Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Vrijedan i marljiv djelatnik, kolega vedrog duha

30.09.2021. 08:20


U ponedjeljak 27. rujna u 61. godini preminuo je Loris Vidaković, profesor tjelesne i zdravstvene kulture, koji je dao veliki doprinos sportskom životu Zadra, posebno kad je riječ o školskim natjecanjima. Od 2002. godine, odnosno od osnutka, bio je član Županijskog saveza školskog sporta, a za svoj rad 2007. godine je primio nagradu Hrvatskog kineziološkog društva.
– Duboko me potresla vijest o Lorisovom odlasku nakon što smo se poznavali više od 40 godina. Ostali smo bez vrsnog sportskog pedagoga, dugogodišnjeg koordinatora sportskih natjecanja srednjih škola. I prije osnutka našeg Županijskog saveza godinama je radio taj zahtjevan posao kroz Udrugu pedagoga fizičke kulture. Bio je i profesor tjelesne i zdravstvene kulture u Pomorskoj školi i Gimnaziji Vladimira Nazora, u kojoj sam i ja zaposlena – rekla je prof. Jadranka Duvančić, koja je s Vidakovićem, te danas umirovljenim prof. Milanom Zekanovićem, godinama, pa i desetljećima, radila na provedbi i promociji školskih sportskih natjecanja.


Zahvale kolega i učenika
– I danas obavljam posao tajnice u našem Županijskom savezu dok su profesori Vidaković i Zekanović vodili natjecanja srednjih i osnovnih škola. Surađivali smo na dnevnoj bazi i osmišljavali kako zainteresirati djecu za uključivanje u natjecanja. Upravo smo zadnjih tjedana tražili način za pokretanje natjecanja prekinutih u ožujku prošle godine zbog pandemije koronavirusa. Bila mi je čast raditi s prof. Vidakovićem bez kojeg je naš Savez, a mogu reći i zadarski sport u cjelini, ostao bez svog vrijednog i samozatajnog člana koji je veliki dio tereta školskog sporta nosio na svojim leđima – naglasila je Duvančić, koja je i dopredsjednica Hrvatskog saveza školskog sporta.
Na Facebooku su se od prof. Vidakovića oprostili i djelatnici te učenici njegovih škola.
– Punih 26 godina Loris je bio dio naše škole. Loris je bio vrijedan i marljiv djelatnik, kolega vedrog duha, uvijek spreman na pomoć i suradnju, i kao takvog ćemo ga se svi sjećati. Ovim putem želimo iskazati iskrenu sućut u ime svih djelatnika i učenika, sadašnjih i bivših njegovoj obitelji, rodbini i prijateljima – piše u objavi na stranici Pomorske škole.
– Netko je jednom rekao da smrt zapravo ne postoji jer ljudi umiru samo onda kada ih svi zaborave. A pažnju i dobrotu koju je Loris nesebično dijelio s drugima svi ćemo zauvijek zadržati u sjećanju. Neka mu je vječna slava i hvala – napisali su iz Gimnazije Vladimira Nazora.


Moralni svjetioničar
Objavu posvećenu nekadašnjem profesoru na Facebook je stavio je i Branimir Čakić, djelatnik Gradske knjižnice Zadar.
– Pamtit ću ga najviše po milome izrazu podrške i suosjećanja; na svakome je koraku zračio smirenošću i brižnošću, dobri profesor Loris Vidaković – jedan od moralnih svjetioničara zadarske Pomorske škole. Da stoljećima po sjećanjima kopam, nijedno ružno sjećanje na dobrog profesora ne bih pronašao… jer ih nema. Hvala, profesore moj, na putokazima prema bitnome. Jučer si se pridružio zvjezdanim pomorcima Nenadu, Svetku i Janku, u svijetu u kojem svjetioničari ne samuju. Prenesi im pozdrave nestašnog učenika – zapisao je Čakić.
U mlađim danima Vidaković je bio nogometaš Omladinca (danas Arbanasi) u čijoj je juniorskoj momčadi ostvario veliki uspjeh u sezoni 1979./80. osvajanjem trećeg mjesta na Prvenstvu Hrvatske koje je održano na Stanovima. U polufinalu Omladinac je nakon 3:3 na jedanaesterce izgubio od zagrebačkog Dinama 8:6 da bi u dvoboju za treće mjesto s 2:1 pobijedio Spačvu iz Vinkovaca. Bio je to prvorazredni uspjeh o kojem su tadašnji mediji pisali kao o senzaciji. Uz Vidakovića na PH su nastupili: Slobodan Borak, Refet Aliju, Franko Petani, Duško Ljubojević, Josip Pino Dadić, Feručo Stipčević, Željko Klanac, Enzo Mužanović, Nedjeljko Rujak, Lučano Perović, Slobodan Vrkić, Goran Žilić, Slavko Tokić, Velimir Begović, Neven Škara, Šljuka. Trener je bio Mario Bajlo, tajnik: Milan Rovis, a predsjednik Aldo Stipčević.




Supruga Maja sjajna košarkašica
Lorisova supruga Maja, rođena Rak, jedna je od najboljih zadarskih košarkašica svih vremena. Riječ je o jedinoj zadarskoj osvajačici zlatne medalje na velikom natjecanju nakon što je s juniorskom reprezentacijom Jugoslavije bila prvakinja Europe 1984. u Toledu (Španjolska). Maja je dala i veliki doprinos u zlatnom razdoblju šibenskog Elemesa, koje je počelo u drugoj polovici 80-ih godina prošlog stoljeća. Loris i Maja su u braku dobili sina Luka i kćer Neviju, članicu mlađih nacionalnih košarkaških selekcija koja je s generacijom igračica rođenih 1988./89. u dresu Zadra osvojila titulu kadetske i juniorske prvakinje države.