CGO BILJANE DONJE Do kraja 2022. godine dovršit će se projekt vrijedan preko pola milijarde kuna

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Trenutno najveći infrastrukturni projekt u Zadarskoj županiji
Na gradilištu je trenutno desetak velikih radnih strojeva i 15-ak radnika, no vrlo skoro kreću i betonski radovi, a to onda znači da će i na gradilištu postati življe
Pogled na gradilište CGO-a i tešku mehanizaciju

Najveći infrastrukturni projekt koji se trenutno provodi u Zadarskoj županiji je Centar za gospodarenje otpadom Biljane Donje, vrijedan preko pola milijarde kuna. Projekt je to kojeg sufinancira Europska unija iz Kohezijskog fonda, odnosno jedan od posljednjih takvih projekata koji se financiraju iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., budući da ovo financijsko razdoblje uskoro završava. Ovaj projekt vodi tvrtka Eko d.o.o. za gospodarenje otpadom Zadarske županije koja je u vlasništvu Grada Zadra (51%), Grada Benkovca (26%) i Zadarske županije (23%).

Ukupno 13 građevinskiih dozvola

Direktor tvrtke Dino Perović zadovoljan je, kaže, kako napreduju radovi na izgradnji Centra koji bi trebao biti dovršen do kraja 2022. godine.
- Radovi na izgradnji CGO-a u Biljanima Donjim odvijaju se planiranom dinamikom, a to znači da su trenutno u tijeku radovi na pristupnoj cesti i trafostanici, za koje su ishođene građevinske dozvole. Kako budu sukcesivno pristizale ostale građevinske dozvole, tako će se otvarati ostali radovi na cjelokupnom projektu izgradnje Centra, kaže Perović i dodaje kako se nada da će uskoro dobiti građevinsku dozvolu i za reciklažno dvorište otvorenog tipa. Ističe kako je na gradilištu trenutno desetak velikih radnih strojeva i 15-ak radnika, no vrlo skoro kreću i betonski radovi, a to onda znači da će i na gradilištu postati življe.
Radove na projektiranju i izvođenju radova na CGO-u izvodi slovenska tvrtka Riko d.o.o., a oni opet imaju svoje podizvođače, uglavnom hrvatske građevinske tvrtke.
- Osim građevinske dozvole za reciklažno dvorište, Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine predani su zahtjevi i za izdavanje građevinskih dozvola za natkriveno skladište, prostor za recikliranje i obradu građevinskog otpada, transportni centar te upravnu zgradu, kaže direktor Perović dodajući kako preostaje još ishoditi dozvole za postrojenje mehaničko-biološke obrade otpada, ulazno-izlaznu zonu, odlagalište za inertni otpad, odlagalište za neopasni otpad, područje za obradu oborinskih voda i odlagališnog plina. To je, naglašava Perović, ukupno 13 građevinskih dozvola.

Predviđen šestomjesečni probni rad CGO-a

Osim samog Centra, u sklopu projekta grade se i tri pretovarne stanice i to u Biogradu, Gračacu i na Pagu. Pretovarna stanica u Biogradu je skoro dovršena, dok bi ove dvije, u Gračacu i na Pagu trebale biti gotove početkom iduće godine.
Radovi na izgradnji Centra trebali bi biti gotovi u drugoj polovici 2022. godine, a tada slijedi šestomjesečni probni rad Centra. Ukupna vrijednost projekta je 682.044.680,80 kuna, od čega 76,3 posto sufinancira EU; 13,7% Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, dok preostalih 10 posto vrijednosti projekta sufinanciraju suvlasnici, odnosno Grad Zadar, Grad Benkovac i Zadarska županija. Projekt izgradnje CGO-a Biljane Donje provodi se uz podršku Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno