Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Blagdan sv. Mihovila poziva na ustrajnost uz Boga u borbama života

30.09.2021. 12:52


Blagdan svetog Mihovila (Mihaela), arkanđela, jučer je svečano proslavljen diljem Zadarske županije: u Zadru, Vrsima, Poljicima, Visočanima, Galovcu, Sv. Filipu i Jakovu, Bulićima, Vukšiću te Mrljanima, Neviđanima i Dobropoljani na otoku Pašmanu i drugdje. Usprkos radnom danu i koroni brojni vjernici cijele nadbiskupije tijekom jučerašnjeg dana pohodili su crkve, u molitvi i pobožnosti.


Župa Galovac od 18. stoljeća
Blagdan sv. Mihovila arkanđela proslavljen je u Galovcu prijepodnevnim i poslijepodnevnim euharistijskim slavljem te procesijom kroz selo sa svečevim kipom.
– Do polovice 18. stoljeća Galovac je sa Sukošanom sačinjavao jednu župu. Porastom stanovništva osjetila se potreba i za vlastitom crkvom koja je u to doba podignuta. Prvi njezin kapelan Josip Vuica spominje se 1760., kazao je već sada legendarni Miroslav Bučić Biko, vjernik laik.
Žitelji ove samostalne ravnokotarske općine svetkovinu sv. Mihovila obilježavaju i kao Dan Općine, međutim ove godine zbog epidemioloških mjera nisu održali uobičajenu svečanu sjednicu Općinskog vijeća Općine Galovac na kojoj inače načelnik, aktualni Marin Gulan, napravi inventuru jednogodišnjeg rada izvršne vlasti.


Živjeti po Božjoj volji
Euharistijsko slavlje u crkvi sv. Mihovila u zajedništvu sa župnikom don Mladenom Kačanom te subraćom svećenicima don Gašparom Dodićem, župnikom Zemunika, i don Borisom Pedićem, župnikom Gorice i Raštana, je predvodio don Tomislav Končurat, župnik Starigrada, Selina i Tribnja.
– Po uzoru na sv. Mihovila pozvani smo živjeti po volji Božjoj, sveto, razumno, pravedno, pobožno i čisto, dajući Bogu prvenstvo, poruke su nadahnute propovijedi don Tomislava.
Dodao je kako blagdan sv. Mihovila poziva na ustrajnost i postojanost u proturječjima, poteškoćama i borbama života u kojima se treba opredjeljivati za Boga. To je, rekao je, put Božje pobjede u našem životu.




Neponovljivi, sakristanka Marija i Biko
– Biti sveti Mihovil u sadašnjem životu nije nemoguće, što se ostvaruje uz molitvu, druženje s Bogom i životom u njegovoj prisutnosti, naročito u obiteljima. Zlo neće nikad pobijediti, jer Isus Krist nam je rekao: ‘Ja sam s vama do svršetka svijeta’, zaključio je don Tomislav Končurat, donedavni župnik Gorice i Raštana.
Svečanom ugođaju središnjeg misnog slavlja pridonijele su liturgijske pjesme koje je uz glasovirsku pratnju č. s. Vladislave pjevao ovdašnji Župni zbor crkve sv. Mihovila. Poslanice su čitale Nada Gulan i Anka Kožul, a molitvu vjernika Agata Kožul, Gabriela Gulan, Manuela Gulan i Nera Šare.
Po završetku euharistijskog slavlja pod budnim okom Marije Ćoso, sakristanke koja je nastavila službu pokojnog supruga Zvonka, te Miroslavom Bučićem Bikom uslijedila je procesija ulicama sa svečevim kipom s tradicionalno četiri molitvene postaje.


Zvone zvona svetog Mihovila
Križ na čelu ophoda nosio je Mile Gulan, hrvatsku trobojnicu Roko Gulan, općinski barjak Matija Bučić, a »divojački« barjak Luce Šare. Crkvene barjake su nosili Goran Šare, Goran Burčul, Željko Vujević i Mihael Vujević.
Svečev kip s vidnim ponosom su nosili: Mislav Tokić, Bruno Burčul, Marko Kožul i Danijel Šare.
Uz svečani stol u oko 400 kućanstva kao glavno, neizostavno jelo ravnokotarskih i dalmatinskih fešta bilo je zasigurno i oko 800 janjaca pečenih na ražnju. A iz mnogih kućanstva čula se i pjesma »Zvone zvona svetog Mihovila, mili Bože, slušat je milina…«
Međutim, obiteljska slavlja s kumovima i prijateljima kao i to što je bio radni dan, neki su od razloga zašto je na svečanom misnom slavlju i impresivnoj procesiji od oko 1.300 žitelja bilo tek stotinjak Galovčana.


Simbol snage i pobjede
Ime Mihovil, u hebrejskom »Mikael«, znači »Tko je kao Bog«. Sv. Mihovil, arhanđeo je »vojskovođa vojske nebeske«, vođa i pobjednik u borbi protiv pobunjenih anđela. Ravnokotarski Galovac kroz svoju dugu, burnu prošlost, od najranijeg postanka pa sve do današnjih dana posebice je štovao nebeskog arhanđela sv. Mihovila. Vjerujući u njegovu pomoć i snagu Galovčani su ga izabrali za svog zaštitnika i njegov lik, kao simbol snage i pobjede, uvrstili u općinski grb i pečat. Dakako, i na pano na ulazu u Galovac.