Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

U POVODU DANA OPĆINE PREKO Epidemija privremeno usporila investicije, ali i podsjetila na važnost brige jednih o drugima

30.09.2020. 13:17


U povodu Dana Općine Preko i blagdana nebeskog zaštitnika sv. Mihovila 29. rujna, načelnik Jure Brižić prigodno se osvrnuo na događaje, projekte i postignuća ističući kako je ova godina po mnogo čemu drugačija i zasigurno će ostati zapamćena po teškim i izazovnim vremenima vezanim uz COVID-19 te njegovom utjecaju na način života i rada. Tako se, kao i mnoge ovogodišnje manifestacije, ne održava službeno ni Dan općine prema uobičajenom programu. Obraćanje načelnika Brižića donosimo u cijelosti.


Čovjek uvijek na prvom mjestu
»Iako smo početkom godine sigurno zakoračili u ostvarenje naših programa i planova, tijekom ožujka pred nas su stavljeni veliki izazovi širenjem koronavirusa te smo se zatekli u dosad neviđenoj epidemiološkoj situaciji i krizi. Svi naši projekti i investicije u tom su trenutku pali u drugi plan, a sve naše snage usmjerene u borbu protiv virusa, sprječavanje epidemije te pomoć građanima i lokalnom gospodarstvu. Od početka epidemije aktiviran je Stožer civilne zaštite Općine Preko, koji je uvijek na raspolaganju za provođenje svih mjera i aktivnosti te kontinuirano prati odluke, upute i preporuke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, koje i provodi na terenu.
Zadovoljni smo i sretni što na našem području nema značajnih problema s Covidom-19, uspješno se borimo sa širenjem epidemije s tek nekoliko slučajeva zaraze te ovim putem zahvaljujem svim članovima Stožera na uspješnom obavljanju posla, a isto tako i mještanima na odgovornom i savjesnom ponašanju od početka epidemije.
Suočavajući se sa izazovima koronakrize donijeli smo niz mjera za pomoć građanima i gospodarstvu, od pomoći starijim osobama u nabavci namirnica i lijekova, preko nabavke zaštitne opreme i dezinfekcijskih sredstava, do ekonomskih mjera poput smanjivanja plaća djelatnicima općinske uprave, općinskih tvrtki, neisplaćivanja regresa, naknada za vijećnike, oslobađanja od plaćanja dječjeg vrtića, privremene odgode ovrha te oslobađanja od plaćanja komunalne naknade, zakupnine za javne površine i poslovne prostore u vlasništvu Općine, za one poduzetnike čije poslovanje je ugrozio koronavirus.
Epidemija je privremeno usporila investicije i razvojne projekte, ali nas je zato podsjetila na važnost brige jednih o drugima, na solidarnost, te nas općenito više usmjerila na čovjeka, a manje na materijalni aspekt života. Svi projekti ionako se rade upravo zbog ljudi, uzalud nam vrtići i škole ako nema djece, uzalud ceste ako nema tko njima hodati, uzalud hoteli i plaže ako nema gostiju. Čovjek uvijek treba biti na prvom mjestu, a ova epidemija upravo nas je na to i podsjetila.


Nastavili sa socijalnim i demografskim mjerama
Stoga smo i dalje nastavili sa socijalnim i demografskim mjerama te i u ovoj godini isplaćujemo naknade za novorođenčad, sufinanciramo nabavu školskih knjiga, a stipendije smo nastavili isplaćivati čak i u vrijeme najjače koronakrize i prestanka rada fakulteta. I dalje subvencioniramo stambene kredite za mlade obitelji, pomažemo rad udruga i klubova, isplaćujemo naknade umirovljenicima, a ove godine planiramo i božićnice za umirovljenike. Starijim osobama dostavljamo tople obroke, a nedavno smo pokrenuli i projekt Otočka žena u sklopu europskog programa Zaželi, putem kojeg ćemo zaposliti pet žena za potrebe pružanja pomoći starijim osobama u vlastitom domu.
Međutim, uz ove brojne programe direktno vezane za ljude, ipak unatoč koronakrizi nastavljamo raditi i na infrastrukturnim i razvojnim projektima jer svi ti investicijski projekti rade se upravo za bolji život svakog čovjeka u našoj općini.
S tim ciljem uskoro započinju radovi na projektu vodovoda i odvodnje Aglomeracija Preko – Kali, priprema se dokumentacija za Aglomeraciju Ugljan, nabavljamo kompostere za sva domaćinstva, asfaltiraju se nerazvrstane ceste, grade se dječja igrališta u Ugljanu i Lukoranu te sportsko igralište u Čeprljandi.
Završena je energetska obnova zgrade općine, pri završetku je i energetska obnova zgrada u Psihijatrijskoj bolnici Ugljan, a uskoro započinju i radovi na rekonstrukciji društvenog doma u Ugljanu te opremanje Doma na žalu u Preku.
Završen je dio arheoloških istraživanja na kaštelu Sv. Mihovil, postavljen je javni wifi te završena strategija turizma.




Ostvareno 85 posto turističkog prometa
U izradi je dokumentacija za novi ulaz u Preko, cestu prema zoni Mačjak-Šumljak, za novo groblje u Preku, za uređenje luke u centru Ugljana i za treću završnu fazu trajektnog pristaništa.
Izrađena je projektna dokumentacija za sanaciju riva te za društveni dom u Lukoranu, za koji uskoro počinju i sami radovi.
Ove je godine za potrebe putničke linije Zadar – Preko nabavljen i novi trajekt Ugljan, što predstavlja veliki pomak na području kvalitete trajektnog prijevoza i doprinosi dodatnom razvoju otoka te podizanju kvalitete otočnog života.
A razvoj otoka u turističkom smislu ove smo godine podignuli na jednu višu razinu – prodajom zemljišta u turističkoj zoni Mačjak-Šumljak pokrenuli smo realizaciju najveće turističke investicije na zadarskim otocima u posljednjem desetljeću i time osigurali mogućnost unaprjeđenja i osnaživanja turizma i svih gospodarskih grana vezanih uz njega.
Turistička sezona čak je i u ovoj specifičnoj i nepredvidljivoj godini bila iznad svih očekivanja. Budući da smo ostvarili 85% prošlogodišnjeg prometa, možemo biti izrazito zadovoljni te puni nade i vjere u još bolje i uspješnije godine koje slijede.
Realizacijom spomenutih infrastrukturnih projekata potičemo oživljavanje i razvoj otoka na svim područjima te podižemo kvalitetu otočnog života, ali ono što smo svi zajedno naučili u ovim vremenima epidemije jest činjenica da bogatstvo i zadovoljstvo nije u materijalnom, bogatstvo su ljudi, projekti se ne rade sami zbog sebe, već upravo za ljude.
Stoga budimo i dalje odgovorni i solidarni, čuvajmo naše zdravlje i pazimo jedni na druge kako bismo svi zajedno mogli nastaviti raditi na kvalitetnim programima i projektima koji će nam omogućiti bolji i kvalitetniji život na našemu otoku.
Neka nas svih skupa dragi Bog čuva, a sveti Mihovil, naš zaštitnik, neka bdije nad nama i daje nam snage za nove izazove koji su pred nama«, zaključuje u svom obraćanju načelnik Brižić.