Brižić: Nema kompromisa kad je u pitanju spašavanje ljudskih života

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Primopredaja broda za hitnu medicinsku pomoć u Općini Preko
Autor: 
Medicinska skrb mora biti na najvišem mogućem nivou, treba biti dostupna svima, sigurna, kvalitetna i brza, kazao je načelnik Općine Preko Jure Brižić naglasivši da su u njihovoj usluzi hitne pomoći kupnjom novog broda ljestvicu podignuli za još jednu stepenicu
Marin GOSPIĆ
Za nabavku novog broda Općine Preko za hitne medicinske intervencije izdvojeno je 2,6 milijuna kuna

Središnji dio jučerašnje svečane sjednice Općine Preko bila je primopredaja broda za hitnu medicinsku pomoć.
Kako je kazao načelnik Općine Preko Jure Brižić, godišnje u prosjeku imaju oko 450 intervencija, što znači da su tijekom 16 godina prevezli gotovo svo stanovništvo obaju otoka Ugljana i Pašmana.
- Međutim, s obzirom na starost dosadašnjeg broda, troškove njegovog održavanja i funkcioniranja, na sve veće zahtjeve koji dolaze zajedno s razvojem te pritisak u sezoni zbog sve većeg broja turista, bilo je neophodno nabaviti novi brod kako bismo osigurali što kvalitetniju medicinsku uslugu za stanovnike, posjetitelje i turiste otoka Ugljana i Pašmana, kazao je Brižić dodavši da je ovaj brod veći, brži, sigurniji, ima veće kapacitete, tj. može prevoziti dvoje pacijenata odjednom za razliku od starog, a i njegovo održavanje bit će ekonomičnije i jednostavnije.

Izoliranost otoka

Razumije se, brod za hitnu medicinsku pomoć od iznimnog je značaja za Općinu Preko.
- Izoliranost otoka u bilo kojoj drugoj domeni - kulturi, obrazovanju, društvenom životu i bilo čemu drugom, za nas otočane je nešto s čim smo se naučili živjeti i što naravno uvijek želimo poboljšati i približiti se nekako standardu na kopnu. Ako u tome ponekad i ne uspijemo, nije kraj svijeta. Ali u domeni zdravstva, osobito kad se radi o hitnim slučajevima, o ljudskim životima, tu nema kompromisa ni rasprave. Medicinska skrb mora biti na najvišem mogućem nivou, treba biti dostupna svima, sigurna, kvalitetna i brza, kazao je Brižić naglasivši da je njihova usluga hitne pomoći i do sada je bila zaista kvalitetna i brza, ali kupnjom novog broda ljestvicu su podignuli za još jednu stepenicu.

Tri izvora financiranja

Zahvalio se najprije svima onima koji su prije 16 godina uspostavili i omogućili dosadašnju uslugu hitne pomoći brodom, a za ovaj novi brod posebno se zahvalio Ministarstvu zdravstva i Zadarskoj županiji, koji su sufinancirali njegovu nabavu u iznosu od milijun i pol kuna, dok je ostatak iznosa od milijun kuna financirala Općina Preko.
- Našem novom brodu i njegovoj posadi želim sigurnu plovidbu i mirno more, što manje posla i manje intervencija, i neka ih Sv. Mihovil štiti i bdije nad njima, zaključio je Brižić.
Božidar Longin, župan Zadarske županije, također je, govorivši o sigurnosti kao trenutačno glavnom brendu Zadarske županije, istaknuo važnost ostvarivanja ovog projekta.
- Turizam zahtijeva i kvalitetnu zdravstvenu zaštitu. U suradnji s Ministarstvom turizma izdvajamo sredstva za povećanje timova hitne medicinske službe tijekom sezone, a ono što ovdje posebno treba pohvaliti jest nabava nove brodice za prijevoz bolesnika.
Njena je vrijednost oko 2,6 milijuna kuna, od čega su Ministarstvo i Županija osigurali 1,5 milijuna, a ostali dio Općina. Koristim prigodu i upućujem pohvalu Općini Preko na čelu s načelnikom Jurom Brižićem koja je prepoznala potrebu stanovništva oba otoka, ali i gostiju, naglasio je Longin te, kao i Brižić, zaželio što manje intervencija.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 1 (2 glasova)