Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Blagoslovljene nove krune Gospe Loretske i djeteta

30.09.2020. 14:15


Nakon što su u srpnju iz crkve Gospe Loretske u Arbanasima ukradene pozlaćene krune Gospe Loretske i djeteta Isusa kojeg drži u naručju, u nedjelju su blagoslovljene nove krune koje sada krase štovani kip. Župljanima Gospe Loretske ukradene krune su imali poseban značaj.
Kako govori don Petar Belina, župnik Gospe Loretske, nove krune su naručili iz jedne tvrtke u Napulju preko interneta.
– Tražili smo koje su nam krune najljepše i našli smo tu tvrtku koja radi razne krune i slične stvari i izabrali koje nam se najviše sviđaju. Stajale su oko 260 eura, platili smo paypalom, stigle su za 15 dana i u nedjelju smo ih blagoslovili na misi. Nema na njima zlata, već su bojane zlatnom bojom, a drago kamenje imitira obično staklo. Ni one ukradene krune nisu imale vrijednost u tom smislu, već simboličku, emotivnu. Kad nešto godinama traje, ljudi se vežu za to i onda kad ti netko to ukrade, taj čin više ima moralnu težinu, pojašnjava don Petar, dodajući kako se to gleda kao svojevrsno obeščašćivanje kipa.
Zato je sad blagoslovom taj dio ispravljen, a ukradenim stvarima, dodaje don Petar, i dalje nema traga.
– Najveća vrijednost od ukradenih stvari bila je u naušnicama koje su skinuli s Gospinih ušiju. Naušnice jesu zlatne, ali nije tolika vrijednost u zlatu jer nisu nešto teške, već u toj filigranskoj izradi, baš su starinske i bilo bi šteta da se otope, govori don Petar.
Krune i naušnice su, više od financijske vrijednosti, imale tradicijsku i vjersku vrijednost – zavjete, molitve i zahvale župljana u Arbanasima, ali i one njihovih predaka koji unazad više desetljeća štuju Gospu Loretsku, ili kako ju oni zovu, Zonja Jon.