Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

POBJEDNIK NAD SOTONOM “Sveti Mihovile, brani nas u boju protiv pakosti, u zasjedama đavolskim budi nam zaklon”

30.09.2020. 08:04


Vjernički puk župe sv. Mihovila arkanđela (Poljica, Poljica Brig, Žerava) i župe Vrsi svečano je proslavio blagdan sv. Mihovila, dobro poznatu Mijovlju, svoga nebeskog zaštitnika i naslovnika crkve koja se nalazi i u Poljicima i u Vrsima.
Tijekom misnog slavlja kojeg je u Poljicima predvodio župnik Ivica Bašić i slikovite procesije kroz selo, pjevao je crkveni zbor. Poslanicu je čitala Cvita Zrilić, križ u procesiji je nosio Bože Bašić a crkvene barjake Mia Petešić, Ivana Čolak i Mare Petešić.
– Sveti Mihovil, arkanđeo Mihael, predvodnik je i zaštitnik policije, čuvar i branitelj zajedništva. On zapovjednik nebeske vojske u ratu protiv Luciferovih sila tijekom Nebeskog rata. U Ivanovoj Apokalipsi opisuje se njegova borba sa zmajem, kojeg pobjeđuje, prikazujući ga kao ratnika s velikim raširenim krilima kako gazi i ubija zmaja ili Sotonu. Boreći se sa Sotonom sv. Mihovil bdije nad ljudskim rodom želeći ga osloboditi Sotone i grijeha, rekao je don Ivica.


Tko je kao Bog
Sv. Mihovil nema životopis kao drugi sveci, jer on je anđeo koji se borio protiv Sotone ne svojim krilima i kopljem nego Božjom pomoću.
– Mihovil je hebrejsko ime koje u prijevodu na hrvatski jezik ima značenje ''Tko je kao Bog'', kazao je don Ivan pozvavši okupljene vjernike da se u molitvi utječu sv. Mihovilu arkanđelu kako bi nas štitio u napastima te jačao u našim slabostima, poručivši da je dobro ono koje na kraju pobjeđuje
Sotona je svladan, ali ne potpuno. Zato će na kraju svijeta biti borba između svetog Mihovila i paklenog zmaja. U knjizi Otkrivenja piše: ''I nasta rat na nebu: Mihovil i njegovi anđeli zarate se sa zmajem. Zmaj uđe u rat, i anđeli njegovi, ali ne nadvlada. I ne bi više mjesta na nebu. Zbačen je Zmaj veliki, Stara zmija – imenom Đavao, Sotona, zavodnik svega svijeta. Bačen je na zemlju, a s njime su bačeni i anđeli njegovi'' (Otkr 12,7-10).


Na strani arkanđela
– Na nama je vjernicima da budemo na strani Mihovila arkanđela boreći se za Božju slavu i čast. Poput sv. Mihovila čovjek mora priznati Boga jedinim Gospodarom i njemu služiti kako bi izbacio svako zlo iz svog srca. Sveti Mihovile, brani nas u boju protiv pakosti, u zasjedama đavolskim budi nam zaklon, poručio je don Ivica Bašić.
U sjeverozapadnom dijelu Ravnih kotara, svega 13 kilometara jugoistočno od Nina, smješteno je multinacionalno mjesto Poljica. Mjesto kamena, sunca ali i plodne zemlje, unatoč povijesnim neprilikama i iseljavanja u prekooceanske zemlje nastanjuje oko 450 osoba. Kao i u ostalim sličnim manjim dalmatinskim mjestima, nad središtem mjesta izdiže se crkva sv. Mihovila arhanđela sa zvonikom. Župa sv. Mihovila arhanđela pripada Ninskom dekanatu, a teritorijalno Općini Vrsi.
– Crkva je podignuta 1857., obnovljena 1921. i temeljito restaurirana u vremenu od 1979. do 1987. i do danas vjernike Poljica, Poljica Briga i Žerave, koja je 2010. podigla novu crkvu sv. Petra, i iz cijeloga svijeta okuplja na bogoslužje i molitvu, rekla je Radojka Mamić – Rada, sakristanka.
 




Arhanđeo okuplja, štiti i nadahnjuje Vršane
Proslava Mijovlje, blagdana sv. Mihovila, nebeskog zaštitnika, održana je u popunjenoj vrškoj crkvi. Svečano misno slavlje i velebnu procesiju u zajedništvu sa župnikom don Ivicom Bašićem i subraćom svećenicama je predvodio don Ivan Jordan, upravitelj župe Biograd.
– Je li moguće vjerovati da je dobro jače od zla, te da u toj neprestanoj borbi, u kojoj i sami sudjelujemo, dobro pobjeđuje. Bojimo se reći što je pravedno, što je istinito. Želiš li biti vjernik ili ne. Zbog toga se borio arkanđeo Mihovil, vojskovođa Nebeske vojske. Jesi li ili ne spreman poput Mihovila stati na glavu đavlu. Jesi li spreman umrijeti za jedan od ideala. Draga braćo i sestre, Božje kraljevstvo znači s Isusom biti spreman i umrijeti služeći u ljubavi, poručio je don Ivan Jordan, rodom iz Ljupča.
Poslanice su čitali Suzana Papić i Toni Perinović koji je i predvodio molitvu vjernika.
Vrsi je mjesto uz more i na moru, mjesto mornara i kapetana na svim svjetskim morima. Vjerujući u pomoć, snagu i zaštitu svetog arhanđela žitelji Vrsi još su od davnina njegov lik, koji simbolizira pobjedu i neustrašivost, započeli slaviti kao svog nebeskog zaštitnika. Sveti Mihovil kroz duga stoljeća je okupljao, štitio, i nadahnjivao Vršane, stvarajući osjećaj zajedništva pod njegovom čvrstom zaštitom.