Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Brižić: Nema kompromisa kad je u pitanju spašavanje ljudskih života

30.09.2021. 06:51


Središnji dio jučerašnje svečane sjednice Općine Preko bila je primopredaja broda za hitnu medicinsku pomoć.
Kako je kazao načelnik Općine Preko Jure Brižić, godišnje u prosjeku imaju oko 450 intervencija, što znači da su tijekom 16 godina prevezli gotovo svo stanovništvo obaju otoka Ugljana i Pašmana.
– Međutim, s obzirom na starost dosadašnjeg broda, troškove njegovog održavanja i funkcioniranja, na sve veće zahtjeve koji dolaze zajedno s razvojem te pritisak u sezoni zbog sve većeg broja turista, bilo je neophodno nabaviti novi brod kako bismo osigurali što kvalitetniju medicinsku uslugu za stanovnike, posjetitelje i turiste otoka Ugljana i Pašmana, kazao je Brižić dodavši da je ovaj brod veći, brži, sigurniji, ima veće kapacitete, tj. može prevoziti dvoje pacijenata odjednom za razliku od starog, a i njegovo održavanje bit će ekonomičnije i jednostavnije.


Izoliranost otoka
Razumije se, brod za hitnu medicinsku pomoć od iznimnog je značaja za Općinu Preko.
– Izoliranost otoka u bilo kojoj drugoj domeni – kulturi, obrazovanju, društvenom životu i bilo čemu drugom, za nas otočane je nešto s čim smo se naučili živjeti i što naravno uvijek želimo poboljšati i približiti se nekako standardu na kopnu. Ako u tome ponekad i ne uspijemo, nije kraj svijeta. Ali u domeni zdravstva, osobito kad se radi o hitnim slučajevima, o ljudskim životima, tu nema kompromisa ni rasprave. Medicinska skrb mora biti na najvišem mogućem nivou, treba biti dostupna svima, sigurna, kvalitetna i brza, kazao je Brižić naglasivši da je njihova usluga hitne pomoći i do sada je bila zaista kvalitetna i brza, ali kupnjom novog broda ljestvicu su podignuli za još jednu stepenicu.


Tri izvora financiranja
Zahvalio se najprije svima onima koji su prije 16 godina uspostavili i omogućili dosadašnju uslugu hitne pomoći brodom, a za ovaj novi brod posebno se zahvalio Ministarstvu zdravstva i Zadarskoj županiji, koji su sufinancirali njegovu nabavu u iznosu od milijun i pol kuna, dok je ostatak iznosa od milijun kuna financirala Općina Preko.
– Našem novom brodu i njegovoj posadi želim sigurnu plovidbu i mirno more, što manje posla i manje intervencija, i neka ih Sv. Mihovil štiti i bdije nad njima, zaključio je Brižić.
Božidar Longin, župan Zadarske županije, također je, govorivši o sigurnosti kao trenutačno glavnom brendu Zadarske županije, istaknuo važnost ostvarivanja ovog projekta.
– Turizam zahtijeva i kvalitetnu zdravstvenu zaštitu. U suradnji s Ministarstvom turizma izdvajamo sredstva za povećanje timova hitne medicinske službe tijekom sezone, a ono što ovdje posebno treba pohvaliti jest nabava nove brodice za prijevoz bolesnika.
Njena je vrijednost oko 2,6 milijuna kuna, od čega su Ministarstvo i Županija osigurali 1,5 milijuna, a ostali dio Općina. Koristim prigodu i upućujem pohvalu Općini Preko na čelu s načelnikom Jurom Brižićem koja je prepoznala potrebu stanovništva oba otoka, ali i gostiju, naglasio je Longin te, kao i Brižić, zaželio što manje intervencija.