Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

PRIJAVE ZA AUTOSJEDALICU Roditelji otkrivaju prometne savjete koje daju djeci

30.09.2020. 13:27


#OsvojiSjedalicu ove je godine kao nagradni natječaj pokrenut u okviru kampanje Dan bez mobitela u prometu, brojni su roditelji otkrili koje savjete daju svojoj djeci kako bi ih što bolje zaštitili u prometu. Većini je vlastito odgovorno ponašanje u prometu ujedno i najbolji primjer odgoja djece, koje dobre navike trebaju usvojiti i kako se u prometnoj džungli trebaju ponašati.


Zlatno pravilo sigurnosti djece u prometu
Roditelji koji su se javili na natječaj i konkuriraju za osvajanje glavne nagrade, autosjedalice za njihove dijete, šalju razne priče kako svoje mališane, kada, u kojim prilikama i od koje dobi počnu podučavati ponašanju u prometu. Tako doznajemo da većina njih već svojim bebama u kolicima objašnjava da se na cesti mora stati kad je upaljeno crveno svjetlo, a da zeleno znači da se može ići dalje. Mnogi su povjerili da im je jedna od prvih poduka funkcija zebre i da djeci govore kako ulicu ne prelaze tamo gdje zebre nema, i da obavezno gledaju i lijevo i desno prije nego zakorače na cestu. Oni koji s djecom imaju običaj voziti bicikl po gradu savjet da kaciga glavu čuva smatraju najvažnijim. Među onima koji su se javili na natječaj puno je onih koji su istaknuli kako vlastitim primjerom uče djecu da je mobitel smrt na cesti, pa zato kad voze mobitel ne koriste. Svi redom navode kako svoju djecu obavezno u automobilu voze u autosjedalici i da to smatraju zlatnim pravilom sigurnosti djece u prometu.
Sve su to roditelji stavili na papir i moramo im vjerovati. Žiri projekta Dan bez mobitela u prometu odabrat će deset najboljih savjeta, iskustava ili poduka koje će 7. listopada, kada kreće finale natječaja, objaviti na FB stranici kampanje. Oni koji će osvojiti najviše lajkova publike bit će i pobjednici ovogodišnjeg nagradnog natječaja Osvoji sjedalicu. Tip sjedalice koju će dobiti roditelji pobjednici ovisi o tome kakvu sjedalicu njihovo dijete treba, odnosno, koliko je staro. Ako će biti riječ o onima koji tek čekaju postati roditelji dobit će autosjedalicu za bebu ili bebe. Ovisi koliko prinova očekuju.


Lani u prometu smrtno stradalo 18 djece
Kako se roditelji ponašaju u prometu tako će se ponašati i njihova djeca, jer su im roditelji i tu, kao i u svemu drugom u životu, najveći uzor. Ovogodišnja tema kampanje Dan bez mobitela u prometu fokusirana je upravo na to da treba osvijestiti roditelje vlastitom odgovornom ponašanju u prometu, kako bi upravo te odgovorne navike usvojila i njihova djeca. Oni roditelji koji se suzdržavaju koristiti mobitel u prometu, bez obzira jesu li vozači, pješaci ili biciklisti, svojoj djeci su najbolji uzor, za razliku od roditelja koji posežu za mobitelom dok su u prometu i ne razmišljaju da će ih djeca u takvom ponašanju najvjerojatnije kopirati, bez obzira što im oni govore da se to ne radi. Djeca ne kopiraju iz riječi, nego iz ponašanja.
Prema podacima MUP-a u Hrvatskoj je lani u prometu smrtno stradalo 18 djece! Troje je bilo u dobi do šest godina, četvero u dobi između sedam i 13 godina, a 11 u dobi između od 14 i 17 godina. Ukupno su bila ozlijeđena 1302 djeteta, a teške ozlijede zadobilo je 381 dijete!
Koliko su roditelji uistinu odgovorni govore i podaci istraživanja koje je policija skupila na terenu prilikom akcija kontrole svojih preventivnih akcija sigurnosti cestovnog prometa. Prema toj statistici 30 posto roditelja nema autosjedalicu, 80 posto ih ne zna kako je ispravno koristiti, a tek 20 posto roditelja poznaje način korištenja sjedalice!
 




Svečana dodjela nagrade 21. listopada


Pozivamo roditelje, ali i buduće mame i tate da sudjeluju u Nagradnom natječaju Osvoji sjedalicu i podijele ideju što će činiti, kako se ponašati, koje navike možda žele mijenjati kao roditelji da bi svojoj djeci bili najbolji uzor.Pravila su objavljena na stranici projekta Dan bez mobitela u prometu.
Svečana dodjela nagrade bit će 21. listopada, na sam Dan bez mobitela u prometu u okviru konferencije "Mi i naši gadgeti u prometu" kojom se već tradicionalno obilježava nacionalni Dan bez mobitela u prometu.
Mobitel je četvrti ubojica na cesti, a prema podacima MUP-a za lanjsku godinu, njegovo je korištenje u prometu poraslo za 5,5 posto u odnosu na 2018. Štoviše, vozača koji su uhvaćeni da koriste mobitel za volanom, lani je bilo 33,5 posto više nego onih koji su uhvaćeni u vožnji pod utjecajem alkohola što je do sada, uz preveliku brzinu, bio najčešći prekršaj.
Projektu Dan bez mobitela u prometu nositelj je Hrvatska udruga menadžera sigurnosti, a kampanja se provodi već četvrtu godinu uz podršku i sufinanciranje Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa i uz pokroviteljstva Ministarstva unutarnjih poslova.