniku. Ovogodišnji laureati svoja su postignuća ostvarili samostalno, u timu, ali i kao članovi cijele zadarske akademske zajednice. Njihovi rezultati utkani su u ostvarenja našega sveučilišta koje je i u bremenitim vremenima plovilo zadanim kursom, izbjegavajući zdravstvene nevere te opasne plićake nedovoljnih financijskih sredstava i nepovoljnih institucijskih okvira, poput neutemeljenih programskih ugovora i nerazumijevanja od strane resornog ministarstva za naše realne potrebe, naglasila je Dijana Vican, rektorica Sveučilišta u Zadru. Prisjetila se svega što je Sveučilište postiglo u zadnjih godinu i pol dana tijekom kojih su uspješno realizirani nastavni planovi na ukupno 79 studijskih programa na preddiplomskoj i diplomskoj razini, sedam poslijediplomskih doktorskih i jednom poslijediplomskom specijalističkom studiju.


Pristupanje Alijansi EU- CONEXUS
– Akreditiran je jedan novi diplomski sveučilišni dvopredmetni studij (dvopredmetni studij Hrvatski jezik i književnost) i jedan novi preddiplomski stručni studij (Informacijske tehnologije) dok su pri završetku postupak akreditacije diplomskog studija Mediteranska poljoprivreda (u suradnji s Agronomskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu) kao i priprema nastavnog programa međunarodnoga združenog diplomskog studija pomorstva. Posebno treba istaknuti da je završen prvi ciklus reakreditacije svih naših doktorskih studija među kojima su tri dobila najvišu ocjenu i stoga stekla markicu kvalitete. To su doktorski studiji Sociologija regionalnog i lokalnog razvoja, Kvaliteta u odgoju i obrazovanju i Humanistički studiji, naglasila je uspjehe rektorica Vican. Dodala je kako je potpisano 40 novih bilateralnih i programskih ugovora sa sveučilištima i drugim institucijama u svijetu te, posebno, pristupanje Alijansi EU- CONEXUS, koju uz njih čine Sveučilište La Rochelle (Francuska), Poljoprivredno sveučilište u Ateni (Grčka), Sveučilište u Klaipedi (Litva), Građevinsko tehničko sveučilište u Bukureštu (Rumunjska) i Katoličko sveučilište u Valenciji (Španjolska). Vican je istaknula kako je ovo jedna od 17 alijansi kojima je odobreno financiranje u prvom pozivu projekta Europska sveučilišta koje financira Europska unija.




Restrukturiranje sveučilišnih centara
– U prethodnoj kalendarskoj godini prijavljeno je ukupno 20 projekata, odobreno 16, završeno 28. U provedbi je ukupno 38 ranije započetih stručnih i 27 znanstvenih kompetitivnih projekata kao i više desetaka institucijskih projekata koji se izvode na našim odjelima. Na sveučilištu je objavljeno 30-ak knjiga (monografija, udžbenika, priručnika i zbornika radova), a redovito su objavljeni i novi brojevi naših sveučilišnih časopisa. Vodeći brigu o sustavnijem pristupu proučavanju i provedbi pojedinih istraživačkih i stručnih tema osnovali smo dva nova centra: Centar za istraživanje glagoljaštva i Centar za karijerno savjetovanje. Na tom polju planiramo provesti i neke promjene restrukturiranjem onih sveučilišnih centara koji, nažalost, nisu opravdali naša očekivanja, tj. nisu ostvarili onaj sinergijski učinak koji bi se očekivao s obzirom na postojeće kapacitete i potencijale, rekla je Vican.