Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Marina i luka u Dragama vrijedne 85 milijuna kuna

30.09.2021. 11:00


Drage u Općini Pakoštane je jedna lijepa, nova priča o južnom dijelu Zadarske županije. Riječ je zapravo o megainvesticiji vrijednoj preko 85 milijuna kuna. Naime, pred početkom je izgradnja luke nautičkog turizma Marina Drage karlovačkih koncesionara u vrijednosti od 63 milijuna kuna, dok su u tijeku radovi vrijedni 24,6 milijuna kuna, na uređenju obalnog pojasa u luci za javni promet lokalnog značaja Drage Dugovača, a radove zajednički provode Županijska lučka uprava Zadar i Općina Pakoštane.


Završena ljetna puza, nastavljeni radovi
– Nakon ljetne pauze do 15. rujna 2021., nastavljeni su radovi na uređenju obalnog pojasa u luci za javni promet lokalnog značaja Drage Dugovača, a usprkos epidemiji koronavirusa zasad se odvijaju prema planu, kazao je Milivoj Kurtov, načelnik Općine Pakoštane.
Lučko područje u kojem se izvode radovi obuhvaća dio luke za odvijanje javnog pomorskog prometa te dio luke za komunalne vezove. Vrijednost projekta iznosi oko 24,6 milijuna kuna ili 19.675.963 kuna bez PDV-a. Radovi su započeli protekle godine, a procijenjeno vrijeme izvođenja je 15 mjeseci.
– Mi smo za projekt luke Drage Dugovača odradili sve infrastrukturne poteze, kanalizaciju, struju, vodu, a u suradnji sa Županijskom lučkom upravom, Zadarskom županijom i Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture u tijeku je onaj dio pomorske infrastrukture, poručio je Kurtov.


Jedino »morsko« mjesto bez luke
Drage su, kaže on, zasigurno jedino mjesto na moru koje nema niti jednog jedinog metra četvornog rive.
– Općina Pakoštane će u luku Drage Dugovača uložiti četiri milijuna kuna, Zadarska županija dva milijuna dok će ostatak sredstava osigurati ŽLU Zadar i resorno ministarstvo. Prostor je povoljan za marinu, dubine su dovoljne, oko 13 metara dubine je na mjestu gdje je predviđena marina, kazao je Kurtov.
Ispod postojeće javne ceste prema moru, otkriva on, planirana je mjesna riva, kao javni prostor od posebnog značaja za mjesto Drage.
– Ukupna duljina mjesne rive iznosit će oko 280 metara. Širina hodnog dijela obalne šetnice iznosi tri metra, a s istočne strane planiran je i kontinuirani zeleni pojas širine dva metara, istaknuo je Kurtov.
Izvoditelj radova je renomirana zagrebačka tvrtka PGP d.o.o., uslugu stručnog nadzora građenja vodi tvrtka Sto posto prirodno d.o.o. Zagreb, dok je glavni nadzorni inženjer dipl. ing. građ. Igor Pukec. Voditelj projekta građenja je dipl. ing. građ. Nikša Marković, ispred tvrtke IN – Stria d.o.o. Zagreb.




Brodska linija i 100 komunalnih vezova
– Izvode se radovi na prvoj fazi radova na uređenju obale koja će služiti da pristaju veći brodovi u obalnom linijskom prijevozu te manji kruzeri koji bi trebali gravitirati ovoj luci. Bit će i oko 100 komunalnih vezova, kazao je Davor Škibola, ravnatelj Županijske lučke uprave Zadar.
Na istočnom dijelu uvale, nastavno na dio luke za obavljanje javnog pomorskog prometa (operativni dio luke), bit će obala za osiguranje komunalnih vezova. Na dijelu luke predviđen je prihvat plovila u javnom putničkom prometu, plovila opskrbe te većih izletničkih plovila.
– S novom operativnom obalom želi se povezati otok Vrgada, Drage i Pakoštane, naglasio je Škibola dodajući kako će se uvesti brodska linija prema Dragama, što je nova dimenzija u južnom dijelu Zadarske županije. Štoviše, kako zaključuje Šikobola, završetkom operativnog dijela obale, komunalnim vezovima i novom marinom, zaštitit će se cijeli akvatorij koji omeđuje uvalu Dugovača.


Koncesija marine s 200 vezova na 20 godina
Zadarska županija za koncesiju atraktivne luke nautičkog turizma Marina Drage na vratima Kornata prihvatila je ponudu i potpisala ugovor sa zajednicom ponuditelja, tvrtkom W Razvoj projekta d.o.o. Karlovac i STAR TURIST d.o.o. Karlovac, jedinog ponuditelja koncesije. Koncesija se daje na 20 godina, a procijenjena vrijednost koncesije luke nautičkog turizma Marina Drage s 200 vezova iznosi 63 milijuna kuna.
U koncesijskoj ponudi zajednice ponuditelja osim 63 milijuna kuna za ulaganje u izgradnju marine stoji i naknada za koncesiju od 11,10 kuna po metru četvornom, te 11,10 posto godišnjeg prihoda od ostvarenih koncesijskih prihoda.