Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Projekt ECOWAVES za kruzing destinacije bez onečišćenja

30.09.2021. 10:03


U hotelu Kolovare jučer je u sklopu projekta ECOWAVES otvorena konferencija »Jačanje kapaciteta za pravilno gospodarenje otpadom u lučkom području«. Organizator konferencije je Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije.
Danas je istočna obala Jadrana jedno od najatraktivnijih obalnih područja u Europi gdje milijuni turista dolaze svake godine. S obzirom da je kvaliteta morske vode i vode općenito jedan od glavnih izazova 21. stoljeća, projekt ECOWAVES će pomoću transnacionalnog pristupa doprinijeti očuvanju i smanjenju onečišćenja navedenog područja.


Senzori u Gaženici
– ECOWAVES je projekt koji je nastao združenim snagama partnera članova Interreg projekta ADRION. To su Grčka, Italija, Slovenija, Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora i Albanija. U sklopu ovog projekta bavimo se problemima otpada sa kruzera. Želimo poboljšati učinkovitost i kapacitete lučkih uprava u segmentu održivog upravljanja destinacijama, kada su u pitanju kruzeri i putnici s kruzera. Projekt vrijedi 2,2 milijuna kuna i trajat će do 31. kolovoza 2022. godine, kazala je Ivana Dević, voditeljica projekta i zamjenica ravnatelja AGRRA-e i naglasila kako se projekt sastoji od dva radna paketa.
– Jedan je već priveden kraju. U njemu su sve zemlje partneri analizirale postojeće stanje u lučkim područjima, a kako se zakonske regulative razlikuju među zemljama partnerima, morali smo usporediti zakonodavne i pravne okvire unutar kojih smo mogli zajedno djelovati. Izrađene su i određene studije te smo sada u drugoj, tj. aktivnoj fazi projekta. Nositelj cijelog drugog paketa je Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije, istaknula je Dević i kazala kako u sklopu druge faze projekta postoje tri važna koraka.
– Prvi je sporazum s lučkim upravama u ADRION području, gdje će minimalno osam lučkih uprava, od čega minimalno dvije iz IPA područja, tj. iz BiH, Srbije, Albanije i Crne Gore, morati biti potpisnice zajedničkog sporazuma o održivom upravljanju lučkim područjem. Očekujemo skoro potpisivanje tog sporazuma u Anconi. Drugi moment je potpisivanje sporazuma s minimalno tri kruzing kompanije, kako bi one također pridonosile i razvijale svijest o pravilnom upravljanju otpadom. Treći i posljednji moment je postavljanje različitih ekoinstalacija u lukama, naglasila je Dević te naglasila kako se Lučka uprava Zadar, kao pridruženi partner na projektu, odlučila za postavljanje senzora o onečišćenju mora u luci Gaženica. Senzori će mjeriti odstupanja od zadanih razina onečišćenja te pomoću aplikacije automatski slati podatke o vrsti onečišćenja i počinitelju radnje.
– Tema konferencije je jačanje kapaciteta za pravilno gospodarenje otpadom u lučkom području. Tema je to u kojoj smo javni sektor, kao razinu gdje se donose mjere i politike, htjeli povezati s brodskim, kruzing i turističkim agentima te predstavnicima lokalne uprave i lučkih uprava, zaključila je Dević.


LUZ pridruženi partner
Lučka uprava Zadar pridruženi je partner na projektu te je donesena odluka o postavljanju senzora za mjerenje onečišćenja mora.
– Ovo je jako koristan projekt, na čemu zahvaljujemo AGRRA-i, koja nas je pozvala da sudjelujemo kao pridruženi partner. Cilj projekta je poboljšanje koordinacija i aktivnosti između luka partnera u projektu, vezano za zbrinjavanje otpada iz luka. U sklopu ovog projekta imamo dobru priliku da kroz radne pakete nabavimo opremu koja nam još uvijek manjka, kazao je Đoni Štambuk, pomoćnik ravnatelja Lučke uprave Zadar za komercijalno-operativne poslove i marketing i dodao kako su obavili analizu postojećih stanja i kapaciteta.
– Luka Gaženica za nas je jedna od kvalitetnijih luka u projektnom području. Sama relokacija trajektnog prometa iz centra grada u održivi koncept Gaženice rasteretila je staru gradsku jezgru od velikih gužvi i zagađenja, što nam je zapravo dalo novi zamah u rastu pomorskog prometa, kojeg građani Zadra nisu niti osjetili. Trenutno smo u završnoj fazi projekta, gdje radimo sa zadovoljavajućim prostornim i infrastrukturnim uvjetima. Optimistični smo da ćemo manjim koracima, koje ćemo napraviti u sklopu ovog projekta, kao što su monitoring lučkog područja te kvalitete zraka i mora, podignuti razinu naše usluge, zaključio je Štambuk.