Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

NA PRESTIŽNOM NATJECANJU Noel Lakić osvojio broncu na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi

30.09.2020. 14:19


Zadranin Noel Lakić osvojio je brončanu medalju na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi – IMO, održanoj prošlog tjedna. Broncu na ovom prestižnom natjecanju Noel je osvojio i prošle godine.
– Ovogodišnji rezultat je bolji nego prošlogodišnji, pa mogu reći da mi to nešto znači, ali pucao sam na veću medalju pa u tom smislu nisam zadovoljan. Jako mi je žao što smo na Olimpijadu trebali ići na sedam dana u Rusiju, u Sankt Petersburg, ali zbog ove situacije svaka država je organizirala natjecanje u svom glavnom gradu tako da smo pisali u Zagrebu, govori Noel koji je s matematičkim uspjesima proslavio i svoju školu, matematičku Gimnaziju Franje Petrića u kojoj je brusio znanje.
Prošle godine je Noel, zajedno s još jednim matematičkim genijalcem iz MIOC-a, Marinom Varivodom, dobio nagradu Hrvatske elektroprivrede (HEP) pod nazivom »Imam žicu«, a godinu ranije je osvojio zlato na 12. srednjoeuropskoj matematičkoj olimpijadi, riješivši ispit 100 posto točno.
Na ovogodišnjoj Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi sudjelovao je uz još 5 učenika iz Hrvatske i svi su imali jako dobar uspjeh. Osim Noelove bronce, Bernard Inkret i Ivan Vojvodić su osvojili srebrne medalje, Luka Bulić Bračulj, Krešimir Nežmah brončane, a Jakov Ljubčić pohvalu te je Hrvatska tako zauzela 32. mjesto u konkurenciji 105 zemalja svijeta.
Velika stvar je uopće doći na ovo natjecanje, a kamoli osvojiti medalju. Noel u tijeku priprema vježba i po 7-8 sati dnevno. Prošlo ljeto je, uz sve to, još i radio sezonski posao.
– Tri tjedna su trajale intenzivne pripreme za Olimpijadu i još, uz posao, mogu reći da me stajalo dosta živaca. Nisam se baš stigao ni odmoriti ni podružiti i zabaviti s prijateljima. Bilo je to nešto lošije ljeto nego inače, ali dobro. Sad se veselim početku akademske godine, kazuje Noel koji je maturirao na proljeće i bez problema upisao željeni fakultet. Logično, Prirodoslovno-matematički fakultet u Zagrebu. Ovo je bilo zadnji put da je mogao sudjelovati na ovom natjecanju, ali bit će sličnih natjecanja i u fakultetskim godinama pred njim tako da ne sumnjamo da će se za Noela Lakića još čuti…